Švarkas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dunn & Co. švarkas
Vienaeilio ir dvieilio stiliaus švarkai

Švarkas – viršutinis drabužis, įprastai viena iš trijų vyriško kostiumo dalių. Šiais laikais laisvalaikiu švarkas gali būti vilkimas ir be kostiumo.

Švarko sagstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Švarkus, pagal tai kaip jie yra sagstomi, galima suskirstyti į dvi grupes – vienaeilius ir dvieilius. Kiekviena šių grupių, savo ruožtu, papildomai gali būti skirstoma pagal tai, kiek švarkas turi sagų iš viso, bei kiek jų yra naudojama užsegimui.

Vieną sagų eilę turintys švarkai dar kitaip yra vadinami vienborčiais (single-breasted). Kaip pavadinimas ir nusako, šis švarkas turi vieną eilę sagų, kurių būna nuo 1 iki 3, o užsegimui naudojamos 1 arba 2 sagos.

Dvieilio modelio švarkas dar kitaip yra vadinamas dviborčiu (double-breasted). Šis švarkas turi dvi eiles sagų, kurių dažniausiai būna 6 arba 4, o užsegimui yra naudojama 1 saga. Šio modelio švarkai apibūdinami dviem skaičiais – pirmasis nurodo sagų kiekį, o antrasis – kuri iš jų yra segama.

Švarko atvartai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vyriški švarkai yra siuvami naudojant vieną iš šių atvartų stilių – įpjauti (notch), smailėjantys (peak) ir šaliko (shawl). Atvartų ilgis, plotis ir detalės gali skirtis, tačiau pati išvaizda bus viena iš šių trijų.[1]

Atvartai – ne tik švarko stiliaus ar išvaizdos dalis, tačiau ir sufleris, padedantis parinkti tinkamą kaklaraiščio plotį – kuo platesni atvartai, tuo platesnis turėtų būti ir kaklaraištis.

Švarko kišenės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dauguma švarkų turi kelias vidines ir dvi pagrindines išorines kišenes. Kišenės gali būti uždėtinės, įleisto su antkišeniais ir įleistos.[2]

Uždėtinio tipo kišenės yra sukuriamos prie švarko medžiagos prisiuvant medžiagos gabalą – lopą. Įleistos į švarko vidų kišenės turi taip vadinamus antkišenius. Trečiojo tipo kišenės neturi antkišenių.

Švarko pečiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Švarko pečiai, pagal tai kiek daug ar mažai juose yra įdėta pakietinimo, yra skirstomi į tris kategorijas: natūralus, dalinai kietinti ir pilnai kietinti.

Švarko skeltukai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skeltukais yra vadinami švarko nugaroje ar šonuose esantys įkirpimai, kurių gali būti du, vienas arba apskritai nebūti. Skeltukai yra patogūs naudojant kišenes ar sėdint ir padeda geriau kristi švarkui, tad beveik visi šiuolaikiniai švarkai juos turi. Vakariniai Black tie švarkai įprastai neturi skeltukų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]