Vikipedijos aptarimas:Sąvokų kirčiavimas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Net rusiškoje Wikipedijoje kai kurios sąvokos staipsnio pradžioje kirčiuojamos, o lietuviškai apie tai niekas nepagalvojo. Užtektų tik straipsnio pradžioje nurodyti sąvokos (pajuodintu šriftu) kirčiavimą. Juk visuose žodynuose taip daroma. Ąžuolas 15:11, 24 Balandžio 2006 (EEST)

geras duomenų šaltinis - Dabartinės lietuvių kalbos žodynas. Taip pat yra ir vietovardžių sąrašas. Konsultantas 15:16, 24 Balandžio 2006 (EEST)

Na, jeigu koks žmogus paprašytų Vikipedijoje nesančio straipsnio apie, tarkim, šunis ar arabų šalių istoriją, jam visuomet galima pasiūlyti puikų alternatyvų žinių šaltinį:

http://lt.wikipedia.org/wiki/Visuotinė_lietuvių_enciklopedija

Tai kam tada Vikipedija? Ąžuolas 15:27, 24 Balandžio 2006 (EEST)

Esu už kirčiavimą. --CD
Atsiprašau, gal nebuvau tikslus ir susilaukiau ironiškos Ąžuolo pastabos, bet juk kalbama apie kirčiavimą, taigi Vikiepdijos rašytojas, norėdamas sukirčiuoti, tarkime, žodį "vėliava", nebūtinai turi kaip akis išplikęs pulti prie artimiausios knygų lentynos ir, pagrobęs POPIERINĮ žodyną, knistis jame. Jis tiesiog išdidžiai spusteli nuorodą http://www.autoinfa.lt/webdic/ ir randa, kad kirčiuojama "vė̃liava". O kirčiavimas turėtų tapti lietuviškosios Vikipedijos norma. Konsultantas 15:37, 24 Balandžio 2006 (EEST)
Manau kad šiek tiek nerealu iš visų reikalauti, kad mokintusi kirčiavimo subtilybes ir visus kruopščiai dėliotų kirčius straipsnio pavadinime. Tačiau mintis įdomi. O kad kirčiavimo ženklus būtų lengviau dėti, galima prie raidžių esančių po redagavimo langu pridėti kažkokio pagalbinio teksto, padedančio paprasčiau naudoti kirčius (pvz kad ir U+0300, U+0301 ir U+0303 sudėti arba jei išeina, simbolių kombnaciją, kurią reik suspaudyt - Alt+769 Alt+771). knutux 15:38, 24 Balandžio 2006 (EEST)

„O kaip čia juos naudoti, t.y. ką klaviatūroje reiškia U+0300?“

Tai reiškia, kad klaviatūra, spaudžiant atitinkamą klavišų derinį, pagaminą simbolį, kurio kodas Unikodo lentelėje yra „0300“. Su standartinėmis windowsinėmis ir linuksinėmis klaviatūromis nieko nenuveiksi, tačiau įdiegęs papildomas nedideles tvarkykles (http://www.vlkk.lt/files/acc.zip), kirčiuotas raides surinksi labai lengvai.

Dėl kokių nors priežasčių nenorintiems ar negalintiems keisti sistemos ar diegti programų, galima tiesiog tuos simbolius įkelti iš bet kokio tekstų redaktoriaus, palaikančio Unikodą.

Trečias – pats paprasčiausias – būdas sukurti tuos tris kirčių simbolius Vikipedijos redagavimo lango apačioje (skiltis „Specialūs simboliai“).Ąžuolas 15:43, 24 Balandžio 2006 (EEST)

Knutux, iš visų gal ir nereikia akiplėšiškai reikalauti (juolab kad daugmaž 100% dabar esančių straipsnių pavadinimų yra „pliki“), tačiau tokia rekomendacija galėtų būti įvesta. Būtų smagu, kad palaipsniui tai taptų standartu.

