Juodasis metalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Black metal)
Juodasis metalas
Stilistinės ištakos: Thrash metal, Heavy metal
Kultūrinės ištakos: Europa, ypatingai Skandinavija
devintasis dešimtmetis
Tipiniai muzikiniai instrumentai: GitaraBosinė gitaraBūgnai – Sintezatorius
Vyraujantis populiarumas: Underground.
Požanriai
NSBM, Symphonic black metal, Viking Metal, Pagan black metal, Post-black
Sintetiniai žanrai
Folk metal, Melodic black metal
Kita
Blast beatCorpse paint

Juodasis metalas (angl. Black metal) – sunkiojo metalo atšaka. Judėjimą pradėjo grupės Venom, Bathory, Mercyful Fate, Hellhammer ir Celtic Frost ankstyvaisiais devinto dešimtmečio metais. Antroji black metal banga pakilo devinto ir dešimto dešimtmečių sandūroje daugiausia Norvegijoje. Black metal ideologija apima antikrikščionybės, mizantropijos, nihilizmo, rasizmo ir nacionalizmo idėjas. Šio stiliaus muzikantai žiūri į savo muziką kaip į natūralios mizantropijos rezultatą. Dažniausiai black metal atlikėjai yra individualistai, religijos kritikai ir propaguoja racionalų egoizmą. (NSBM).

Stiliaus apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
  • Greitos, tremolo būdu grojančios gitaros
  • Dvigubi kojiniai būgnai, „blast beat“ būgnijimas.
  • Standartinėje tonacijoje (EBGDAE) suderintos gitaros.
  • Dainų tekstuose galima rasti satanistinės, pagoniškos, okultistinės pasaulėžiūrų fragmentų.
  • Gitarų skambesyje vyrauja labai aukšti arba labai žemi garsai. Vidutinio aukštumo garsai naudojami retai.
  • Labai prasta kokybė, kuri naudojama pasipriešinti populiariajai scenai ir atspindėti tam tikrą nuotaiką sukuriant atitinkamą atmosferą. Šis efektas dažnai pasiekiamas ištrinant aukštus ir žemus garso dažnius. Dažnai sakoma, kad toks skambesys yra biudžeto trūkumo pasekmė, bet tai retai būna tiesa. Toks prodiusavimo stilius dažnai priimamas kaip svarbus „tikro“ Black metal elementas.
  • Greiti, pasikartojantys, agresyvūsbūgnai. Kitais atvejais būgnai užima lėtesnę rolę, kuri sukuria atmosferinį efektą ir labai sausą skambesį.
  • Dažnas sintezatorių naudojimas. Smuikų, vargonų ir choro mišinys suteikia muzikai orkestro pojūtį. Kai kurios grupės naudoja sintezatorius kaip savo skambesio pagrindą. Jos dažniausiai priskiriamos simfoninio Black metal šakai.
  • Aiškiai rėžiantis ausį vokalinis stilius, riksmai, vadinamasis death growl dažniausiai yra Black metal žanro standartas. Kaip bebūtų, yra išimčių. Primordial yra klasifikuojami kaip Black metal grupė, nors jie nenaudoja klasikinio Black metal vokalinio stiliaus. Kai kurios grupės, dažniausiai iš simfoninio Black metal šakos, savo muzikoje naudoja natūralius vokalus. Dažniausiai tai būna vyrų choras, sukuriantis atitinkamą atmosferą.
  • Šalta, tamsi, liūdna, melancholiška, tragiška, meditacinė arba gniuždanti atmosfera.
  • Mažai dėmesio kreipiama ritminei dainos struktūrai. Labai mažai Black metal grupių naudoja sudėtingesnę, Death metal būdingą ritmiką.
  • Daugelis Black metal muzikantų pasirenka viduramžišką aprangos stilių, kurį sudaro oda, spygliai, senovinė šarvuotė ir veido dažymas („corpse paint“).
  • Dauguma Black metal muzikantų susigalvoja savo sceninius vardus, kurie kilę iš okultizmo, satanizmo srovių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Pirmoji banga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Black metal sėklos buvo pasėtos ankstyvaisiais 9-o dešimtmečio metais, kurie žinomi, kaip „pirmoji Black metal“ banga. Pirmieji Black metal atlikėjai buvo britai Venom. Jų pirmasis albumas „Welcome to Hell“ (angl. „Sveiki atvykę pragaran“) buvo išleistas 1981 ir, kartu su antru albumu „Black metal“ (angl. „Juodasis metalas“), tapo dideliu įkvėpimu ateities grupėms. Muzika daugeliu požymių buvo panaši į ateities Black metal: žemas produkcijos lygis, aršūs rifai, sąlyginai riaumojantis vokalistas. Visgi, stilistiškai Venom, buvo labiau NWOBHM/Thrash metal atlikėjai. Jų aprangos stilius taip apt buvo panašus į ateities atlikėjų – odinės kelnės, spygliuotos apyrankės ir pan. Venom taip pat susigalvojo slapyvardžius – startinė grupės sudėtis buvo Cronos, Mantas, Abaddon. Visgi, didesnį įkvėpimą scenai davė Švedijos vieno žmogaus grupė Bathory, už kurios vairo sėdėjo Quorthon (tikras vardas Thomas Forsberg). Ankstyvoji Bathory kūryba buvo grynas Black metal su žemu produkcijos lygiu, greitu tempu, padriku grojimu ir ausis raižančiais vokalais. Pirmi du albumai („Bathory“ ir „The Return“) yra klasikinio, senosios mokyklos („old school“) Black metal pavyzdžiai. Vėliau, vėlyvajame 9-ajame dešimtmetyje, ši grupė evoliucionavo į artistišką juodmetalį ir į muziką įpainiojo akustinių interliudų ir Norvegijos liaudies melodijų kartu su norvegiškos mitologijos lyrikomis. Quorthon mirė 2004-ųjų birželio 7-ą.
Kitos dvi stiprios įtakos buvo Danijos Mercyful Fate ir Šveicarijos Celtic Frost, kurios stipriai naudojo okultinę tematiką, kas vėliau tapo Black metal pagrindu. King Diamond, Mercyful Fate vokalistas sugalvojo pirmą „corpse paint“, kuris bus plačiai naudojamas ateityje. Pastarieji taip pat vartojo šventvagišką įvaizdį, kas buvo stipri įtaka ateities kartoms.

Antroji banga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Black metal įgavo savo dabartinę formą dėl tokių grupių kaip Darkthrone, Enslaved, Burzum, Satyricon, Mayhem, Gorgoroth, Immortal, Emperor, Marduk ir Dimmu Borgir įtakos, kurios paįvairino senąjį stilių, įnešė populiariojo Heavy metal ir klasikinės muzikos elementų ir išpopuliarino Black metal augančiai pogrindžio publikai. Antrosios juodmetalio bangos stilistikoje aiškiai matomas satanistinis arba pagoniškas įvaizdis, antikrikščioniškos lyrikos ir okultinė tematika. Dimmu Borgir buvo viena pagrindinių grupių, sukūrusių simfoninio Black metal skambesį. Kai kurių senųjų žanro grupių evoliucija pakeitė komandų skambesį taip, jog jos nebelaikomos Black metal vėliavos nešėjomis. Geras pavyzdys yra Mayhem. Jie pradėjo nuo Death/Black skambesio, perėjo prie visiškai gryno „juodojo metalo“ ir tada sugrįžo prie Death metalą. Taip pat Behemoth, kurie pradėjo nuo Black metal, o dabar groja sunkesnį Death metalą.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

NSBM (angl. National Socialistic Black Metal)


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]