Gyvūnų keršystė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Keršas arklys (tobiano tipas)

Gyvūnų keršystė – reiškinys, kai gyvūno kailis (plunksnų ar žvynų danga) yra būdingos spalvos, bet jame yra stambių baltų dėmių. Keršystė aptinkama tokiose rūšyse kaip arkliai, šunys, katės, kiaulės, galvijai, paukščiai, taip pat Karališkieji pitonai.

Keršas arklys, keršis (angl. piebald, pied) – juodas ar rudas arklys su stambiomis baltomis dėmėmis.

Keršų gyvūnų baltose dėmėse balti ne tik plaukai (plunksnos, žvynai), bet ir oda. Dėmės būna netaisyklingos formos, nesimetriškai išdėstytos. Baltų dėmių pigmentacijos sutrikimo tipas yra leukizmas.

Dalyje keršų individų akių rainelių spalva susijusi su aplinkinės odos spalva. Pvz., jei oda rausva, akys žydros, jei tamsi – rudos.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žodis angl. piebald kildinamas iš junginio angl. pie (iš angl. magpie 'šarka') + angl. bald 'balta dėmė'.[1] Aiškinimas paremtas šarkoms būdinga juoda ir balta spalva.[2] Rudi arkliai su baltomis dėmėmis dar vadinami angl. skewbald. Amerikiečių anglų kalboje baltmargiai arkliai vadinami angl. pinto, nesvarbu kokia foninė spalva. Pinto kilęs iš būdv. isp. pinto 'dėmėtas, margas', iš spėj. vulg.lot. pinctus 'išpaišytas, dažytas'.

Žodis liet. keršas siejamas su indoeuropietiškais žodžiais, susijusiais su juoda spalva: prūs. kirsnan, skr. कृष्ण = IAST: kṛṣṇa ir rus. черный 'juodas'.[3]

Kerša (pinto) kumelė

Arklių keršystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Arklio keršystės pagrindas yra juodas ar rudas kailis, kurio juodumą keičia genas, suteikiantis vieną iš trijų keršumo dėstų:

  • Dažniausias keršumo dėstas yra tobiano (lemia dominantinis alelis). Tobiano arkliai turi dideles apvalias dėmes, paprastai su pasireiškiančia vertikalia orientacija. Balta spalva paprastai eina skersai liemens, kojos paprastai baltos, galva - tamsi.
  • Retesni dėstai yra overo. Vyrauja tamsi spalva, dėmės kampuotos, dažnai horizontaliai orientuotos, galva paprastai balta. Jo yra trys variantai:
    • frame overo: Kojos tamsios arba su nedaug baltumo.
    • sabino overo: Dėmių gali būti labai nedaug, jos išsidėsčiusios ant kojų, pereina ant šonų. Baltos spalvos paprastai būna ir galvoje - apie akis ir/ar ant smakro.
    • splash over arba splashed white overo: Rečiausias variantas iš visų overo. Tai būna lyg vienspalvis arklys, kuris buvo įbridęs į baltus dažus. Baltos būna jo kojos, papilvė, šiek tiek šonai. Dažnai daug baltos spalvos galvos srityje, akys dažnai žydros. Ribos tarp tamsių ir šviesių zonos ryškios.

Overo tipo keršystės genetika nėra gerai suprasta. Tokie kumeliukai gali gimti dviem vienspalviams arkliams. O tobiano kumeliukų bent vienas tėvų turi būti tobiano (tai lemia dominuojantis alelis).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Harper, Douglas. Online Etymology Dictionary.
  2. Piebald. In: Skeat, Walter W. (1882). T he Concise Dictionary of English Etymology. Hertfordshire: Clarendon Press
  3. keršas. In: Lietuvių kalbos etimologinio žodyno duomenų bazė