Krikštatėvis (romanas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – stilius, klaidelės
Jei galite, sutvarkykite.


Krikštatėvis

2009 m. Alma littera leidimo viršelis

Autorius Mario Puzo
Šalis JAV
Žanras Kriminalinis romanas
UDK: 821.111(73)-312.4
Originalus leidimas
Pavadinimas The Godfather
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla G. P. Putnam's Sons
Išleista 1969 m.
Formatas kietais viršeliais
Puslapių 446
OCLC: 972101530
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Krikštatėvis
Leidykla Alna litera
Išleista 1991 m.
Vertėjas Vytautas Petrukaitis
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 397
ISBN: 589942284X
ISBN-13: 9785899422843

Krikštatėvis“ (angl. The Godfather) – italų rašytojo Marijaus Pjuzo kriminalinis romanas, išleistas 1969 metais.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Knyga atvirai pasakoja apie italų mafijos tėvo Vito Korleonės išgyvenimus pavojingame Niujorko mieste, kurį valdo mafijos šeimos. Pasakojimas prasideda tuo metu, kai vyksta mafijos boso dukros vestuvės ir įvairiausi žmonės, žinodami seną Sicilijos prietarą, kad būtina įvykdyti bet kokį kito žmogaus norą per savo dukros vestuvės, prašo įvairiausių dalykų, kuriuos gali padaryti tik mafija. Kiek vėliau pasakojama apie nesutarimus tarp kelių šio miesto šeimų. Vėliau Vitas Korleonė yra pašaunamas ir visur kyla neįtikėtina įtampa. Jauniausias šeimos sūnus Maiklas imasi iniciatyvos ir bando atkeršyti užpuolikams. Jis nužudo pagrindinį žmogžudystės užsakovą bei korumpuotą policininką. Žinodamas, kad dabar jo ieško visos specialios saugumo pajėgos, Maiklas pabėga į Italiją, atgal į gimtąjį Korleonės miestelį, palikęs savo šeimą bei merginą. Įtampa Niujorke po truputį slūgsta, tačiau netikėtai nužudomas Maiklo brolis Santinas, todėl jis po kelerių metų grįžta atgal į Ameriką, kad sunaikintų svarbiausius savo priešus. Maiklas užsako Emilio Barzinio, vieno iš mafijos nario nužudymą ir taip atkeršija už savo brolį. Knyga pasibaigia liūdnomis nuotaikos, nes mafijos galva Vitas Korleonė sulaukęs brandaus amžiaus miršta savo namų kieme nuo širdies smūgio.

Filmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Krikštatėvis (filmas).

Sėkmingi knygos pardavimai sužadino ir Holivudo režisierių dėmesį, todėl 1972 buvo pastatytas filmas tuo pačiu pavadinimu. Ji režisavo Frensis Fordas Kopola. Jame vaidino nemažai žymių aktorių kaip Marlonas Brando ar Alas Pačino. Filmas gavo 3 Oskarus, 5 Auksinius Gaublius ir 1 Grammy apdovanojimą. Iš viso jis uždirbo 269 milijonus JAV dolerių. Dėl tokios sėkmes buvo pastatytos dar dvi filmo dalis, kurios taip pat buvo populiarios ir gavo kelis svarbius apdovanojimus.

Kompiuteriniai žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal knygą taip pat buvo išleisti jau 3 kompiuteriniai žaidimai, kuriuose žaidėjas tapo vienu iš šeimos „kareivių“. Pirmasis žaidimas prekyboje pasirodė 2006 metais ir buvo tiesiogiai susietas su knygos istorija. Antrasis žaidimas, išėjęs 2009 metais, pasakojo jau kitą istoriją, tačiau jame liko vienas pagrindinių knygos veikėjų – Maiklas Korleonė.