Dartas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dartas
Ilgis 75 km
Vidutinis debitas 11,04 m³/s
Ištakos Vest Darto ir Ist Darto upių santaka
Žiotys Lamanšo sąsiauris
Šalys Didžiosios Britanijos vėliava Didžioji Britanija (Anglija)

Dartas (angl. River Dart) – upė Devone, Anglijoje, kuri išteka Dartmūre ir prie Dartmuto įteka į Lamanšo sąsiaurį. Upės ilgis – 75 km.[1]

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dauguma vandenvardžių Anglijoje yra kilę iš britų kalbos. Angliškas upės pavadinimas Dart yra šios kalbos žodžių junginys. Kadangi upės žemupyje vis dar auga senoviniai ąžuolynai, manoma, kad pirmasis jo elementas kilęs iš šaknies *Dar-, reiškiančios ąžuolą (val. derw).[2] Tačiau antrasis elementas (akivaizdžiai matomas iš kietos konsonantinės galūnės Dar-t) yra mažiau aiškus, o jo etimologiją galima kildinti iš žodžio Darwent / Derventio (reiškiančio šventa ąžuolo vieta) arba Darnant / Darant (reiškiančio ąžuolo upelis).

Ravenos kosmografijoje užfiksuoti keli lotyniški vietovės pavadinimai: Devionisso Statio ir Deventiasteno, gali būti iškraipyti Statio (liet. stotis) prie upės, pavadintos Derventio, dubletai.[3] Nors Derventio vardas Darto upės pavadinimo kilmei nėra patvirtintas, iš jo kilo kai kurių upių visoje Didžiojoje Britanijoje, pavyzdžiui, Darento, Dervent Voterio ir daugelio kitų upių, pavadintų Dervento vardu, pavadinimai.[4] 1836 m. anglų istorinių romanų rašytoja Ana Eliza Brei paminėjo, kad dar 1832 m. buvo paplitęs Darant vardo variantas Darto upei apibūdinti.[5]

Vandens tėkmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Upė prasideda dviem atskiromis atšakomis (Ist Dartas ir Vest Dartas), kurios susijungia ties Dartmitu. Palei šias upes einantys takai labai populiarūs pasivaikščiojimams, yra keletas nedidelių krioklių. Per upes nutiesti keli nedideli tiltukai, jų ypač gausu ties Postbridžo kaimeliu.

Palikęs Dartmūrą, Dartas teka į pietus pro Bakfasto abatiją bei Bakfastlio, Dartingtono ir Totneso miestus. Ties Totnesu, kuriame yra pastatyta XVII a. užtvanka (atstatyta XX a. septintajame dešimtmetyje),[6] upę veikia potvyniai ir atoslūgiai, todėl toliau link jūros virš Darto nebėra tiltų.

Dartas su apatine žuvitakio dalimi netoli Bakfastlio

Keleivinis keltas per upę plaukia iš Ditisamo kaimo į greta Grinvėjaus dvaro esančią vietą. Iš buvusių detektyvų rašytojos Agatos Kristi namų atsiveria vaizdas į upę. Šiuo metu dvaras ir jo sodai priklauso Nacionaliniam fondui ir yra atviri visuomenei.[7]

Seniau Darto žiotis saugojo Dartmuto ir Kingsviro pilys

Didelė Darto estuarija yra populiari buriavimo vieta.[8] Kingsviro kaimas ir Dartmuto miestas yra, atitinkamai, rytinėje ir vakarinėje estuarijos pusėse, juos jungia du transporto priemonių keltai ir keleivinis keltas. Kingsviro regata rengiama kiekvienais metais. Giliavandenis Dartmuto uostas yra laivų prieglobstis.[9]

Iš jūros pusės įplaukimas į upę yra akmenuotas, iš abiejų pusių stūkso uolos. Rytinėje pusėje Kingsviro pilis stovi visai netoli kranto, o vakarinėje pusėje Dartmuto pilis pastatyta ant uolėto iškyšulio jūros lygyje. Kadaise pilys turėjo gynybinę grandinę per upės žiotis, kuri buvo nutiesiama sutemus, kad suardytų priešo laivus, bandančius pulti uostą. Dartmuto pilyje tebėra matomos grandinės valdymo mechanizmų liekanos.

Tiltai ir keltai per Dartą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dartas ties Totnesu, fone – Totneso tiltas

Užtvindyta įlanka, sudaranti Darto žemupį, su giliu vandeniu ir stačiai nuožulniais slėnio šonais yra didelė kliūtis eismui per upę. Žemiau Totneso per upę nėra tiltų.

