Langas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dzūkiškos pirkios langas
Bažnyčios langas. Stikliniai vitražai

Langas – įstiklinta anga sienoje, šviesai į pastato vidų patekti. Paprastai langai yra gaminami iš skaidraus stiklo arba stipraus skaidraus plastiko. Lango rėmas dažniausiai gaminamas iš įvairios rūšies medienos arba plastiko.

Stikliniai langai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuolaikiniuose pastatuose langai būna pagaminti iš stiklo, kuris yra įrėmintas plastikiniu arba mediniu lango rėmu. Paprastai vienam langui naudojami du sluoksniai stiklo, tarp kurių paliekamas nedidelis oro tarpas, kuris sulaiko šilumą. Pietų šalyse, priklausomai nuo klimato sąlygų, gali būti naudojami viensluoksniai langai arba langai be įstiklinimo.

Tradiciniai lietuvių langai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvenamojo namo langai išorėje puošiami apylangėmis. Jas sudaro antlangė, palangė ir šoninės lentos. Puošti visi trys apylangių elementai, bet dažniausiai pasitenkinama tik antlange ir palange arba vien tik antlange. Paprasčiausios antlangės turi tik horizontalę lentelę ar briauną, vadinamą karnizu. Puošnesnės antlangės susideda iš dviejų dalių – karnizo ir sandriko.

Aukštaitijoje langai puošti gausiai. Antlangės dažniausiai būna išpjaustinėtos geometriniu ornamentu, rečiau augaliniu. Pasitaiko reljefais puoštų frizų. Palangės daugiausiai puoštos riestiniais ornamentais, ypač mėgtas dviejų priešpriešinių kreivių motyvas. Toks ornamentas yra labai universalus (naudotas XVII–XVIII a. Anglijos balduose). Dažnai sandrikai pasitaiko ne trikampiai, o riestinio kontūro. Jie dekoruoti geometriniu, augaliniu, rečiau gyvūniniu ornamentu. Kartais puošiama realistiniais gyvūnų pjaustiniais – kačių, balandžių, žalčių. Puošnios apylangės būdavo išpjaustinėjamos aplink visą langą. Naudojamas visų rūšių ornamentas. Dzūkijoje langų puošmenos panašios į aukštaitiškas. Žemaitijos trobų langai dažniausiai buvo puošiami tik antlangėmis, kai kada profiliuotomis palangėmis. Mažojoje Lietuvoje langų puošyba buvo kiek gausesnė, tačiau irgi neprilygo aukštaitiškai.[1]

Daugelyje Lietuvos vietų langus dengia langinės.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lietuvių liaudies menas. Architektūra. Vilnius, 1957. 1 t. p. 7-12; Gimbutas J. Lietuvos kaimo trobesių puošmenys. Vilnius, 2004.