Erich Fromm

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Erich Fromm
Erichas Fromas, 1974 m.
Visas vardas Erich Seligmann Fromm
Gimė 1900 m. kovo 23 d.
Frankfurtas prie Maino, Vokietija
Mirė 1980 m. kovo 18 d. (79 metai)
Muraltas, Tičinas, Šveicarija
Tautybė žydas
Veikla psichologas, filosofas
Sritis humanistinė psichoanalizė, būties, laisvės problema
Alma mater Heidelbergo universitetas
Vikiteka Erich Fromm

Erichas Fromas (Erich Fromm, 1900 m. kovo 23 d. – 1980 m. kovo 18 d.) – Vokietijos ir JAV psichologas bei filosofas humanistas, vienas neofroidizmo šakų psichoanalizėje įkūrėjų. Buvo Frankfurto mokyklos narys. Jo teoriniai modeliai darė įtaką pozityviosios psichologijos susikūrimui XX a. pabaigoje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

E. Fromas gimė Frankfurte prie Maino (Vokietija), žydų ortodoksų šeimoje. Jo protėviai buvo rabinai.

Po studijų Frankfurto ir Heidelbergo universitetuose 22 metų jaunuoliui buvo suteiktas filosofijos daktaro laipsnis. Vėliau E. Fromas tęsė mokslą Berlyno psichoanalizės institute.

Nuo 1930 m. E. Fromas bendradarbiavo Frakfurto instituto socialiniuose tyrinėjimuose. Tapo garsiosios Frankfurto mokyklos nariu. 1933 m. į valdžią atėjus nacistams, E. Fromas kartu su Frankfurto universiteto šviesuomene persikėlė į JAV.

Savo tyrinėjimų pradžioje E. Fromas gilinosi į Z. Froido idėjas, taikė jas praktiškai ir radęs silpnų vietų vėliau kritikavo ortodoksinį froidizmą. Tai paskatino jį sukurti savo koncepciją, pavadintą neofroidizmu. Savo darbuose ir veikaluose humanistas didelį dėmesį skyrė laisvės dualizmo sampratai, vyro ir moters santykiams, sukūrė originalią meilės teoriją.

E. Fromas parašė didžiulio pasaulinio įvertinimo sulaukusias knygas: „Menas mylėti“, „Laisvės baimė“, „Žmogus sau“, „Sveikoji visuomenė“, „Psichoanalizė ir religija“, Psichoanalizė ir Dzenbudizmas", „Turėti ar Būti“ ir kt.

1969 m., pablogėjus sveikatai, E. Fromas persikėlė gyventi į Šveicariją, kur gyveno iki mirties.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo