Žvaigždžių karai: epizodas III – sitų kerštas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žvaigždžių karai: epizodas III -
Sitų kerštas

PavadinimasStar Wars Episode III: Revenge
of the Sith
Kilmės šalisJAV
RežisieriusGeorge Lucas
Prodiuseris (-iai)Rick McCallum
George Lucas
Scenaristas (-ai)George Lucas
KompozitoriusJohn Williams
VaidinaEwan McGregor
Hayden Christensen
Natalie Portman
Ian McDiarmid
Metai2005
ŽanrasFantastinis
Trukmė140 min
Kalbaanglų
Premjera2005m. gegužės 15 d.
Biudžetas113 mln. USD
IMDb įrašas

Žvaigždžių karai: epizodas III – sitų kerštas (angl. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) – trečiasis „Žvaigždžių karų“ sagos epizodas. Kino ekranuose pasirodė 2005 m. gegužės 19 d. Režisierius Džordžas Lukasas.

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmo premjera įvyko Kanų kino festivalio nekonkursinėje programoje, 2005 m. gegužės 15 d. Daugelyje kitų šalių jis pradėtas rodyti gegužės 19 d.

„Sitų kerštas“ buvo pirmasis ir vienintelis „Žvaigždžių karų“ sagos filmas, kuriam taikytas PG-13 apribojimas („Kai kas netinkama vaikams iki 13 metų – įspėjimas tėvams“). Visi ankstesni filmai buvo žymimi PG („Rekomenduojama tėvų priežiūra“).

Kritikai į filmą reagavo entuziastingiau nei į kitus du naujosios trilogijos filmus. Kai kurių nuomone, tai – geriausias naujas „Žvaigždžių karų“ filmas. Nemažai kritikos teko filmo dialogams, ypač meilės scenoms. Taip pat kritikuota vaidyba, specialiųjų efektų perteklius, siužeto „skylės“.

Visame pasaulyje „Sitų kerštas“ uždirbo 848 797 674 JAV dolerius.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaidmuo Aktorius
Obi-Van Kenobis Ewan McGregor
Anakinas Skaivokeris/Dartas Veideris Hayden Christensen
Senatorė Padmė Amidala Natalie Portman
Imperatorius Palpatinas/Dartas Sidijus Ian McDiarmid
R2-D2 Kenny Baker
C-3PO Anthony Daniels
Joda Frank Oz (balsas)
Čiubaka Peter Mayhew
Meisas Vindu Samuel L. Jackson
Generolas Gryvas Matthew Wood (balsas)
Darto Veiderio balsas James Earl Jones

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Galaktikoje vyksta karas. Kanclerį Palpatiną pagrobė vienas separatistų vadų generolas Gryvas. Džedajai Anakinas Skaivokeris ir Obi-Van Kenobis vadovauja jo gelbėjimo misijai. Per mūšį atvirame kosmose Obi-Vano laivą pažeidžia du droidai. Abu džedajai atsitrenkia į angarą, kur grafas Dūku laiko Palpatiną. Šviesos kalavijų dvikovoje Obi-Vanas nugalimas, Anakinas nugali Dūku ir nukerta jam plaštakas. Palpatinas ragina Anakiną nužudyti Dūku, šis taip ir padaro, tačiau iškart pasigaili: nužudyti pasidavusį priešą – nedžedajiška. Palpatinas jį patikina, kad Dūku buvo pavojinga palikti gyvą. Anakinas, nešdamas Obi-Vaną, drauge su Kancleriu mėgina pasprukti iš laivo, bet juos sučiumpa Gryvas, droidų armijos vadas. Anakinas ir Obi-Vanas bando pagauti Gryvą, tačiau šis pabėga. Gryvas paleidžia visus laivo pabėgimo podus, tad džedajai ir Kancleris nebegali pasprukti iš ant planetos krentančio laivo. Anakinas pavojingai nuleidžia laivą ant nusileidimo tako Koruskante.

Tuo metu generolas Gryvas pasislepia Utapau planetoje ir susisiekia su Dartu Sidijumi. Šis įsako Gryvui perkelti separatistų vadus į Mustafaro sistemą. Sidijus prasitaria greitai turėsiąs naują mokinį – daug jaunesnį ir stipresnį.

Anakinas sugrįžta pas žmoną Padmę Amidalą. Ji pasisako esanti nėščia. Nors Padmė baiminasi dėl ateities (meilės romanas ir santuoka slapti), Anakinas nudžiunga. Tačiau jis vizijose regi, kaip Padmė miršta gimdydama.

Kancleris Palpatinas paskiria Anakiną savo atstovu džedajų taryboje. Taryba su tuo sutinka, bet nepakelia Anakino į Mokytojus. Anakinas įniršta. Vėliau Obi-Vanas jam pasako, jog taryba nori, kad jis šnipinėtų kanclerį. Tapęs kanclerio sargybiniu, Anakinas su juo susidraugauja. Palpatinas papasakoja Anakinui seną sitų legendą apie sitų lordą, kuris mokėjo paveikti midichlorianus, kad šie kurtų gyvenimą ir padėtų išvengti mirties. Palpatinas tikina, kad galima išmokti apsaugoti žmones nuo mirties, bet šito džedajai neišmokys.

