Česlovas Daukša

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Česlovas Daukša (1916 m. Sankt Peterburge – mirties data ir vieta nežinoma)[1] – Lietuvos krepšininkas, Europos čempionas. 179 cm ūgio gynėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Su tėvais grįžo į Lietuvą, Kaune baigė Aušros gimnazijos šešias klases. Dirbo Spindulio spaustuvėje. Nuo mažens žaidė futbolą, o 1935 m. tapo krepšininku. Tais pačiais metais debiutavo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje (tąkart Rygoje skaudžiai pralaimėta Latvijos komandai).

Šalies rinktinę pradėjus treniruoti Amerikos lietuviui K. Savickui, komandos žaidimas pasikeitė ir 1937 m. per draugiškas rungtynes (žaidė ir Č. Daukša) latviams pralaimėta jau tik rezultatu 29:41. 1937 m. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Rygoje pirmąkart dalyvavo II Europos pirmenybėse ir užėmė pirmąją vietą. Čempionu tapo ir Česlovas Daukša.

Po karo dirbo Lietuvos kūno kultūros ir sporto komitete, ėjo Panevėžio sporto komiteto pirmininko, „Žalgirio“ Kauno miesto tarybos instruktoriaus pareigas. Iki 1987 m. dirbo pramonės įmonėse ir organizacijose.[2] 1987 m. išėjo į pensiją.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Česlovas Daukša lse.lt
  2. Česlovas Daukša krepsinioideja.lt
  • Vidas Mačiulis, Vytautas Gudelis. Halė, kurioje žaidė Lubinas ir Sabonis. 1939–1989. – Respublikinis sporto kombinatas, Kaunas, 1989