Pakaba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vielinės ir medinės pakabos

Pakaba – vienas iš namų apyvokos daiktų, naudojamas pakabinti drabužiams spintose arba rūbinėse. Pakabos gaminamos pagal žmogaus pečių formą, ant jų dažniausiai kabinami viršutiniai rūbai – paltai ir švarkai, taip pat megztiniai, marškiniai, suknelės. Dažnai turi ir horizontalų skersinį, kuris naudojamas kelnėms pakabinti. Kai kurios pakabos daromos išskirtinai kelnėms kabinti. Naudojant kablį pakabos viršuje ji kabinama ant skersinio drabužių spintoje arba kabykloje. Taip sutaupoma vietos bei galima greitai peržiūrėti praverčiant ant pakabų sukabintus drabužius.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anot kai kurių mokslininkų, medinių drabužių pakabų išradėju laikomas Thomas Jefferson (1743–1826), tačiau tai nėra įrodyta.[1] Tikra yra tai, kad dar XVIII a. drabužiai buvo kabinami ant kablių arba guldomi į spintas. Tik apie 1850 m. pradėtos naudoti drabužių pakabos. Tuometinės pakabos darytos iš vielos.

Po Antrojo pasaulinio karo pradėtos gaminti pakabos iš plastiko. Vielinės pakabos taip pat kartais aptraukiamos plastiku. Plastikinės pakabos šiuo metu yra labiausiai paplitusios – jos atkartoja medinių pakabų formą, tačiau yra žymiai pigesnės.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]