Džitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Džitės
Džitės demonstravimas 2006 m. San Paule (Brazilija) vykusioje Samurajaus Dienoje.

Džitė (jap. 十手; angl. jutte, jitte) – specializuotas beašmenį buką durklą primenantis ginklas, skirtas nuginkluoti kalaviju ginkluotą priešininką, kurį Edo periodo Japonijoje naudojo policininkai. Dabar džitės naudojamos Juttejutsu kovos mene.

Šiuolaikinės džitės būna apie 45 cm ilgio, geležtė neturi jokių ašmenų, garda turi tik vieną „skersinio pusę“, kuri užlenkta viršum, prie geležtės. Džitė skirta sugauti priešininko kalavijo geležtę tarp džitės geležtės ir atlenktos atšakos. Priešininko geležtei papuolus į darbinį džitės plyšį, džitę prislenka prie sugautojo kalavijo rankenos ir tuomet naudojant džitę galima išplėšti priešo kalaviją ar užlaužti jo ranką. Arba kita ranka nudurti.

Kartais teigiama, kad kuriant sają panaudota džitės idėja, nes džitė naudojama seniau. O kartais teigiama atvirkščiai – kad sajas yra senesnis, ir džitė sukurta pagal sają.

Džitės variantu kartais laiko marohošį (marohoshi), kuris dar vadinamas marahoši džiute (marohoshi jutte). Marohošio geležtė trumpesnė su su ašmenimis.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]