Didelio tankio polietilenas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gaminių iš HDPE polietileno ženklinimas
Klojamas požeminis vamzdis, pagamintas iš HDPE

Didelio tankio polietilenas, arba HDPE, PEHD (angl. high density polyethene, polyethylene high-density) – stiprus, didelio tankio, vidutinio standumo termoplastikas, gaminamas iš naftos. Pasižymi tvirtumu ir atsparumu aplinkos poveikiui, daugeliui tirpiklių, bet mažiau elastingas, palyginus su kitais polietilenais. Medžiaga yra perdirbama, iš jos pagaminti gaminiai žymimi skaičiumi „2“ – tarptautiniu perdirbimo kodu.

2007 m. pasaulio rinkoje buvo pagaminta daugiau kaip 30 mln. tonų HPDE.[1]

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Medžiagos tankis yra 0,93–0,97 g/cm³. Šios rūšies polietilenas sudarytas iš ilgų, mažai šakotų ir tampriai sugludusių molekulių, tarp kurių susidaro tarpmolekulinės traukos ryšiai. Dėl mažesnio molekulių šakotumo tarpmolekulinės sąveikos jėgos ir įtempimai yra stipresni, lyginant su mažo tankio polietilenu (LDPE). Stipresnės tarpmolekulinės jėgos lemia gaminio atsparumą tempimui. Gaminant šios rūšies polietileną mažas molekulinių grandinių išsišakojimas užtikrinamas pasirenkant tinkamus katalizatorius. Dėl molekulinių savybių pati medžiaga yra tvirtesnė, galinti išlaikyti aukštesnę temperatūrą nei LDPE (trumpą laikotarpį iki 120 °C). Tačiau skirtingai nei polipropilenas, negali išlaikyti sterilizavimo autoklave sąlygų.

HDPE fizinės savybės gali skirtis, priklausomai nuo formavimo proceso, naudojamo gamybai – estruzinio formavimo ar liejimo technologijos. HDPE yra labiau kristalinis ir žymiai tankesnis, todėl naudojamas visai kitais atvejais, negu LDPE. LDPE tinkamiausias pirkinių maišeliams ir įvairioms plėvelėms gaminti. HDPE dažniau tinkamas gaminti inžineriniams elementams, įrangai, namų apyvokos daiktams (buteliai skysčiams, šiukšliadėžės, pjaustymo lentelės ir kt.).

Ypač didelio tankio polietilenas yra vadinamas UHMWP (ultra-high molecular weight polyethylene). Naudojamas gaminti gijoms, kurios atlaiko didesnį tempimą nei plienas, todėl dažnai taikomas neperšaunamų liemenių gamyboje ir kitose panašiose sferose.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Market Study: Polyethylene HDPE“. Ceresana Research.