Žmogus voras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Žmogus-voras)
Žmogus voras

Paskelbimo informacija
LeidėjasMarvel Comics
Pirmas pasirodymasAmazing Fantasy #15 (1962 m. rugpjūtis)
SukūrėStan Lee
Steve Ditko
Informacija istorijose
Pilnas vardasPeter Benjamin Parker
KomandaKeršytojai
SugebėjimaiAntžmogiška jėga ir ištvermė, gali prisikabinti prie daugumos paviršių, genijaus intelektas, voro pojūtis, naudoja tinklo šaudykles

Žmogus voras (angl. Spider-Man) – fiktyvus Marvel komiksų herojus, kuris pasirodo amerikiečių komiksuose. Veikėją sukūrė rašytojas Stenas Li ir menininkas Stivas Ditko, pirmą kartą pasirodė „Amazing Fantasy“ komikse, 15-ajame numeryje (1962 m. rugpjūtis) ir greitai tapo vienu populiariausių „Marvel“ komiksų superherojų.

Žmogus voras pasižymi nežmoniškomis galiomis: jėga ir vikrumu, gali prisitvirtinti prie daugumos paviršių, šaudyti voro tinklus, naudodamasis ant riešų pritvirtintomis „tinklo šaudyklėmis“ ir taip pat gali greitai reaguoti į pavojus, nes turi „voro pojūtį“.

Kai Žmogus voras pirmą kartą pasirodė 1960 m., paaugliai komiksuose dažnai dar būdavo kaip pagrindinio veikėjo padėjėjai. Žmogaus voro komiksai tai pakeitė. Jie pristatė Piterį Parkerį (angl. Peter Parker) – vidurinės mokyklos mokinį ir našlaitį, kurį augino jo teta Mei ir dėdė Benas. Bėgant metams Piteris Parkeris keitėsi – iš drovaus ir moksliuko studento jis tapo aktyvus, savarankiškas ir turėjo laisvai samdomo fotografo darbą.

Žmogus voras yra vienas iš populiariausių ir komerciškai sėkmingiausių superherojų.[1] 2011 m. jis buvo IGN Top komiksų herojų šimtuke, trečioje vietoje, už tokių „DC Comics“ veikėjų kaip Supermeno ir Betmeno.[2]

Veikėjo biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmogaus voro sugebėjimai atsirado, kai paaugliui Piteriui Parkeriui mokslinio eksperimento metu atsitiktinai įkando radioaktyvus voras. Po to jis pajuto, kad įgijo neįprastų sugebėjimų, ir nusprendė juos panaudoti tam, kad taptų TV žvaigžde. Po vienos laidos filmavimo jis leido pabėgti vagiui, kuris vėliau įsilaužė į Piterio namus ir atsitiktinai nužudė jo dėdę Beną. Tai sužinojęs Žmogus voras susekė vagį ir suprato, kad būtent jis galėjo sustabdyti savo dėdės mirtį, jei būtų naudojęs savo galias atsakingai. Nuo to laiko jis dažnai vartoja posakį, kad „su didelėmis galiomis kartu ir didelė atsakomybė“. Po dėdės Beno mirties Piteriui Parkeriui ir jo tetai Mei atėjo sunkūs laikai, todėl jis įsidarbino fotografu laikraštyje „Daily Bugle“. Prieš tai bandė prisijungti prie Fantastiškojo ketverto, bet nesėkmingai. Laikraščiui jis pardavinėjo Žmogaus voro nuotraukas. „Daily Bugle“ redaktorius Jonah J. Jameson nekenčia Žmogaus voro ir stengiasi visaip jį šmeižti. Pirmąją Piterio Parkerio meilę Gven Steisi nužudė Žaliasis goblinas – vienas pagrindinių Žmogaus-voro priešų. Po kurio laiko Piteris Parkeris veda Merę Džeinę Votson, kuri, viena iš nedaugelio žmonių, žinojo, kas iš tikrųjų yra Žmogus voras. Pilietinio karo metu Žmogus voras pirmą kartą atskleidė savo tikrąją asmenybę visuomenei, taip sukeldamas dar didesnių problemų sau ir savo artimiesiems.