Gi ne ištisus tekstus kirčiuoti, o tik pirmus straipsnio žodžius.Ąžuolas 15:48, 24 Balandžio 2006 (EEST)

Dėl rekomendacijos sutinku, o dėl simbolių rašymo - Windowsų sistemose galima du kirčio simbolius įvesti su Alt (laikant Alt suspaudyt 769 ar 771 ir atleisti). O dėl dėjimo prie specialiųjų simbolių - ten kirčiai jau sudėti, tačiau neveikia (rodos tik kažkurioj vienoj naršyklėj veikia, bet Operoj, IE ir Shiira'oje neveikia), tai nežinia kaip ten padaryti. knutux 15:56, 24 Balandžio 2006 (EEST)

Suspaudžius nurodytus derinius, gaunu atitinkamai ☺ ir ♥...

Teisybė, tie trys tušti paskutiniai simboliai ir yra kirčiai, kurie, priešingai negu visi kiti, nėra „javascript“ nuorodos. Išeitis – nukopijuoti juos su prieš juos einančiu tarpu (jei reikia – ir su tarpu po jais), perkelti į redaguojamą tekstą bei pratrinti tarpus. Redagavimo lange kirtis su daugeliu simbolių būna pasislinkęs į dešinę (čia dėl netinkamo šrifto), tačiau išsaugojus tekstas išeina gražus.

Beje, jei nepakysta padaryt kombinacinių diakritikų, o kas, jei pamėgintum padaryt sąrašą tų pačių diakritikų su visomis raidėmis? Sąrašas gautųsi netrumpas (66 raidės), bet gal naršyklės juos geriau toleruotų.

à á ã ą́ ą̃ è é ẽ ę́ ę̃ ė́ ė̃ ì í ĩ į́ į̃ ý ỹ l̃ m̃ ñ ò ó õ r̃ ù ú ũ ū́ ū̃ ų́ ų̃ À Á Ã Ą́ Ą̃ È É Ẽ Ę́ Ę̃ Ė́ Ė̃ Ì Í Ĩ Į́ Į̃ Ý Ỹ L̃ M̃ Ñ Ò Ó Õ R̃ Ù Ú Ũ Ū́ Ū̃ Ų́ Ų̃

Ąžuolas 16:15, 24 Balandžio 2006 (EEST)

Su kirčiavimu sutinku. Jei tai darom, tai darom greitai, nes juo toliau, juo daugiau daugės nekirčiuotų straipsnių. Galima būtų skirti savaitę pavadinimų kirčiavimui. Nors galbūt ne visus straipsnius tereikėtų kirčiuoti. Gal tik vietovių ir geografinius panadinimus pavadinimus, mitologines butybes, biologinius pavadinimus ir pan. extate 19:07, 24 Balandžio 2006 (EEST)

Tuomet siūlau šią taisyklę paviešinti ir padaryti oficialia. Arba tiesiog ją įkelti į „Straipsnio vardijimo“ taisyklių sąrašą.

O dėl nežinomų/neaiškių/retų sąvokų kirčiavimo galima sukurti specialų šabloną. Ąžuolas 19:37, 24 Balandžio 2006 (EEST)