Upės žiotys skiria Dartmuto ir Kingsviro bendruomenes. Buvo pasiūlymų nutiesti tiltą per upę, tačiau jie liko bevaisiai. Vietoj to šias dvi vietas jungia Žemutinis keltas, Keleivių keltas ir Aukštutinis keltas. Žemutinis ir Aukštutinis keltai plukdo transporto priemones, o Aukštutinis taip pat jungia kelio A379 atkarpas.

Apie 4 km aukštyn upe nuo Dartmuto, Grinvėjaus keltas perkelia pėsčiuosius per upę iš Ditisamo kaimo į Grinvėjaus prieplauką.[7]

Dar 8 km aukštyn upe Totnese upę kerta du automobilių tiltai, geležinkelio tiltas ir pėsčiųjų tiltas. Totneso tiltas yra arčiausiai jūros esantis automobilių tiltas, kurį 1826–1828 m. pastatė Čarlzas Fauleris. Apie 300 m aukštyn upe yra Bruto tiltas, pastatytas 1982 m. pagal kelių eismo sumažinimo schemą, ir per kurį eina A385 ir A381 keliai. Dar 800 m aukštyn upe yra nutiestas geležinkelio tiltas, kuriuo per upę važiuoja traukinys, maršrutu EkseterisPlimutas. Iškart priešais geležinkelio tiltą yra 1993 m. pastatytas pėsčiųjų tiltas, kuriuo galima patekti į Totneso geležinkelio stotį.[10][11][12]

Laivyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dartmuto uostas su Kingsviru fone ir upių kruizų laivais prie Dartmuto miesto prieplaukos

Žemutinė Darto dalis sudaro Dartmuto uostą – giliavandenį natūralų uostą, kuris nuo seno naudojamas laivybai. Šiais laikais uosto komercinė veikla sumažėjo, tačiau čia vis dar gausu vietos žvejybinių laivų, įvairių jachtų ir kitų privačių laivų. Kelios vietinės įmonės specializuojasi laivų statyboje ir mažos talpos laivų remonte.[13]

Dartmute taip pat yra įsikūręs Britanijos karališkųjų jūrų pajėgų koledžas, todėl čia nuolat lankosi dideli kariniai laivai. Uoste ir upėje dažnai galima pamatyti mažesnius karinio jūrų laivyno laivus, vykdančius mokomąsias pratybas. Dideli kruiziniai laivai čia taip pat retkarčiais lankosi, o iki šiol didžiausias lankytojas buvo „MV Royal Princess“ (30 277 BT).[14]

Aukštyn Dartu jūrų laivai gali plaukti iki Totneso užtvankos. Pavasario potvynio metu, esant atoslūgiui, upė 3,2 km atkarpoje žemiau Totneso beveik išdžiūsta, tačiau mažesni laivai gali įplaukti į Totnesą praėjus pusantros valandos po atoslūgio. Aukščiau už užtvankos upe galima plaukti tik nedidelėmis valtimis, pavyzdžiui, kajakais ir kanojomis.[15]

Kelios bendrovės, įskaitant „Dart Pleasure Craft Limited“, kuri taip pat veikia alternatyviu pavadinimu „River Link“ ir kuriai priklauso keleivinis keltas tarp Dartmuto ir Kingsviro, organizuoja keliones upe. Tai dažniausiai yra kruizai iš Dartmuto į Totnesą, kuriuos galima derinti su kelionėmis Dartmuto gariniu geležinkeliu arba atviru autobusu tarp Totneso ir Peintono, taip sukuriant kelionę ratu.[16]

Dartmuto uostas yra pramoginių laivų stotis, o prie Darto yra kelios marinos ir laivų statyklos. Dartmuto uosto karališkoji regata vyksta kasmet tris dienas rugpjūčio pabaigoje.

Plaukimas baidarėmis ir kanojomis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baidarininkai plaukia ant bangos po Niubridžu

Darto aukštupys, esantis Dartmūre, yra baidarininkų ir kanojininkų traukos centras. Geriausiai žinomi upės ruožai yra šie:

  • Aukštutinis Dartas nuo Dartmito iki Niubridžo (3/4 laipsnio, pažengusiems).[17]
  • Kilpa nuo Niubridžo iki Holno tilto (2/3 laipsnio, pradedantiesiems ir vidutiniškai pažengusiems).[17]
  • Žemutinis Dartas nuo Holno tilto iki Bakfastlio (2 laipsnio, pradedantiesiems skirta atkarpa)[18]

Esant palankioms sąlygoms, taip pat plaukiama Ist Darto ir Vest Darto atkarpomis virš Dartmito, taip pat Veburno upe. Tai šiek tiek prieštaringai vertinama, nes pakrančių namų savininkai ir už vietos žuvininkystę atsakingi asmenys tvirtina, kad Ist Darte ir Vest Darte neturėtų būti irkluojama.

Žvejyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Darto slėnyje yra populiari žvejyba.[19] Vest Dartas yra žymi lašišų nerštavietė.

Literatūra ir folkloras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1951 m. išleistoje Rut Maning-Sanders negrožinės literatūros knygoje „Dartas“ (angl. The River Dart) rašoma apie šią upę ir jos istoriją.

2002 m. anglų poetė Alisa Osvald parašė 48 puslapių poemą „Dartas“ (angl. Dart), kuri tais pačiais metais buvo apdovanota T. S. Elioto premija. Poemoje skamba Darto upės balsas, kurį A. Osvald pritaikė trejus metus įrašinėdama pokalbius su žmonėmis, gyvenančiais palei upę.[20]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Devon; Nature Features: River Dart Ramble“. BBC. Nuoroda tikrinta 2022-12-27.
  2. Oxford Dictionary of British Place Names. ISBN 0-19-852758-6.
  3. Todd, Malcolm (2014-06-23). The South West to 1000 AD. ISBN 9781317871637. Nuoroda tikrinta 2022-12-27.
  4. Whaley, Diana (2006). A dictionary of Lake District place-names. Nottingham: English Place-Name Society. pp. lx, 423 p.95. ISBN 0904889726.
  5. Bray, Anna Eliza (1836). A Description of the Part of Devonshire Bordering on the Tamar and the Tavy ... 1. p. 16. Nuoroda tikrinta 2022-12-28 – via Google Books.
  6. „Swallowfield Weir, Totnes“. Devon and Dartmoor Historic Environment Record. Historic England. Nuoroda tikrinta 2022-12-28.
  7. 7,0 7,1 „Dittisham Departures“. Greenway Ferry Service. Suarchyvuotas originalas 2008-05-15. Nuoroda tikrinta 2022-12-28.
  8. „River Dart“. South Hams. Nuoroda tikrinta 2022-12-28.
  9. „Dartmouth Harbour“. eOceanic. Nuoroda tikrinta 2022-12-28. „A deep river valley naturally protected by an offset entrance Dartmouth Harbour and the River Dart is a sheltered haven with most of its berthing opportunities providing complete protection.“
  10. Bridget Cherry & Nikolaus Pevsner (1989). The Buildings of England — Devon. Harmondsworth: Penguin. pp. 866–875. ISBN 0-14-071050-7.
  11. Hawkins, Michael (1988). Devon Roads: An illustrated survey of the development and management of Devon's highway network. Exeter: Devon Books. p. 52. ISBN 0-86114-817-7.
  12. Taylor, Alan; Treglown, Peter (1999 m. gegužės mėn.). South Devon Railway - A Visitors Guide. South Devon Railway Trust. pp. 23–28.
  13. „Commercial Vessels Guide“. Dart Harbour & Navigation Authority. Suarchyvuotas originalas 2008-09-12. Nuoroda tikrinta 2022-12-28.
  14. „Visiting Ships“. Dart Harbour & Navigation Authority. Suarchyvuotas originalas 2008-09-13. Nuoroda tikrinta 2022-12-28.
  15. „Sailing Directions“. Dart Harbour & Navigation Authority. Suarchyvuotas originalas 2008-06-30. Nuoroda tikrinta 2022-12-28.
  16. „River Trips“. Dart Harbour & Navigation Authority. Suarchyvuotas originalas 2008-06-27. Nuoroda tikrinta 2022-12-28.
  17. 17,0 17,1 Howard, Mark Rainsley. „River Dart - New Bridge to Holne Bridge - the 'Loop' - South West - England - Rivers - The UK Rivers Guidebook“. ukriversguidebook.co.uk.
  18. Mark Rainsley. „River Dart - Holne Bridge to Buckfastleigh - South West - England - Rivers - The UK Rivers Guidebook“. ukriversguidebook.co.uk.
  19. „River Dart“. Darta Angling Association. Nuoroda tikrinta 2022-12-28.
  20. „The 100 best books of the 21st century“. The Guardian. 2019-09-21. Nuoroda tikrinta 2022-12-28. „This book-length poem is a mesmerising tapestry of "the river's mutterings", based on three years of recording conversations with people who live and work on the River Dart in Devon. From swimmers to sewage workers, boatbuilders to bailiffs, salmon fishers to ferryman, the voices are varied and vividly brought to life.“