Cyd Charisse

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Cyd Charisse
S. Čaris 1949 m.
Gimė 1922 m. kovo 8 d.
Amarilas, Jungtinės Amerikos Valstijos JAV
Mirė 2008 m. birželio 17 d. (86 metai)
Los Andželas, Jungtinės Amerikos Valstijos JAV
Sutuoktinis (-ė) 2
Vaikai 2
Veikla šokėja, aktorė

Sidė Čaris (angl. Cyd Charisse, tikrasis vardas Tula Ellice Finklea, 1922 m. kovo 8 d.[1] Amarilas, JAV – 2008 n. birželio 17 d. Los Andželas, JAV) – amerikiečių šokėja ir aktorė. Šoko Monte Karlo rusų baleto trupėje, 5-ojo dešimtmečio pradžioje pradėjo vaidinti kine. Filmavosi muzikiniuose filmuose su tokiais partneriais, kaip Fredas Asteras, Džinas Kelis, Denas Deilis ir kt.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Тula Elisa Finkli (Tula Ellice Finklea), žinoma kaip Sidė Čaris, gimė Teksase, Amarilo mieste juvelyro Ernesto Finklio (Ernest Finklea) ir Lelos (mergautinė pav. Norwood) šeimoje. Sulaukusi 8-erių Т. Finkli pradėjo lankyti baletą. Tėvas labai skatino dukters užsiėmimą, jos kambaryje net įrengė baleto atramą ir viso ūgio veidrodį.[2] Netrukus šeima išsikėlė į Holivudą, kur T. Finkli pradėjo mokytis Holivudo profesinėje mokykloje (Hollywood Professional School). Nuo 12-os vienus metus Los Andžele ji mokėsi studijoje pas šokėją Niką Čarisą (Nico Charisse). Vėliau, be kitų, jos pedagogais buvo Adolfas Bolmas ir Bronislava Nižinska. 1937 m. pradėjo šokti Monte Karlo rusų baleto trupėje ir su ja pradėjo gastroliuoti po JAV. Pagal tų laikų tradiciją pasirodydavo su „rusiškais“ slapyvardžiais: pradžioje kaip Nataša Tulalis,[3] vėliau – kaip Felija Sidorova ir Marija Istomina.

1939 m. mirė T. Finkli tėvas, todėl ji užtruko JAV, o jos trupė tuo metu išvyko į Europą.[2] Tais pačiais metais Europoje ji ištekėjo už Niko Čariso. Prasidėjus karui grįžo į JAV. Palikusi sceną nusprendė save išmėginti Holivude. 1941 m. su slapyvardžiu Lilė Norvud (Lily Norwood) pradėjo filmuotis kine – pradžioje kaip epizodinė šokėja. 1942 m. filme „Something to Shout About“ gavo pirmąjį titruose nurodytą vaidmenį, vėliau filme „Misija į Maskvą“ („Mission to Moscow“, 1943) vaidino baleriną Galiną Ulanovą. 1946 m. kino kompanija MGM su ja pasirašė sutartį. Nuo tol ji filmavosi kaip Sidė Čaris, prie vyro pavardės pridėjusi vaikystėje jai brolio duotą pravardę, padarytą iš Sis (trumpinys iš angl. sister 'sesuo').[3] Filmuojantis Sidei Čaris pirmą kartą reikėjo kalbėti atliekant Deboros Endrius vaidmenį filme „Harvio merginos“ („The Harvey Girls“, 1946).

Tikrąjį populiarumą aktorei atnešė filmas „Dainuojantys lietuje“ („Singin' in the Rain“, 1952), kur ji, kaip Džino Kelio partnerė, nusifilmavo šokių siuitoje „Brodvėjaus melodija“. Tais pačiais metais Sidės Čaris kojos buvo apdraustos po 5 milijonus dolerių (pasak Gineso rekordų knygos, tais metais tai buvo didžiausia draudimo suma). Tuomet MGM vadovybė nusprendė ją padaryti savo pagrindinės šokių žvaigždės – Fredo Astero – partnere. 1953 m. juodu drauge vaidino filme „Grupės furgonas“ („The Band Wagon“): Astero sukurtas šokio epizodas „Šokant tamsoje“ pagal to paties pavadinimo dainą tapo vienu įžymiausių šokių Holivudo kino istorijoje.[3] Pats Asteras savo partnerę šmaikščiai pavadino „šokančiu dinamitu“.

