Ana Frank

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ana Frank (1940)

Ana Frank (Anne Frank, tikr. Annelies Marie Frank; 1929 m. birželio 12 d. Frankfurte prie Maino, Vokietijoje1945 m. kovo mėn.) – žydų mergaitė, Holokausto auka, žymi dėl po mirties išpopuliarėjusio dienoraščioAnos Frank dienoraštis“.

Atėjus į valdžią Hitleriui, Frankų šeima emigravo į Amsterdamą. Bet žydų persekiojimai po Nyderlandų okupacijos prasidėjo ir čia. Iš pradžių Frankų šeima glaudėsi ankštoje slėptuvėje, įrengtoje už Anos tėvo firmos kontoros. Kažkam išdavus slėptuvę, šeima atsidūrė koncentracijos stovykloje. Ana mirė 1945 m. kovo pradžioje, nesulaukusi šešiolikos metų, Bergeno-Belzeno koncentracijos stovykloje. (Nors iki stovyklos išlaisvinimo buvo likęs tik vienas mėnuo.) Taip pat koncentracijos stovykloje žuvo jos sesuo ir mama. Anos Frank dienoraštį išleido jos tėtis Otas Frankas.

Ana Frank dienoraštį pradėjo rašyti būdama vos trylikos metų. Tada Ana Frank jį gavo gimtadienio proga. Mergaitė dienoraštyje aprašė kiekvieną savo gyvenimo dieną. Ji turėjo maždaug trimis metais vyresnę seserį Margo, su kuria sutarė nekaip.

Pirmąjį Anos Frank dienoraščio leidimą, jos tėtis Otas Frankas leido išleisti prieš tai išėmęs asmenines, intymias vietas, kurių nenorėjo viešinti dėl savo dukros privatumo išlaikymo. Tačiau antrame leidime Otas Frankas leidėjams davė originalą, su visomis detalėmis, norėdamas atskleisti tikrąsias to meto žydų gyvenimo sąlygas.

Amsterdame įsteigtas Anos Frank muziejus, kuris yra vienas populiariausių Nyderlanduose.[1]

Dienoraščio leidimas lietuvių kalba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Ana Frank „Dienoraštis“. – Vilnius: Alma littera, 2010.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Anne Frank House Museum Amsterdam, Amsterdam Tips, 2020 m. vasario 12 d. Nuoroda tikrinta 2020-05-12.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]