Jei prieštaravimų nelabai yra, tada tikriausiai verta sukurti labai detalų straipsnį (ar pagalbos puslapį) apie kirčiavimą (kuriame galėtų bet kas susirasti kirčiavimo taisykles, kad žinot kaip kirčiuojamas koks žodis), sudėti visas kirčiuotas raides prie specialiųjų simbolių ir tada pradėti balsavimą dėl taisyklės įsigaliojimo (pagal egzistuojančią taisyklių priėmimo tvarką). knutux 08:17, 25 Balandžio 2006 (EEST)
išsamus tekstas apie kirčiavimą yra Kalbos komisijos tinklapyje http://www.vlkk.lt/nutarimai/tartis-kirciavimas.html Konsultantas 08:29, 25 Balandžio 2006 (EEST)
Tai gal šią nuorodą dėti irgi po redagavimo langu šalia kirčiuotų raidžių (pvz žemiau)? knutux 09:22, 25 Balandžio 2006 (EEST)
Visgi nelabai suprantu kas siūloma - ar padaryti privaloma, kad kiekvienas rašantis straipsnį parašytų ir pavadinimo sukirčiavimą? O kas jei nesukirčiuos? Vandalizmu laikysim? Niekas turbūt neprieštaraus, kad kirčiuoti galima, tačiau versti visus dalyvius tuo užsiimti tai manau kiek per žiauru. Bent jau man tai būtų didelė problema, neturiu aš nei žodyno, nei tiesa pasakius noro ieškoti kirčiavimo ženklų, nes jie man nieko nesako. Jau nekalbant apie tai, kad VLKK iš savo dramblio kaulo bokšto prisigalvoja visokių nelogiškų kirčiavimų. Ką darysim su mažesnių vietovių užsienyje kirčiavimu - kas čia bus guru, kruis pasakys kaip sukirčiuoti apie 80 miestų Argentinoje? ar tiesiog nerašysim straipsnių, jei nebūsim tikri kaip sukirčiuoti pavadinimą? O gal vis dėlto palikti tą klausimą "vikižodynui"? Dirgela 17:44, 25 Balandžio 2006 (EEST)
Įsivaizduok tokią situaciją.
Rašant čia bet kokį straipsnį reikalaujama/prašoma/pageidaujama/siūloma (kuris iš jų?) įdėti bent vieną tarpkalbinę nuorodą. Ateina koks nors nepatenkintas Ąžuolas ir sako: „Tai ką, dabar man visas kalbas mokytis??? O jeigu vienintelis atitinkamas straipsnis bus kokia nors vietnamiečių kalba, ir aš jo nunurodysiu? O kas, jei šiaip neįkelsiu? Tai čia jau vandalizmas bus?“ Rimtai: o kas tada bus?
Kitas dalykas. Jei straipsnyje yra viena-dvi rašybos klaidos, ką tada darai? Praleidi pro pirštus ar ištaisai?
Manau, kad pagrindinės straipsnio sąvokos nesukirčiavimas galėtų būti laikomas rašybos klaida. Moki pataisyt – taisai, nemoki – palieki ramybėje. Ateis kas kitas ir padarys, kaip reikia.
O dėl tų VLKK kirčiavimo paradigmų... Parodyk man, kurios iš jų nelogiškos. Būtinai susisieksiu su VLKK, ir klaida bus ištaisyta. Viskas labai paprasta. Ąžuolas 21:50, 25 Balandžio 2006 (EEST)
Pamiršau pridurti, kad kirčiavimas būdingas visoms lietuviškoms enciklopedijoms ir žodynams. Be kirčių tiek vieni, tiek kiti praranda dalį mokslinės vertės. Žodynuose dažniausiai netgi pateikiama kirčiuotė (pastarojo prašyti nedrįsau, nes daug kam tai neįdomu, be to, enciklopedijoms nebūdinga). Ąžuolas 21:56, 25 Balandžio 2006 (EEST)
Pitariu pagrindinės straipsnio sąvokos sukirčiavimui ir tam, kad nesukirčiavimas būtų laikomas tiesiog rašybos klaida. Ne visi gi moka ir gali taisyklingai... Leia 22:17, 25 Balandžio 2006 (EEST)
Esu kategoriškai prieš pavadinimo kirčiavimą. Nei vienoje kitakalbėje vikipedijoje niekas nieko nekirčiuoja (nebent rusai). Išvis nemoku kirčiavimo taisyklių. Tuos 80 Argentinos miestų pagal ispanų kirčiavimą galima sukirčiuoti per pusvalandį, bet pagal lietuvišką "archajinį" kirčiavimą visos dienos reiktų. Be to, sukirčiuotas žodis gadina bendrą staipsnio vaizdą (bent jau man). Daug geresnis variantas yra lentelė, kuri jau naudojama su kai kuriais vietovardžiais... --Hugo.arg 22:46, 25 Balandžio 2006 (EEST)
