Wynne Godley

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Wynne Godley (1926 m. rugsėjo 2 d. – 2010 m. gegužės 13 d.) – britų ekonomistas, žinomas dėl Jungtinės Karalystės vyriausybės kritikos ir savo pesimizmo Jungtinės Karalystės ekonomikos atžvilgiu.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Londone, lankė Ragbio mokyklą, vėliau studijavo politikos mokslus, filosofiją ir ekonomiką New College kolegijoje Oksforde, kur vieni svarbiausių jo mokytojų buvo Isaiah Berlin ir Philip Andrews, vienas pagrindinių Oksfordo ekonominių tyrimų grupės ekonomistų. Godley įgijo profesionalaus muzikanto išsilavinimą, trejus metus studijavo Paryžiaus Konservatorijoje ir tapo BBC Welsh Orchestra pagrindiniu obojininku. Vieši pasirodymai blogai veikė jo nervus, dėl ko jis atsisakė muziko karjeros, nors ir toliau domėjosi muzika ir buvo Karališkosios operos direktoriumi nuo 1976 iki 1987 m. 1955 m. jis vedė skulptoriaus Jacob Epstein dukterį Kitty Epstein.

Po muziko karjeros pabaigos dirbo ekonomistu Metal Box kompanijoje, o nuo 1956 iki 1970 m. dirbo Ižde su makroekonominės politikos ir trumpalaikės prognozės klausimais, susiejant ekonominisu ir politinius klausimus, įskaitant 1967 m. svaro devalvaciją. Dirbdamas Ižde susipažino su Nicholas Kaldor, kuris jį įtikino pradėti dirbti Kembridžo universitete King’s college kolegijoje taikomosios ekonomikos departamento direktoriumi, nors karts nuo karto jis dirbo ir kaip vyriausybės patarėjas ekonomikos klausimais. Jis numatė, kad 1973-4 m. ekonominis bumas pasibaigs ir kad bedarbių skaičius devintojo dešimtmečio pabaigoje išaugs iki 3 mln.

Vyriausias iždo ekonomikos patarėjas Dave Ramsden pripažino Godley nuopelnus Iždo ekonominės politikos idėjoms: „XXI a. pirmajame dešimtmetyje, kurio didžioji dalis sutapo su akivaizdžiu ir plačiai tyrinėjamu ekonominiu stabilumu, išsiskiria jo savita analizė ir jo artėjančios finansinės ir ekonominės krizės bei potencialių inovatyvių politikos priemonių numatymas“. 1992 m. jis įspėjo, kad be bendros fiskalinės politikos, kuri pakeistų valiutų vertės svyravimus, Europos monetarinė sąjunga susidurs su problemomis.[1]

1998 m. Godley buvo vienas pirmųjų, kurie įspėjo, kad augantis disbalansas pasaulio ekonomikoje, kurį skatino auganti JAV privataus sektoriaus skola, ir netvarus.

Nuopelnai ekonomikos mokslo srityje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grafikas, iliustruojantis Godley finansų sektorių balansų analizės sistemą

Ekonomistas Martin Wolf pripažino Godley „finansų sektorių balansų“ analitinę sistemą, 2012 m. Didžiosios Recesijos analizėje. M. Wolf paaiškino: "Pagrindinė idėja yra ta, kad, kadangi bendrai imant pajamos turi būti lygios išlaidoms ekonomikoje (kas tolygu teiginiu, kad taupymas turi būti lygus investicijoms), suminiai skirtumai tarp pajamų ir išlaidų, kiekviename ekonomikos sektoriuje taip pat turi būti lygūs nuliui. Šie skirtumai taip pat gali būti pavadinti kaip „finansiniais balansais“. Taigi, jei sektoriaus išlaidos yra mažesnės negu jo pajamos, tas sektorius privalo kaupti (gryną) finansinį įsipareigojimą iš kitų sektorių. Esminis punktas yra tas, kadangi sektoriniai balansai turi būti lygūs nuliui, tai jei didėja vieno sektoriaus deficitas, kitų sektorių balansai turi atitinkamai keistis kad išliktų sektorinis balansas. Tai reiškia, kad, jei didėja fiskalinis deficitas, bendri kitų ekonomikos sektorių pertekliai turi padidėti tiksliai fiskalinį deficitą kompensuojančiu dydžiu. " M. Wolf paaiškino, kad žymiai padidėjęs privataus sektoriaus finansinis balansas nulėmė didžiulį valdžios sektoriaus deficito padidėjimą.[2]

Dirk Bezemer teigė, kad Godley išsiskyrė tuo, kad buvo vienas iš nedaugelio ekonomistų išprognozavusių 2008 metų didžiosios recesijos pobūdį gerokai iki jai prasidedant. Savo prognozę jis pagrindė formaliu ekonominiu modeliu.[3][4]

Knygos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Maastricht and All That“. London Review of Books. 8 October 1992. Nuoroda tikrinta 2011-11-05.
  2. FT-Martin Wolf-The balance sheet recession in the U.S.-19 July 2012
  3. Dirk J. Bezemer: „No One Saw This Coming“: Understanding Financial Crisis Through Accounting Models. MPRA Paper No. 15892, 16 June 2009 (PDF)
  4. Schliefer, Jonathan (10 September 2013). „Embracing Wynne Godley, an Economist Who Modeled the Crisis“. The New York Times. Nuoroda tikrinta 28 December 2014.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]