Puerto Madrinas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Puerto Madrinas
Puerto Madryn
Vandenyno pakrantė Puerto Madrine
Laiko juosta: (UTC-3)
Valstybė Argentinos vėliava Argentina
Provincija Čubuto provincija Čubuto provincija
Departamentas Bjedmos departamentas
Įkūrimo data 1865 m.
Gyventojų (2001) 57 791
Altitudė 0 m
Tinklalapis www.madryn.gov.ar
Vikiteka Puerto Madrinas

Puerto Madrinas (isp. Puerto Madryn, val. Porth Madryn) – miestas pietų Argentinoje, Čubuto provincijos rytuose, Atlanto vandenyno Naujosios įlankos (Golfo Nuevo) pakrantėje; netoli Valdeso pusiasalio. Bjedmos departamento centras. 57 800 gyventojų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestas įkurtas 1865 m. liepos 28 d., kai pradėjo kurtis apie 150 velsiečių bendruomenė. Miestas pavadintas žemvaldžio, organizavusio kolonijų kūrimą Patagonijoje, sero Lavo Džonso Perio (Love Jones – Parry) garbei, kurio dvaras Velse vadinosi Madryn. Miestas pradėjo augti nutiesus geležinkelį į Trelju.

Susisiekimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestas yra 1400 km į pietus nuo Buenos Airių. Prie Buenos AiriųUšuajos plento. Jūrų uostas.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Puerto Madrinas – vienintelis šalyje aliuminio gavybos ir metalurgijos centras. Aliuminio pramonę kontroliuoja firma ALUAR (Aluminio Argentino). Taip pat žvejyba ir žuvies perdirbimas.

Lankytinos vietos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie 100 km į šiaurės rytus nuo miesto yra į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Valdeso pusiasalio gamtos rezervatas. Apie 90 km į pietryčius yra Nimfų kyšulys (Puento Nimfas), kur galima stebėti milžiniškas vandenyno bangas, skardžius. Ten yra jūrų dramblių gulyklos. Naujojoje įlankoje kultivuojamas povandeninis turizmas. Mineralinių vandenų versmės. Ekskursijos stebėti banginius, delfinus, pingvinus, jūrų dramblius.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]