Galios ir įranga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viena svarbiausių jo savybių yra gebėjimas prilipti prie beveik bet kokio paviršiaus ir taip vaikščioti sienomis. Taip pat Žmogus voras pasižymi didele fizine jėga bei vikrumu ir turi „voro nuojautą“, kuri praneša apie gresiančius pavojus. Piteris Parkeris yra protingas žmogus, gerai išmanantis fiziką ir chemiją. Komiksų serijoje pats išrado savo voratinklio giją, kurios pagalba jis „supasi“ tarp dangoraižių, taip keliaudamas per miestą, bei supančioja priešus. Taip pat ir prietaisą gijai šaudyti.

Voro jėga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Radioaktyvus voras, įkandęs Piteriui, perdavė jam savo savybes, tarp jų ir voro jėgą. Žmogus voras dėka voro galių sugeba pakelti arba stumti 10 tonų (ir net daugiau, jeigu jis patiria stresą).[3] Savo jėgą jis panaudoja atlikdamas įvairius gelbėjimo žygdarbius, pvz., pakelia autobusus ar apsaugo vaikus nuo krentančių nuolaužų. Žmogus voras gali išnaudoti savo jėgas ir tiesioginėje kovoje. Jo neįtikėtinos fizinės galios taip pat jam suteikia ištvermės ir dėl to jis gali priimti daug žalos.

Voro greitis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmogus voras įgavo ir voragyvio greitį. Jis gali judėti ir reaguoti kelis kartus greičiau negu paprastas žmogus, o jo refleksai leidžia jam išvengti kulkos (jeigu jis yra pakankamai toli).

Voro pojūtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Voro pojūtis yra viena vertingiausių Žmogaus voro savybių, ji išgelbėjo jo gyvybę daugybę kartų. Tai yra išplėsto pavojaus jutimas, kuris pasireiškia niežėjimo jausmu prie kaukolės pagrindo, kai pavojus yra arti. Ši galia pasitarnauja Piteriui ir kasdienybėje, ir kovinėse situacijose. Kovoje, net ir būdamas apakintas jis galėtų, dėka šio pojūčio susitelkti į pavojaus šaltinį, nes jis veikia kaip radaras.

Voro pojūtis taip pat jį perspėja apie paslėptą ginklą arba užsimaskavusį priešą.

Kita medija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra nufilmuota Žmogaus-voro trilogija, kurios režisierius buvo Sam Raimi:

Vėliau „Sony“ kompanija nusprendė frančizę perleisti iš naujo, su nauju režisieriumi ir aktoriais. Naujasis filmas vadinosi „Nepaprastas žmogus voras“ ir buvo išleistas 2012 m. liepos 3 d. Šio filmo tęsinys „Nepaprastas žmogus voras 2“ pasirodė 2014 m. gegužės 2 d. Dar vėliau, buvo sukurtas Tom Holland'o įkūnijamas Žmogus-Voras, kuris pasirodė tokiuose filmuose kaip Žmogus-Voras: Grįžimas namo, Žmogus-Voras: Toli nuo namų ir Žmogus-Voras: Nėra Kelio Atgal.

Televizija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmogus voras taip pat pasirodė animaciniuose serialuose:

  • „Spider-Man“ (1981–1982)
  • „Spider-Man and His Amazing Friends“ (1981–1983)
  • Spider-Man“ (1994–1998)
  • „Spider-Man Unlimited“ (1999–2000)
  • „Spider-Man: The New Animated Series“ (2003)
  • „The Spectacular Spider-Man“ (2008–2009)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Why Spider-Man is popular“. Nuoroda tikrinta 18 November 2010.
  2. „IGN's Top 100 Comic Book Heroes“. Suarchyvuotas originalas 2011-05-09. Nuoroda tikrinta 2011-05-09.
  3. Jason Lindsay. „Spider-Man: Powers“. Suarchyvuotas originalas 2015-05-21. Nuoroda tikrinta 2015-05-24.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]