Vikipedijos aptarimas:Nebaigtų straipsnių žymės

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kodėl taip blogai bendra "stub" žymė? Dirgela 18:17, 29 Gruodžio 2005 (EET)

Viena žymė palaipsniui padaro nenaudingą nepilnų kategoriją - kai ten prisikaupia daugiau nei keli šimtai straipsnių, lengvai randami bus tik pirmi 200 ar pan. Išskaidžius dalyviams pasidaro patogiau pasirinkti sritį, kur gali prisidėti ir ieškoti tik tos srities nebaigtų. Skaidymo vertė turi ryškėti augant straipsnių skaičiui (jei per vėlai pradėsime skaidymą, vėliau bus daug sunkiau, kaip kad buvo su paveikslėliais, kurių 1000 su viršum yra neaiškiom teisėm). knutux 18:36, 29 Gruodžio 2005 (EET)

Turiu du klausimus:

  • Kokia žymė biocheminiams straipsniams? Tai nei gybūnai, nei augalai, nei bakterijos...
  • Kur rasti žymę, kad straipsnis aktyviai redaguojamas? Usna 18:24, 29 Gruodžio 2005 (EET)
Biocheminiams dar nėra, reiktų sukurti. Aktyviai redaguojamiem - inuse. knutux 18:37, 29 Gruodžio 2005 (EET)

Jei dar kokių reik sakykit (būtų gerai man į aptarimus, taip pat jei bus labai nepatenkitų stubų paveikslėliais ;) ), kitų komentaruose pažymėtų stubų lyg ir nelabai reikia. Žiūrėjau maždaug pagal bendrą tos srities nepilnų straipsnių kiekį, pagal tai ir dariau stubus. Atlantas 20:18, 1 Sausio 2006 (EET)

"Stub'ų" pavadinimai žiauriai neintuityvūs - vieni su trim, kiti su keturiom ir taip toliau raidėm prieš -stub. Su tokia sistema praktiškai nėra šansų atspėti kuris šablonas tiks. Siūlau visus daryti vienodus "5 raidės"-"stub". 13:10, 7 Sausio 2006 (EET)

Manau, kad reikia stubo profesijoms. Carneyfex 14:02, 24 Sausio 2006 (EET)

Siūlau padaryti atskirą stub'ą "šalys". Ten dėti konkrečių šalių nebaigtus straipsnius apie geografiją, istoriją ir t.t. Dabar gi jos yra "Nebaigti geografija" ir pagal logiką ten galima dėti tik susijusius su tos šalies geografija. Jouli 15:56, 2007 spalio 11 (EEST)

Dėl neseniai įvykusio tvarkos pasikeitimų - šablonų pagal šalis ir pan.[redaguoti vikitekstą]

Dar ne taip seniai tvarka su nebaigtų straipsnių žymėjimu buvo tokia:

  1. Straipsnio nebaigtumas buvo žymimas nebaigtumo šablonu (kartais - dviem šablonais).
  2. Kiekvienas nebaigtumo šablonas turėjo vieną ikoną, skirtą atitinkamo
  3. Visi nebaigtumo šablonai straipsniuose buvo naudojami be parametrų.
  4. Kiekvienas nebaigtumo šablonas priskirdavo straipsnį vienai nebaigtumo kategorijai.
  5. Pastebėjus, kad kurioje nors nebaigtumo kategorijoje susirenka pernelyg daug straipsnių, būdavo kuriami nebaigtumo šablonai, skirstantys straipsnius į smulkesnes kategorijas.

Mano supratimu, ši tvarka buvo labai paprasta ir aiški. Tačiau ji buvo pakeista ([1]):

  1. Sukurti šablonai su parametru - šalimi, ypač Šablonas:Šalis-stub (sukurtas šių metų kovo 4 d.).
  2. Šie šablonai naudoja nebe tik ikoną, bet ir vėliavą.
  3. Šie šablonai priskiria straipsnius kategorijoms pagal minėto parametro reikšmę.
  4. Dėl to atsirado daugybė papildomų nebaigtumo kategorijų.
  5. Šių nebaigtumo kategorijų aprašymams naudojamas šablonas Šablonas:Stub Category (sukurtas šių metų kovo 9 d.).

Pastebėtina, kad daugelis šių naujųjų kategorijų yra gana tuštokos. Pavyzdžiui, yra kategorija Kategorija:Nepilni Ekvadoras (sukurta šįmet kovo 16 d. - [2]), kurioje yra tik kategorijos Kategorija:Nepilni Ekvadoro asmenybės ir Kategorija:Nepilni Ekvadoro sportas. Šiose, savo ruožtu, tėra, atitinkamai, Kategorija:Nepilni Ekvadoro futbolininkai (devyni straipsniai) ir Kategorija:Nepilni Ekvadoro futbolas (du straipsniai ir vėl minėta kategorija „Nepilni Ekvadoro futbolininkai“). Kitaip tariant - penkios kategorijos vienuolikai straipsnių.

