Godelių kapinynas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Godelių kapinynas – buvęs kapinynas, vadinamas Milžinkapiu Plungės rajono savivaldybės teritorijoje, Godelių kaime (Šateikių seniūnija), 2 km į šiaurės rytus nuo kelio iš Skuodo į kelią Šiauliai-Palanga, 1,9 km į vakarus – šiaurės vakarus nuo Surblių kapinyno, vadinamo Varių kalva, 0,6 km į šiaurės vakarus nuo Godelių kaimo kapinių ir tiek pat į pietryčius nuo Ataugo ir Vadaksnies santakos, 0,4 km į šiaurės rytus nuo kelio Vydeikiai-Godeliai tilto per Vadaksnį, 0,3 km į pietryčius nuo Ataugo kairiojo kranto ties jo vingiu, į šiaurės vakarus nuo kelio Vydeikiai-Godeliai. Kultūros paminklo kodas A798.

Tyrimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Godelių kapinynas suardytas kasant žvyrduobę. Dalis VII a. – IX a. įkapių iš suardytų kapų pateko į Telšių „Alkos“ muziejų. 1940 m. Kauno kultūros muziejus (vadovas Pranas Baleniūnas) ištyrė dešimt VIII a. – IX a. ir tris XV a. – XVII a. kapus. Mirusieji laidoti nedeginti su įkapėmis, rasta geležinių įmovinių kirvių, ietigalių, papuošalų. 1986 m. Telšių kraštotyros muziejus (vadovė Laimutė Valatkienė) ištyrė kitą 138 m² ploto išlikusią nesuardytą pietvakarinę kapinyno dalį. Rasta keturiolika XI a. – XIII a. sudegintų mirusiųjų kapų, ant kai kurių iš jų buvo laužavietė, ir keturios, manoma, apeiginės duobės ar simboliniai kapai. Kapinyne surinkta apie 600 radinių – įmovinių žeberklinių ietigalių, skiltuvų, akmeninių verpstukų, pasaginių segių, apyrankių, kryžinių smeigtukų ir kita. 1940 m. radinius saugo Vytauto Didžiojo karo muziejus, 1986 m. – Lietuvos nacionalinis muziejus ir Telšių Alkos muziejus.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Adolfas TautavičiusGodelių kapinynas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 782 psl.