Ed Meskys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ed Meskys
Gimė 1936 m.
Bruklinas, Niujorkas, Niujorkas
Mirė 2021 m. liepos 25 d. (~85 metai)
Sutuoktinis (-ė) Sandy
Veikla fizikas, dėstytojas, leidėjas, neregių teisių gynėjas
Organizacijos Lawrence Radiation Labs; Belknap College; National Federation of the Blind
Alma mater St. John’s University
Žymūs apdovanojimai

Hugo premija (Už geriausią MF fenziną, 1967 m.)

Ed Meskys, taip pat Edmund R. Meskys (Edas Meškys; g. 1936 m. – 2021 m. liepos 25 d.) – JAV lietuvis, dėstytojas, žinomas fantastikos mėgėjas ir garsaus fenzinoNiekas“ leidėjas. Vienas iš dviejų lietuvių kilmės asmenybių, apdovanotų Hugo premija (antrasis – Robertas Zemeckis, Algis Budrys buvo kelis kartus nominuotas, bet premijos negavo).

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Edas Meškys gimė 1936 m. Brukline lietuvių šeimoje. Jo tėvas emigravo į JAV 1917 m., 1930 m. vedė Lietuvoje ir žmoną atsivežė į JAV. Šeimoje kalbėjo lietuviškai, anglų kalbą išmoko mokykloje.

Niujorke baigė St. John’s University, fizikos bakalauras (cum laude) ir magistras.

1962 m. ėmė dirbti Lourenso radiacijos laboratorijoje (Lawrence Radiation Labs, dabar Lawrence Berkeley National Laboratory) Livermore, Kalifornijoje. Turėjo Q kategorijos leidimą dirbti su slapta informacija (branduoliniai ginklai). Taip pat dirbo Fort Monmuto karinėje bazėje Naujajame Džersyje ir NASA priklausančiame Godardo kosmoso tyrimų institute (Goddard Institute for Space Studies).

1966 m. ėmė dirbti Belknapo koledže (Belknap College, veikė 1963–1973 m.) Center Harboro miestelyje, Naujajame Hampšyre, kadangi dėstymas patiko labiau už kitokią veiklą.

1971 m. apako dėl antrosios akies tinklainės atitrūkimo (pirmą akį prarado 1953 m.).

Nuo 1978 m. dirbo Naujojo Hampšyro gubernatoriaus neįgaliųjų reikalų komisijoje. Nuo 1975 m. Naujojo Hampšyro Nacionalinės neregių federacijos (National Federation of the Blind) narys, keletą metų – jos prezidentas.

Gyvena Moultonborough miestelyje, Naujajame Hampšyre. Jo žmona Sandy[1]. Šuo vedlys Gyro.

Veikla fantastikos srityje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Edas Meškys aktyvus JAV fantastikos mėgėjų ratuose nuo 1955 m. 1956 m. ėmė dalyvauti fantastikos mėgėjų konventuose, 1959 m. ėmė leisti mėgėjiškus leidinius. Nuo 1962 m. redagavo ir leido Hugo premija apdovanotą fenziną „Niekas“.

Jis 1968 ir 1972 m. redagavo fenziną „The Tolkien Journal“. Leido elektroniniu būdų platinamą fantastikos apaziną „The View From Entropy Hall“[2].

1968 m. kartu su Charles N. Brown ir Dave Vanderwerf įkūrė fenziną „Locus“, kuris agitavo 1971 m. Bostone surengti fantastikos renginį World Science Fiction Convention (Worldcon,'Pasaulinis mokslinės fantastikos konventas'). Agitacija buvo sėkminga, konventas 1971 m. buvo surengtas Bostone, tačiau fenzinas buvo leidžiamas toliau ir tapo profesionaliu žurnalu, leidžiamu iki dabar.

Meškys 1966, 1967 ir 1989 m. buvo nominuotas Hugo premijai už geriausią mokslinės fantastikos fenziną. 1967 m. Edas Meškys kartu su Felise Rolf (Felice Rolfe) už fenzino „Niekas“ leidimą buvo apdovanoti Hugo premija už geriausią MF fenziną.

1998 m. E. Meškys buvo JAV MF fenzinų konvento „Ditto“ (rengiamas nuo 1988 m.) garbės svečias[3].

Kita veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Edas Meškys yra aktyvus aklųjų teisių judėjimo JAV dalyvis, veikiantis per National Federation of the Blind ('Aklųjų nacionalinė federacija') ir Lions klubus[4].

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]