Providensas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Providensas
angl. Providence
            
Providenso panorama
Laiko juosta: (UTC-5)
------ vasaros: (UTC-4)
Valstybė Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
Valstija Rod Ailandas Rod Ailandas
Meras Brett P. Smiley
Gyventojų (2010) 178 042
Plotas 53,1 km²
Tankumas (2010) 3 353 žm./km²
Tinklalapis providenceri.com
Vikiteka Providensas

Providensas (angl. Providence) – miestas JAV, Rod Ailando valstijos vidurio šiaurinėje dalyje. Tai vienas seniausių Jungtinių Valstijų miestų ir Rod Ailando valstijos sostinė. Tai – trečias pagal dydį Naujosios Anglijos regiono miestas, esantis Providenso grafystėje. Providensas išsidėstęs ties to paties pavadinimo upės žiočių, Naraganseto įlankoje.

Providensą 1636 metais įkūrė Rodžeris Viljamsas, religinis tremtinys iš Masačusetso įlankos kolonijos. Jis būsimo miesto vietovę pavadino „maloningąja Dievo apvaizda“, manydamas, jog tik jis galėjo sukurti tokią dangišką vietą. Prasidėjus industrializacijai, Providensas tapo pirmuoju pramoniniu valstijos miestu, pagarsėjo juvelyrikos ir sidabro dirbinių gamyba. Mieste yra aštuonios ligoninės ir septynios aukštojo mokslo įstaigos. Kadaise pramintas „Pramonės aviliu“, Providensas vėliau išgyveno gana didelį nuosmukį ir po jo sparčiai atsigavęs, gavo „Renesanso miesto“ vardą.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lankytinos vietos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Providenso parkai užima 4,9 km² ploto, žymiausi – Voterpleiso parkas ir Rivervolkas, Rodžerio Viljamso parkas, Rodžerio Viljamso nacionalinis paminklas ir Prospekto Terasos parkas, iš kurių atsiveria platūs vaizdai į miesto centrą. Kaip viename pirmųjų šalies miestų, Providense pilna istorinių pastatų – Yst Saide apstu senovinių, dar priešrevoliucinių, pastatų, kurie įtraukti į istorinių JAV vietų registro sąrašą. 1638 metais, Rodžeris Viljamsas Providense įkūrė pirmąją ir seniausią Amerikoje baptistų bažnyčią. Netoli jos ir yra jo garbei pastatytas memorialinis paminklas. Providenso centre yra Rod Ailando Valstijos rūmai, kurių marmurinis kupolas yra ketvirtas pagal dydį pasaulyje ir antras po Šv. Petro bazilikos Romoje, tuo tarpu Vestminsterio arkada yra seniausias uždaras Jungtinių Valstijų prekybos centras.

Pagrindinis Providenso meno dirbinių centras yra Rod Ailando Dizaino mokyklos muziejus, kuriame eksponuojama dvidešimta pagal dydį JAV meno kolekcija. Pietinėje miesto dalyje, krante stovi nuo Šaltojo karo laikų išlikęs Rusijos povandeninis laivas. Providenso Viešoji biblioteka turi devynis skyrius visame mieste. Čia taip pat yra ketvirta seniausia JAV biblioteka – Providenso skaitykla, įkurta 1753 metais. Joje dažnai lankydavosi Edgaras Alanas Po, ten jis susipažino su savo didžiąja meile Sara Helena Vitman. Skaitykloje dažnai būdavo ir H. P. Lavkraftas; jis ir Po smarkiai paveikė gotikinę literatūrą.