Lietuvos rusų sąjunga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lietuvos rusų sąjunga
LyderisSergejus Dmitrijevas
Įkurta1995 m. gruodžio 28 d.
Panaikinta2021 m. likviduota [1]
BūstinėVilnius, Pamėnkalnio g. 3-27
Politinė ideologijarusų mažumų teisių atstovavimas
Svetainė
http://sojuzrus.lt/

Lietuvos rusų sąjunga, LRS, (rus. Союз русских Литвы, СРЛ) – 19952021 m. veikusi Lietuvos politinė partija.

Dėl informacijos apie Lietuvos rusų aljansą žr. kitą straipsnį.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkurta 1995 m. spalio 28 d. Vilniuje, „Pergalės“ kino teatre vykusioje konferencijoje. Registruota Teisingumo ministerijoje 1995 m. gruodžio 28 d. (kodas 193025269, registracijos adresas Vilnius, Savanorių pr. 11-70).

Partijos steigimą paskatino Rusų bendruomenių tarptautinis kongresas, kuriam vadovavo Dmitrijus Rogozinas, siekęs suvienyti po TSRS subyrėjimo tapusiose nepriklausomomis, taip pat kitose valstybėse veikiančias rusų bendruomenes. Partijos iniciatorius buvo Antrojo pasaulinio karo dalyvis Antanas Naruševičius.

1996 m. Seimo rinkimuose partija surinko 1,63 proc. balsų ir į Seimą nepateko. 1997 m. savivaldybių rinkimuose LRS dalyvavo kartu su Lietuvos piliečių aljansu (LPA). Vilniuje laimėtos 10, Klaipėdoje – 7 vietos, tačiau netrukus LPA nariai prisišliejo prie konservatorių ir LRS liko tik 4 vietos Vilniuje bei 3 Klaipėdoje.

2000 m. savivaldybių rinkimuose Vilniuje partija surinko 3,9 proc. balsų ir į tarybą nepateko, o Klaipėdoje gautos 7 vietos. 2000 m. Seimo rinkimuose LRS dalyvavo koalicijoje su Lietuvos demokratine darbo partija, Naujosios demokratijos partija ir Lietuvos socialdemokratų partija ir gavo Seime 3 vietas – Seimo nariais tapo Sergejus Dmitrijevas, Vladimiras Orechovas ir Jurgis Utovka.

2001 m. įvesta fiksuota narystė. 2002 m. savivaldybių rinkimuose LRS laimėjo 11 vietų, iš jų Vilniuje – 6, Klaipėdoje – 3, Visagine – 2. 2007 m. savivaldybių rinkimuose LRS laimėjo 5 vietų, iš jų Vilniuje – 2, Klaipėdoje – 2, Visagine – 1.

Ideologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniu uždaviniu partija iškėlė tautinių mažumų integraciją į Lietuvos visuomeninį ir kultūrinį gyvenimą, demokratijos ir pilietinės visuomenės plėtrą.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turėjo skyrius Visagine, Klaipėdoje, Palangoje, Vilniuje, Kaune, Švenčionių rajone.

Pirmininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Oficiali svetainė

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]