Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba
Veikimo laikas 1996 m. liepos 30 d.–dabar[1]
Valstybė Lietuvos vėliava Lietuva
Pavaldus Karinės jūrų pajėgos

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba – Lietuvos kariuomenės dalinys, esantis Karinių jūrų pajėgų sudėtyje.

Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba vykdo Lietuvos Respublikos teritorinės jūros ir išskirtinės ekonominės zonos stebėjimą ir kontrolę, užtikrina telefoninio ir kompiuterinių tinklų funkcionalumą Karinėms jūrų pajėgoms, palaiko radijo ryšį su Karinių jūrų pajėgų laivais, kitomis Lietuvos kariuomenės ir NATO pajėgomis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1996 m. liepos 30 d. kaip atskiras Karinių jūrų pajėgų struktūrinis vienetas oficialiai buvo įkurta Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyba. Tarnyba apjungė 3 tuo metu veikusius Jūros stebėjimo postus Palangoje, Klaipėdoje (Melnragėje) ir Nidoje su veikusiu ir iš 3 postų gautą informaciją apjungiančiu Karinių jūrų pajėgų Valdymo centru, kuris yra dislokuotas Klaipėdoje.

Tarnybos ištakas galima sieti dar su 1993 m., kai iš Rusijos karinio laivyno perėmus Klaipėdos, Palangos ir Nidos jūros stebėjimo postus buvo įkurta Karinių jūrų pajėgų Jūros stebėjimo kuopa.[2][3]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]