Maidanako astronomijos observatorija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į patikimus šaltinius.

Maidanako astronomijos observatorija – observatorija Uzbekijoje, Pamyro Alajaus kalnuose.[1] Ji yra įrengta 2500–2760 m virš aukštyje 50 km į pietus nuo Kitabo miesto. Maidan-ok uzbekų kalboje reiškia „baltas kalnas“.

Kariškių observatorija Maidanako kalne

Dar 1967 m. atkreiptas dėmesys, kad tuo metu 80 % laiko naktimis žvaigždžių vaizdų dydžiai yra mažesni nei viena lanko sekundė. 1970 m. ten pastatytas pirmasis Uzbekistano teleskopas. Vėliau pradėjo kurtis ir Rusijos astronomai.

1975 m. rytiniame Maidanako kalne buvo įrengtas Vilniaus universiteto 48 cm skersmens reflektorius. 1981 m. (rytiniame kalne įsikūrus kariškių astronominei observatorijai) jis buvo perkeltas į vakarinį Maidanako kalną, kur taip pat buvo įrengtas Lietuvos Mokslų akademijos 1 metro skersmens reflektorius. Šiais teleskopais buvo atlikti tūkstančiai fotoelektrinių žvaigždžių ryškių ir spalvos indeksų matavimų Vilniaus fotometrinėje sistemoje.

1993 m. Uzbekistanas nacionalizavo Maidanako astronominių pastatų kompleksą ir jo pagrindu įkūrė Maidanako observatoriją, priklausančią Uzbekistano Ulug Beko astronomijos institutui.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Maidanako observatorija. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIV (Magdalena-México). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 41 psl.