Dvynės (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dvynės

PavadinimasDe Tweeling
Kilmės šalis Nyderlandai
RežisieriusBen Sombogaart
Scenaristas (-ai)Thekla Reuten
Nadja Uhl
Ellen Vogel
Gudrun Okras
Metai2002
Žanrasdrama
Trukmė111 min.
Kalbaolandų ir vokiečių
IMDb įrašas

Dvynės (ol. De Tweeling) – 2002 m. Olandijoje sukurta drama apie dvi seseris, vaikystėje atskirtas viena nuo kitos, ir jų likimą Antrojo pasaulinio karo metais.

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Dvynės mergaitės Lota ir Ana gimė Kelne. 1927 m., kuomet joms buvo 6, mirė motina ir mergaites ėmėsi globoti giminaičiai. Deja, niekas nenorėjo imti jų abiejų, todėl šios buvo atskirtos: Lota atsidūrė Olandijoje, Amsterdame, kur užaugo vidurinės klasės atstovų šeimoje, kurioje buvo visapusiškai lavinama ir ugdoma. Ana liko Vokietijoje, kur ją globojo vargšai ūkininkai, nesuteikę jai deramo išsilavinimo ir riboję jos galimybes bei troškimus siekti kažko daugiau.

Artėjančio karo kataklizmai taip pat paveikia abi merginas. Joms pavyksta susitikti 1939 m. Lota domisi muzika ir ketina tekėti, tuo tarpu Ana dirba tarnaite pas turtingą baronienę. Lota kviečia seserį persikelti į Olandiją, nes šioje šalyje ramiau, tačiau šios netyčia išsakyta pastaba apie jos sužadėtinio žydišką kilmę, priverčia persigalvoti. Ana lieka Vokietijoje ir susipažįsta su SS tarnaujančiu vaikinu.

Vokietija užpuola Olandiją ir Lotos sužadėtinis atsiduria koncentracijos stovykloje. Ana išteka už karininko, tačiau šis žūsta pačioje karo pabaigoje.

1947 m. Ana atvyksta aplankyti Lotos, gyvenančios su kitu vyru. Ši vis dar negali atleisti pastabos apie jos sužadėtinį, o kuomet sužino, kad sesuo buvo ištekėjusi už nacių karininko, išvaro ją iš namų šaukdama, kad ji daugiau nebeturi sesers.

Praeina daugybė metų, kuomet Ana ir Lota, jau sulaukusios garbaus amžiaus, susitinka dar kartą.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Oskaras – geriausio užsienio filmo nominacija
  • Nyderlandų filmų festivalis – geriausias filmas
  • Nyderlandų filmų festivalis (nominacija) – geriausias režisierius, geriausias scenarijus, geriausia kinematografija, geriausias garsas