Vikiprojekto aptarimas:Ežerai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Gal reikėtų padaryti abecelinį Lietuvos ežerų sąrašą, na vien dėl patogumo? --qwarc 14:10, 27 Vasario 2006 (EET)

Straipsnį Lietuvos ežerų sąrašas? Nemanau, juk yra kategorija Lietuvos ežerai. Tiesa čia bus išvardinti tik tie, apie kuriuos jau yra sukurtas straipsnis. Tačiau vėlgi - visų ežerų (iki kurio nors dydžio - 0,5 ha / 20 ha / ar kt.) sąrašas būtų laaaabai didelis... eLNuko 14:29, 27 Vasario 2006 (EET)
Matai yra straipsnis Lietuvos ežerų sąrašas bet vėlgi ji reiktų kažkaip atnaujinti, nes kategorijoje labai sunku vykdyti paieškas. Na gal tas sąrašas ir savaime gausis jei bus poreikis :)
Kategorijoje bus galima įjungti paiešką pagal pirmą raidę (straipsnio viršuje atsiras lentelė su abėcėle). eLNuko 16:07, 27 Vasario 2006 (EET)

Ežerų pavadinimų problema[redaguoti vikitekstą]

Jau susidūriau su tokia problema. Pvz. Lazdijų rajone yra mažiaisiai du ežerai kurie vadinasi Ilgis. Ir taip nutiko, kad jie abu yra vienoje seniūnijoje - dėl to vardinimas Ilgis (Lazdijų r., Veisiejų sen.) nebetinka.

Variantai:

  1. pridėti dar vieną vardinimo laispnį (apylinkę)
  2. numeruoti ežerus seniūnijoje, pvz. Ilgis (Lazdijų r., Veisiejų sen.,1)
  3. galvoti kokią nors naują vardinimo tvarką

Kokios idėjos?

eLNuko 16:13, 27 Vasario 2006 (EET)

Gal pavadinime rašyti artimiausią kaimą? Nes 1, 2 ir tt neišprendžia problemos geografiškai aprašyti vietos o tik atskiria, taip pasidaro neaišku apie ką straipsnis --qwarc 16:23, 27 Vasario 2006 (EET)
Mintis nebloga, bet bijau, kad pavadinimai gali išsiskėtoti, pvz. Ilgis (Lazdijų r., Veisiejų sen., Kuolonių km.). Nors ištikrųjų turbūt nėra kito varianto. PS idomu, ko gali tikėtis žmogus, ieškodamas straipsnio pavadinimu Ilgis (išskyrus matavimo apibrėžimą)? :) eLNuko 16:31, 27 Vasario 2006 (EET)
Taip aš kažkaip nepagalvojau apie tai. reiktų nukreipiamąjį straipsnį padaryti kitaip tikrai susipainios tuose "Ilgiuose", tuo labiau kad staipsnių pavadinimai prasideda didžiosiomis raidėmis --qwarc 16:37, 27 Vasario 2006 (EET)
Nukreipiamasis straipsnis būtų išeitis, nes Ilgių Lietuvoje yra, jeigu gerai pamenu, net 22. Konsultantas 16:56, 27 Vasario 2006 (EET)
Jei tiksliau - 23. Nukreipiamasis savaime suprantama reikalingas ir jau pradėtas. Mintis su artimiausio didesnio kaimo pavadinimu tinkama. eLNuko 16:59, 27 Vasario 2006 (EET)

Lietuvoje yra apie 3000 ežerų. Tai tikrai nėra daug. Kiekvienas turi unikalų numerį, koordinates žemėlapy, pavadinimą. Radau šią diskusiją nes ieškojau ežerų sąrašo, kuriame galima žvejoti su megėjišku leidimu. http://vrd.am.lt/VI//files/0.754309001178787283.pdf imant šį sąrašą už pagrindą, galima padaryti gerą produktą. Bėda, dėl kurios ir čia užsukau - ežero koordinačių nebuvimas. Tame pačiame rajone tokiu pačiu pavadinimu yra po kelis ežerus. Be to google maps kai kurių ežerų pavadinimai kiti, nei sąraše (matyt kokie tautiniai pavadinimai panaudoti, ar ką). Atsiprašau kad įkišau čia savo trigrašį, jei buvo negalima lyst ne į savo straipsnį ;)

Pavadinimų standartizavimas[redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu egzistuoja du pagrindiniai pavadinimų tipai:

  • Pavadinimas nurodomas kilmininko linksnyje (Ciuricho ežeras)
  • Pavadinimas nurodomas vardininko linksnyje, skliausteliuose pažymint, kad tai ežeras (Ciurichas (ežeras))

Ar nereikėtų suvienodinti? Man pačiam gražiau atrodo pirmasis variantas - Tanganikos ežeras, Ciuricho ežeras, etc. --Nomad 19:50, 2006 Gruodžio 13 (EET)

Tai nėra tik laisvas pasirinkimas. Reikia tikrinti (versti?) tikruosius pavadinimus. Lietuviškų ežerų pavadinimų atveju tikrieji pavadinimai - Platelių ežeras (bet ne Plateliai) ir Drūkšiai (bet ne Drūkšių ežeras) eLNuko 19:56, 2006 Gruodžio 13 (EET)
Aišku. O kaip žinoti, kada kaip versti? Tarkime anglai visada vadina Lake [Kažkoks], vokiečiai - [Kažkoks]see. Bent jau kiek pastebėjau iki šiol. --Nomad 02:41, 2006 Gruodžio 16 (EET)