Toks rezultatas atrodo esąs neišvengiamas - nelabai yra ko tikėtis, kad straipsniai apie visas valstybes bus rašomi vienodais tempais. Esama ir daugiau naujosios tvarkos trūkumų: vėliavos kažkaip nesiderina su nebaigtumo ikonomis, šablonus su parametrais yra šiek tiek sudėtingiau naudoti (dar ir valstybės kodą reikia prisiminti)... Dėl to siūlyčiau grąžinti ankstesnę tvarką. Taip pat tokiu atveju daug kur reikėtų grąžinti senus šablonus ten, kur juos jau pakeitė botas (susijusi diskusija Naudotojo aptarimas:Vpovilaitis#Dėl boto - [3]). --Martynas Patasius 20:29, 2009 kovo 23 (EET)

Norėčiau patikslinti, kas liečia valstybės kodą Martynas manau nelabai suprato, kas parašyta straipsnyje Vikipedija:Nebaigtų straipsnių žymės ir pačių šablonų aprašymuose. T.y. jei kuris naudotojas nežino kurios nors šalies kodo, tai tikrai gali jo neieškoti, o vietoj jo tiesiog rašyti šalies pavadinimą. Rezultatas bus tas pats. --Vpovilaitis apt. 15:28, 2009 kovo 24 (EET)
Tai maža kuo geriau. Pavyzdžiui: „Taivanas“, „Taivanis“ ar „Kinijos Respublika“? Arba „VDR“, „Vokietijos Demokratinė Respublika“, „Rytų Vokietija“, „DDR“, ar tiesiog „Vokietija“? Arba „Prūsija“, „Prūsijos Karalystė“ ar ta pati „Vokietija“? Kiekvienu atveju galima nepataikyti. Ir kils klausimas: nesukurta kategorija, „nepalaikoma“ valstybė, ar netinkamas pavadinimas? --Martynas Patasius 00:05, 2009 kovo 25 (EET)
Tai gal tiesiog pervadinti: „Nebaigtumo žymės pagal šalis kūrimo taisyklės“ į „Nebaigtumo žymės su parametrais“ (įdėti „su parametrais“?) ar pan., kadadangi tai nėra visiškai privaloma (dar galima skyriaus pradžioje įterpti atitinkamą sakinį) - bus aiškiau ir viskas. --Atlantas 07:45, 2009 kovo 25 (EET)
Gal ir neblogas patobulinimas. Bet bėda yra ta, kad jei jau atsirado galimybė pagal parametrą priskirti straipsnį kategorijai pagal šalį, teks sukurti kategorijas visoms šalims. Pavyzdžiui, vedu „{{Šalis-Biograf-stub|Saksonija}}“. Neveikia. Kodėl? Šiuo atveju atsakymas turbūt bus „nepalaikoma šalis“. Bet su „{{Šalis-Biograf-stub|Šventoji Romos impeija}}“ rezultatas bus panašus, o čia priežastis jau „Korektūros klaida pavadinime“. Kaip šiuos variantus atskirti rašant straipsnį? Peržiūrėti visus šablonus? Na, nelabai gera mintis... Sudaryti „Palaikomų valstybių sąrašą“? Geriau, bet vis viena nepakankama. Juk vienoms kategorijoms yra prasmė daryti kategorijas pagal vienas valstybes, kitoms - pagal kitas. Pavyzdžiui, minėto Ekvadoro futbolininkų turbūt bus aprašyta mažiau, negu Brazilijos ar Vokietijos, bet daugiau, negu, tarkim, Lichtenšteino. Beje, Kategorija:Nepilni Lichtenšteino futbolas irgi yra - į ją patenka (per kategoriją Kategorija:Nepilni Lichtenšteino futbolo klubai) straipsniai apie keturis iš septynių Lichtenšteino futbolo klubų... Tiesa, man kol kas nepavyko sugalvoti, kokiom sąlygom ta kategorija gali pasirodyti naudinga - kitaip tarant, kas gali nutarti išplėsti straipsnius būtent apie Lichtenšteino futbolo klubus?
Ir tas pat galioja daugybei kitų kategorijų, kurios yra beveik pasmerktos likti kone tuščiomis. Tad ir siūlyčiau šalies parametrų atsisakyti ir verčiau sukurti atskirus šablonus atskiroms srities ir šalies kombinacijoms (pavyzdžiui, „Nebaigti Jungtinės Karalystės politikai“, bet „Nebaigti Anglijos futbolininkai“ ir „Nebaigti Škotijos futbolininkai“; visa, ką dabar reikėtų dėti į „Nebaigti Lichtenšteino futbolininkai“, verčiau dėti tiesiai į „Nebaigti sportininkai“ arba „Nebaigti futbolininkai“).
Yra ir kitokių bėdų (jau gerokai smulkesnių): „{{Šalis-Biograf-stub|Taivanas}}“ ir „{{Šalis-Biograf-stub|Kinijos Respublika}}“. Vienu atveju gauname „Šis straipsnis apie Taivano asmenybę yra nebaigtas.“ ir „Nepilni Taivano asmenybės“, kitu - „Šis straipsnis apie Kinijos Respublikos asmenybę yra nebaigtas.“ ir „Nepilni Kinijos Respublikos asmenybės“. O juk valstybė tai ta pati... --Martynas Patasius 02:17, 2009 kovo 26 (EET)


Rasau straipsnius apie kina ir kinematografija, ar kas gali sukurti kategorija kinas-stub ???