Vikipedijos aptarimas:Kategorijų medis/Pasenę

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kada nors prie progos reiktų nuspręsti kokio dydžio neturėtų viršyti kategorija (skaičiuojant tiesioginiais straipsniais) - t.y. kada jau verta skaidyti į subkategorijas. Dabar daugiausiai tiesioginių straipsnių turinčios kategorijos - Category:Valstybės (tikriausiai neverta skaidyt), Category:Politologija (65 straipsniai, tikriausiai verta skaidyt), Category:Istorija (74; tikriausiai verta), Category:Grybai, Category:Geografija, Category:Miestai. Knutux 12:32, 20 Sau 2005 (UTC)

Tai, kad nenusprendėm ar straipsnis gali priklausyti ir kategorijai, ir subkategorijai. Jeigu taip, tai viršutinės ribos nustatyti nėra prasmės. Dirgela 05:52, 21 Sau 2005 (UTC)
Na iš tiesų įdomus rezultatas. Manau, kad ateity šią statistiką būtų galima papildyti, pvz. kiek yra iliustracijų pagal atskiras kategorijas ar mokslo šakas, kiek yra pabaigtų ar nebaigtų straipsnių, koks yra kiekvienos kategorijos dydis ir pan. Algirdas 20:33, 21 Sau 2005 (UTC)
"Metai" lyg ir yra priskirti prie "Įvykių" kategorijos. Ar čia rankiniu ar kokiu automatiniu būdu generuota? Dirgela 11:31, 23 Sau 2005 (UTC)
Viskas automatiškai - pagal sausio 7 dienos duomenis, kai http://download.wikimedia.org/ įdės naujesnių duomenų kopiją, pergeneruosiu. Knutux 05:37, 24 Sau 2005 (UTC)
Na iš tiesų neblogas rezultatas, pusė milijono straipsnių dar nėra ir dar toli iki to, bet pasidžiaugti visi kartu jau galim. Tik kažin kodėl gyvūnai paraudonavę??? Algirdas 10:33, 11 Vas 2005 (UTC)
Gyvūnų kategorija paraudonavus, nes ištryniau ją prie porą dienų - nes buvo visai tuščia kai perkėliau kelis gyvūnus į stuburinių ir nestuburinių kategorijas, bet jei reikia, galima vėl sukurti

Padariau kad korektiškiau skaičiuotų kategorijų statistikas - dabar straipsnis skaičiuojamas tik pirminėje kategorijoje (kuri pirma paminėta straipsnyje), taigi visokie valstybių straipsniai neiškraipo statistikų. Šiokie tokie grafikai dešinėje: pirmame kategorijų procentinis 'svoris' skaičiuojant visus kategorizuotus straipsnius, antrame - taip pat skaičiuojami ir nekategorizuoti. Keista, kad nekategorizuotų (prie jų priskiriami ir tie kurie priklauso Nepilnų kategorijai) yra daugiau nei ketvirtadalis.

Smagu kad kai kuriose kategorijose nebaigtų straipsnių tik apie 20% (pvz: biologijos, religijos, kalbotyros), bet nelabai smagu kad geografijos daugiau nei pusė nebaigtų.

Beje, labai įdomu, kad geografijos ir biologijos straipsnių lygiai po 503, tai tarp šių kategorijų dabar bus didesnė konkurencija kovoje dėl didžiausios kategorijos vardo :)


Na rezultatai istiesu neblogi, taciau kai kuriu kategoriju straipsniu is tiesu labai mazai. Kadangi biologijos straipsniu daugiausia ir daugiausia si sritis iliustruota, ar nebutu galima kaip nors pertvarkyti visa biologijos portala. Na man patinka bulgaru [1], ar negaletume ir mes ka nors analogisko sugalvoti. Algirdas 11:41, 21 Vas 2005 (UTC)
Na gražiai atrodo bulgariškoj wiki, ir prancūziškoj gana tvarkingas analogiškas puslapis, tik paveikslėlių truksta. Galima pradėti kurti kažką tokio ir pas mus, o kai jau suderinsime kaip turi atrodyti, įdėtume į pradinį puslapį kažkokią lentelę, pvz:
Rekomenduojamos sritys
  Lietuva 
Biologija Geografija
   
Na čia dar reiks nemažai padirbėti kad gražiai atrodytų, bet vis šiokia tokia pradžia, o kol kas reikia nuspręsti kaip grupuoti informaciją Vikisritis:Biologija puslapyje. Knutux 13:07, 21 Vas 2005 (UTC)
Biologijos portalo idėja labai teisinga. O pasimokyti galime ir iš angliškos wikipedijos, vokiškas biologijos portalas man nelabai patinka. Kažkas panašaus į portalą buvo bandoma daryti su Matematika. Dirgela 14:55, 21 Vas 2005 (UTC)

Šiek tiek netikslumo[redaguoti vikitekstą]

Patobulinau algoritmą, kad rastų kategorijas bei paveikslėlius ir naudojamuose šablonuose, tai rezultatai pasidarė žymaii tikslesni (įtrauktos dienos, žymiai daugiau biologinių straipsnių), bet kol kas yra vienas netikslumas su paveikslėliais - visokių vėliavėlių paveikslėliai (stub ir pan) skaičiuojasi kaip tikri, taigi iškreipia statistiką (pvz, įvykių straipsniuose net 39 % paveikslėlių rašoma, nors tikrų paveikslėlių tik keliuose straipsniuose yra). Gal kada nors prisiruošių pataisyti ir šitą bėdą, o kol kas teks su ja taikytis. Knutux 12:09, 19 Liepos 2005 (EEST)

Koks naujosios kategorijų medžio versijos tikslas?[redaguoti vikitekstą]

Ar parodyti unikalius straipsnius? Manau senesnė versija, kur matėsi unikalūs, neunikalūs (visi) ir stubų skaičius, buvo geresnė, kadangi matėsi kuri subkategorija labiau išvystita, o pagal dabartine versiją kiek suprantu galima spręsti tik apie tam tikros kategorijos unikalius straispnius. Kadangi mačiau ne vieną vietą, kur smulkesnės kategorijos skaičius didesnis už pagrindinės. Atlantas 22:40, 20 Gruodžio 2005 (EET)

Šiaip senosios ir naujosios versijų straipsnių skaičiavimas visai nesusijęs - pirmojoje buvo labai primityvus ("unikalių" straipsnių priklausomybė priklausė nuo kategorijų eilės tvarkos), dabar straipsnis "išdalinamas" lygiomis dalimis visoms kategorijomis, taigi jei straipsnis priskirtas 3 kategorijom, 0,33 straipsnio skaičiuosis kiekvienai iš tų kategorijų. Dėl subkategorijų sumos didesnės už stambesnės kategorijos skaičių irgi labai paprasta - pavyzdžiui jei kategorija "Plaučių ligos" turi 50 straipsnių, tai stambesnėms kategorijoms "Medicina" ir "Anatomija" skaičiuosis tik po 25 straipsnius, nes kiekvienai iš tų kategorijų priklauso tik 50% kategorijos "Plaučių ligos". O dėl tobulinimo - visada laukiu konstruktyvių pasiūlymų, bet iš auksčiau esančios pastabos nesu tikras kokia papildoma informacija būtų naudinga (jei stubų skaičius ar neunikalių skaičius, tai nebūtų sudėtinga pridėti, dėl tų anksčiau vadintų "unikalių" - nelabai realu su dabartiniu įgyvendinimu). knutux 08:41, 21 Gruodžio 2005 (EET)

Dabar atrodo žymiai geriau, dėkui. Atlantas 18:02, 2 Sausio 2006 (EET)