Mielas Hugo,
nežinau, ar dažnai skaitai ispanišką Vikipediją, bet kai kitą kartą skaitysi, būtinai atkreipk dėmesį, kad ispanų kalbos kirčiai (kurie, beje, dėliojami ne tik pavadinime, bet ir visame tekste ir net straipsnių adresuose) vartojami visoje Vikipedijoje. Kirčiuojama ne tik rusiškoje, bet ir itališkoje, graikiškoje, portugališkoje Vikipedijose. Man tikrai apmaudu, kad kirčiai tau gadina bendrą vaizdą, tačiau kažin ar taip mano dauguma minėtas kalbas vartojančių žmonių. Galų gale, pagrindinis Vikipedijos tikslas yra žinių sklaida, o ne estetinis pasigėrėjimas.
Tai, kad „niekas taip nedaro“, argumentas yra labai lėkštas, be to, neteisingas. Primenu tau, kad tokią kirčiavimos sistemą, kokia yra lietuvių kalboje, turime mes vieni. Ji tikrai iškrenta iš bendro pasaulio kultūrų konteksto, tačiau priekaištus dėl to reiktų reikšti ne čia.
Na, o dėl kirčių nemokėjimo, tai bijau, kad galiu tik patarti imti kartą ir išmokti. Kas, jei aš, Vikipedijos dalyvis, pasakyčiau: „Nemoku dėlioti nosinių, jos man gadina bendrą vaizdą, todėl kategoriškai prieštarauju jų vartojimui.“ Keistokai nuskambėtų, ar ne?
O kad lietuviškas kirčiavimas suktas (čia turbūt tai norėjai pasakyti žodžiu „archajinis“), tai teisybė, bet jei jau išmokai angliškai (kur rašyba smarkiai kertasi su sveiku protu, ir ji, beje, kaip tik ir būtų „archajinė“), tai nesuprantu, kodėl turėtum kaltinti kalbą dėl jos prozodijos, besiremiančios kasdienine praktika.
Ir galų gale – čia prašymas tik pirmus žodžius sukirčiuoti, kas daroma visose rimtesnėse mokslinėse knygose. Ąžuolas 00:57, 26 Balandžio 2006 (EEST)
Na man estetinio vaizdo tai negadintų, dar gražiau su riestiniais kirčiais atrodo :) Bet gal aš ir klystu, tačiau rašant enciklopediją niekas iš atskirų straipsnių autorių nereikalauja sukirčiuoti pavadinimus. Paprastai tai atlieka vienas ar keli specialistai. O čia skamba pageidavimas, kad visi dalyviai gilintųsi į kirčiavimo taisykles. Lyginimas su nosinių vartojimu netinkamas, nes nosinės vartojamos nuolat rašant bet kokį tekstą, o kirčiavimas - niekada. Taigi mano išvada būtų paprasta - jei kas nori užsiimti kirčiavimo projektu tai tik pradžiugintų, bet daryti tai taisykle reikalaujant iš visų visiškai nesutikčiau.Dirgela 06:11, 26 Balandžio 2006 (EEST)
Manau, kad dėl kirčiavimo tai nebūtina daryti privalomybe, bet siekiamybe - tai tikriausiai. Kiekvienas žodynas ar enciklopedija, nurodantys kirčius, yra pranašesni už bekirčius. O kam individualiai kiek gilintis į kirčiavimo taisykles, tai jau asmeninis pasirinkimas. Kadangi iš dalies jaučiuosi atsakingas už kirčiavimo košės užvirimą (kadangi pradėjau su Lietuvos vietovardžiais), tai mano užmačia buvo sukirčiuoti bent jau tuos vietovardžius, kuriuos bent kartą yra tekę girdėti klaidingai kirčiuojant. O pagal galimybes galima sukirčiuoti ir daugiau. Tas pats ir su visais kitais straipsniais. Beje, jeigu kam imponuoja kirčiavimo prižiūrėtojų idėja (kad visiems nereikėtų gilintis ir ieškoti), tai aš galiu būti vienas iš jų, bet ne vienintelis - norėtųsi turėti ką nors, su kuo gali dalintis užduotimi ir pasitarti kilus neaiškumams:). --CD