Obi-Vanas pasiunčiamas į Utapau ieškoti generolo Gryvo. Mūšis. Obi-Vanas nužudo Gryvą.

Palpatinas Anakinui išduoda esąs sitų lordas Dartas Sidijus. Anakinas grasina jį užmušiąs, bet vėliau nusprendžia įduoti jį tarybai – pasakyti Meisui Vindu. Vindu mėgina suimti Palpatiną. Šis nužudo tris jo palydovus. Kaunantis Palpatinui ir Vindu, atvyksta Anakinas. Vindu pataria Anakinui netikėti Palpatinu, tačiau Anakinas įsitikinęs, kad tik kancleris jam gali padėti išsaugoti žmonos gyvybę, tad nukerta Vindu ranką. Palpatinas nužudo Vindu. Dartas Sidijus padaro Anakiną savo mokiniu ir pavadina jį Dartu Veideriu. Sidijus įsako Veideriui išžudyti visus džedajus džedajų šventykloje, tuomet Mustafaro sistemoje išžudyti separatistų vadus.

Palpatinas įsako kariams klonams sukilti prieš džedajus generolus. Daug džedajų žūva, Joda ir Obi-Vanas vos išgyvena. Dartas Veideris pradeda žudynes šventykloje. Baigęs eina pas Padmę ir papasakoja jai, kad džedajai mėgino perimti Respublikos valdymą. Dartas Veideris išvyksta į Mustafarą, kur išžudo separatistų vadus. Sidijus jam įsako nusiųsti įsakymą Prekybos Federacijai atšaukti visus karinių droidų būrius. Senatorius Beilis Organa išgelbsti Obi-Vaną ir Jodą, nugabena juos į džedajų šventyklą, tuomet keliauja į Senatą. Palpatinas Senatui pasakoja apie džedajų sąmokslą ir paskelbia, kad Respublika reorganizuojama į Galaktinę Imperiją.

Džedajų šventykloje Obi-Vanas ir Joda susisiekia su džedajais ir prisako jiems nesikišti. Peržvelgęs kamerų įrašus, Obi-Vanas pamato žudantį Dartą Veiderį. Obi-Vanas nenoromis sutinka surasti Veiderį ir nužudyti. Obi-Vanas susitinka su Padme. Ši negali patikėti jo pasakojimu apie Anakiną. Kai ji išvyksta į Mustafarą, Obi-Vanas slapta išskrenda drauge.

Padmė susitinka su Anakinu. Ji maldauja Anakiną drauge pasitraukti, tačiau šis jai pasako galįs įveikti Palpatiną – tuomet jis ir Padmė kartu valdys galaktiką. Veideris pamato Obi-Vaną išlipant iš Padmės laivo ir pamano, kad ji jį išdavė. Įsiutęs jis panaudoja Jėgą, ir Padmė praranda sąmonę. Obi-Vanas ir Veideris kaunasi šviesos kalavijais. Besikaudami išeina į atviras vulkaninės planetos erdves. Obi-Vanas įgyja pranašumą, bet Veideris vėl puola. Obi-Vanas nukerta jam abi kojas ir kairę ranką. Veideris nusirita žemyn ir vos nepakliūna į lavos srautą. Jis užsiliepsnoja ir smarkiai apdega. Obi-Vanas palieka Mustafarą su sunkiai sužeista Padme ir Anakino šviesos kalaviju. Palpatinas atvyksta į Mustafarą ir ištraukia Veiderį iš mirties nagų.

Padmė gydoma. Nors ji fiziškai nesužeista, ji prarado norą gyventi, todėl miršta. Tačiau pavyksta išgelbėti jos kūdikius – Padmė pagimdo dvynius berniuką ir mergaitę. Prieš mirdama, Padmė juos pavadina Luku ir Lėja ir prisiekia Obi-Vanui, kad Anakine dar yra truputis gėrio.

Koruskante Veideriui pritaisomos dirbtinės galūnės. Jis aprengiamas juodu kostiumu ir kauke, kuri jam padės kvėpuoti. Veiderio paklaustas apie Padmę, Palpatinas jam atsako, kad įpykęs Veideris Padmę nužudė. Veideris kraupiai surinka, o Palpatinas piktdžiugiškai šypsosi.

Obi-Vanas, Joda ir Beilis Organa sutaria, kad vaikai bus atskirti ir paslėpti. Obi-Vanas ir Joda stebės ir lauks, kol jaunieji Skaivokeriai galės patys įsijungti į kovą su sitais. Lėja keliauja į Alderaną, kur gyvens Beilio Organos šeimoje, o Lukas – į Tatuiną, pas Ouveną ir Beru. Filmo paskutiniame kadre Ouvenas ir Beru laiko Luką, žvelgdami į dykumą ir Tatuino saules.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


'

Žvaigždžių karai

'

Epizodai:               Epizodas I. Pavojaus šešėlis | Epizodas II. Klonų ataka | Epizodas III. Sitų kerštas 
Epizodas IV. Nauja viltis | Epizodas V. Imperija kontratakuoja  | Epizodas VI. Džedajaus sugrįžimas | Epizodas VII. Galia nubunda