Ringaudų dvaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ringaudų dvaras
Vieta Ringaudai,[paaiškinti] Biržų rajonas
Įkurtas 1645 m.
Bajorų giminės Harenai, Prusenai
Pastatų būklė išnykęs

Ringaudų dvaras – dvaras, esantis Biržų rajone, Nemunėlio Radviliškio seniūnijoje.

Dvaro sodybos fragmentai yra netoli kelio iš Biržų į Germaniškį. Dvaro pastatų neišliko.

1645 m. Biržų kunigaikštystės žemėlapyje minimas vietovardis Ryndawgi, tačiau nepaminėta, kad tai dvaras. Apie dvarą pirmi dokumentai yra 18281829 m. Pabiržės katalikų gyventojų sąrašai, kur užfiksuota, kad Ringaudų dvaro savininkai yra Kšyštofas Harenas su žmona, evangelikų liuteronų tikybos. Po baronų Harenų dvarą valdė latvis Prusenas. Per tarpukario Lietuvos žemės reformą ir dvaro parceliaciją 1931 m. iš 245,18 ha dvaro žemių Edmundui Prusenui palikta 132,15 ha.

Netoliese yra buvusio dvaro palivarkas, kuriame gal gyveno Prusenas, nes dvaro centrą ir žemę jis nuomodavo. 1927 m. palivarką nusipirko Andrius Strelčiūnas. Palivarke tebestovi dvaro laikų gyvenamasis namas, tvartas, keli ūkiniai pastatai. A. Strelčiūnas 1931 m. mirė. Ūkiu rūpinosi jo žmona Adelė, kuri per sovietizaciją su vaikais ištremta į Krasnojarsko kraštą. 1991 m. Ringaudų palivarką atgavo Strelčiūnų dukra Danutė su sesers šeima.

2009 m. Nemunėlio Radviliškio seniūnija ėmėsi tvarkyti Ringaudų kaimo kapines. Jose palaidoti buvę Ringaudų dvaro savininkai. Laidojimo datos, likę paminkliniuose akmenyse, žymi 1913 ir 1926 metus, kai į amžinybę iškeliavo paskutinysis dvaro valdytojas Prusenas bei jo žmona.

Kapinėse buvo išvartyti paminklai, nutraukytos tvorelių grandinės. Kapinių viduryje likusią koplytėlę taip pat niokojo vandalų rankos, prisidėjo ir gamtinės sąlygos. Kapinaitėse sutvarkytos dvarininkų ir kitų palaidotųjų kapavietės – atstatyti, sutvirtinti paminklai, sudaužyti kryžių akmenys surinkti ir sudėti šalia, sutvarkyta koplytėlė.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ingrida Semaškaitė. „Lietuvos dvarai“. Enciklopedinis žinynas. – Vilnius, „Algimantas“, 2010. // psl. 1–512