Vėliau S. Čaris filmavosi ir su Asteru, ir su Džinu Keliu. Kartkartėmis ji gaudavo vaidmenų „be šokio“ („Mergina iš vakarėlio“ – „Party Girl“, 1958; „Dvi savaitės kitame mieste“ – „Two Weeks in Another Town“, 1962; „Kažką reikės prarasti“, 1962). 1958 m. už sovietų ministerijos Paryžiun išsiųstos komisarės Ninos Juščenko vaidmenį (romantinė komedija „Šilkinės kojinės“ – „Silk Stockings“, 1957) ji, kaip geriausia moteriško vaidmens atlikėja miuzikle arba komedijoje, buvo nominuota „Auksiniam gaubliui“.

Baigiantis kino miuziklų erai pradėjo filmuotis detektyvuose, laikydamasi elegantiškos ir nepriklausomos „lemtingos moters“ amplua. Tapusi ne tokia paklausi Holivude pradėjo rengti pasirodymus su savo antruoju vyru Toniu Martinu, kuris 1963 m. atidarė savo naktinį klubą. Su juo gastroliavo užsienyje. Taip pat vaidino draminiuose regioninių trupių spektakliuose, bet Brodvėjuje debiutavo tik 1992 m., sulaukusi 71-ų, kai ją pakvietė prisidėti prie atnaujintos miuziklo „Grand Hotel“ aktorių sudėties, kurioje ji pakeitė Lilianą Monteveki. Duodama interviu žurmnalui „People“ S. Čaris prisipažino, jog šokti Brodvėjuje buvo tikslas, kurio jai nepavyko pasiekti – ir galų gale atsidurti Brodvėjuje yra puiku.[3]

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1939 m. gastroliuodama po Europą Sidė Čaris ištekėjo už savo mokytojo, Los Andželo šokių studijos savininko Niko Čariso. 1941 m. juodu kartu pasirodė filmo „Rumbos serenada“ („Rumba Serenade“) šokių epizode. Juodu susilaukė vieno vaiko – sūnaus Niko „Nikio“ Čariso. 1947 m. pora išsituokė, Sidė pasiliko vyro pavardę.

1948 m. aktorė vėl ištekėjo – už žydų kilmės Holivudo dainininko ir aktoriaus Tonio Martino.[4] Jųdviejų santuoka buvo sėkminga ir truko 60 m., iki pat aktorės mirties. Nuo T. Martino Sidė Čaris pagimdė Tonį Martiną jaunesnįjį. Be to, S. Čaris vyras T. Martinas įsivaikino jos sūnų iš pirmosios santuokos. 1976 m. sutuoktiniai išleido bendrą autobiografiją „Mudu abu“ („The Two of Us“).[5]

Sidė Čaris, sulaukusi 86-erių, nuo širdies nepakankamumo mirė 2008 m. Los Andžele. Palaidota Hilsaido kapinėse Kalver Sityje.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. The Oxford Dictionary of Dance
  2. 2,0 2,1 Jan Onofrio (2002). Texas Biographical Dictionary. Somerset Publishers, Inc. pp. 38–39.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Liz Sonneborn (2001). A to Z of American Women in the Performing Arts. p. 840. ISBN 9780403099924.
  4. Martin, Tony; Charisse, Cyd; Kleiner, Dick (1976). The Two Of Us. Mason/Charter. ISBN 978-0884053637. Nuoroda tikrinta 2023-07-02.
  5. „The Two of Us“. books.google.lt. Nuoroda tikrinta 2023-07-02.