William Lyon Mackenzie King

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Makenzis Kingas
angl. William Lyon Mackenzie King
Kanados ministras pirmininkas
Gimė 1874 m. gruodžio 17 d.
Kičeneris, Kanada Kanada
Mirė 1950 m. birželio 22 d. (75 metai)
Čelsis, Kanada Kanada
Kanados ministras pirmininkas
Kanados ministras pirmininkas
Partija Kanados liberalų partija
Vikiteka William Lyon Mackenzie King
Parašas

Viljamas Lajonas Makenzis Kingas (angl. William Lyon Mackenzie King; 1874 m. gruodžio 17 d. Kičeneryje1950 m. birželio 22 d. Čelsyje) – Kanados politikos veikėjas, 10–asis Kanados ministras pirmininkas. Pareigas ėjo tris kartus (1921–1926, 1926–1930, 1935–1948). Priklausė Kanados liberalų partijai.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Makenzis Kingas gimė Kičeneryje. Buvo Kanados premjeru per Antrąjį pasaulinį karą, rėmė Britaniją finansais, materialiniais ištekliais ir savanoriais. Jis buvo ilgiausiai pareigas ėjęs Kanados ministras pirmininkas. Savo vadovavimo metais sutelkė ir suvienijo šalį ir skirtingų pažiūrių žmones nuteikė vieningam darbui šalies labui.

Įgijo patirties dirbdamas teisės ir socialinio darbo srityse. Jo šūkis buvo „Pagalba tiems, kurie negali padėti sau“. Suvaidino svarbų vaidmenį kuriant Kanados gerovės pamatus.

Jis suprato kapitalo ir darbo veikimą, turėjo gilų Kanados visuomenės sudėtingumo supratimą. Turėjo daug politinių sąjungininkų, bet labai nedaug artimų asmeninių draugų. Jis niekada nesusituokė ir neturėjo savo šeimos.

Mokslininkų apklausoje 1997 m. Maclean'o žurnale užėmė pirmąją vietą tarp visų Kanados ministrų pirmininkų. Kaip pažymi istorikas Jackas Granatšteinas, „mokslininkai mažai susižavėjo vyru, bet pasiūlė nepagrįstą susižavėjimą dėl savo politinių įgūdžių ir dėmesio Kanados vienybei.“

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Politinis postas
Prieš tai:
Arthur Meighen
Arthur Meighen
R. B. Bennett
Kanados ministras pirmininkas

1921–1926
1926–1930
1935–1948
Po to:
Arthur Meighen
R. B. Bennett
Louis St. Laurent