FP-45 Liberator

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
FP-45 Liberator
Tipas vienšūvis pistoletas
Šalis JAV
Gamintas 1942 birželis – 1942 rugpjūtis,
Guide Lamp Corporation of GMC
Naudotas 1942–1945
Naudotojai platintas vokiečių užnugaryje kaip sukilėlių ginklas
Kalibras, mm 11,43
Šovinys, mm .45 ACP (11,43x23mm ACP)
Svoris, kg 0,454
Ilgis, mm 141
Vamzdžio ilgis, mm 102
Pradinis greitis, m/s 250
Taikymo tolis, m 3–8
Dėtuvė nėra (1 šov. į vamzdį)

FP-45 Liberator – JAV Antrojo pasaulinio karo metais gamintas vienšūvis primityvus pistoletas, skirtas skatinti priešo užnugaryje pasipriešinimą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

General Motors korporacijos skyrius Inland Guide Lamp Manufacturing Division JAV Armijos užsakymu sukonstravo ir gamino pistoletą FP-45. Nuo pistoleto konstravimo pradžios iki paskutinio pistoleto pagaminimo (gamino 300 darbininkų) praėjo 6 mėnesiai.

Pistoletas buvo pavadintas FP-45 (Flare Projector Caliber .45 'Signalinių raketų svaidyklė, ,45 kalibro'), kad nuslėpti, kad tai masinis pistoletas (buvo pagaminta ~1 mln.). Brėžiniuose vamzdis buvo tūbelė, gaidukas – sankaba, daužiklis – kontrolinis strypelis, gaiduko lankelis – veržliaraktis.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

FP-45 – grubus, vienašūvis pistoletas, pigus ir sparčiai gaminamas. Jis turi tik 23 plienines detales, kurios daugiausia presuotos ar tekintos, todėl pigios ir lengvai gaminamos. Pistoletas šaudė vienu .45 ACP (11,43x23 mm ACP) šoviniu, kuris įstatomas į begraižtvį vamzdį. Didžiausias veiksmingas nuotolis – 8 m. Toliau kulka pradeda vartaliotis ir taiklumas smarkiai krenta.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

FP-45 gabendavo kartoninėje dėžutėje kartu su 10 .45 ACP šovinių. Komplekte pistoletas turėjo medinį kaištį tuščiai tūtelei išmušti ir komiksą, kuriame buvo pavaizduota, kaip ginklą užtaisyti ir kaip šaudyti. Atsarginius šovinius būdavo galima susidėti į tuščiavidurę rankeną.

Armija, gavusi pagamintus FP-45 Liberator pistoletus, perdavė juos Strateginių tarnybų valdybai (Office of Strategic Services). Šis ginklas niekada nebuvo numatytas naudoti kaip armijos ginklas. Jis buvo skirtas platinti priešo užnugaryje, kur būsimas pasipriešinimo dalyvis, gavęs tokį pistoletą, prisėlina prie pavienio vokiečių kariškio, vienu šūviu nušauna ir paima jo ginklą.

Buvo tikima, kad jei šiuos ginklus permesti į vokiečių užnugarį, okupacinės kariuomenės kovinė dvasia bus sužlugdyta, nes gyventojai turės tiek šių ginklų, kad visų jų niekaip nepavyks atimti, ir tai sutrikdys visą vokiečių veiklą okupuotose šalyse.

Tačiau realiai Strateginių tarnybų valdyba netikėjo tokio ginklų platinimo prasme. Iš tiesų panaudota buvo tik saujelė šių pistoletų. Labai nedaug jų gavo tik kinai ir pasipriešinimo kovotojai Filipinuose. Nežinoma, ar šie pistoletai nors kartą buvo panaudoti kovos situacijoje Europoje.

Vieno FP-45 pistoleto kaina buvo 2,4 JAV doleriai (26 doleriai dabartinėmis kainomis). Šiandien kolekcionieriai šiuos pistoletus perka parduoda už 2500 JAV dolerių. Originali pistoleto dėžė kainą padidina dar 1500 dolerių. O jei dar yra ir originali popierinė instrukcija, komplektas kainuoja virš 4500 dolerių.

Įdomu, kad gamykloje pagaminti pistoletą užtrukdavo trumpiau (gamykla išleisdavo vieną FP-45 kas 6-7 sekundės), negu užtaisyti ir iššauti (apie 10 sekundžių).