Vikipedijos aptarimas:Beviltiški straipsniai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ar tikrai nesutvarkytus straipsnius reikia vėliau perkvalifikuoti į beviltiškus? --Nomad 14:54, 26 Rugpjūčio 2005 (EEST)

O ką belieka daryti, jei vos ne metus straipsniai guli netvarkomi, tai jau geriau jau juos paskelbti beviltiškais ir drąsiai nutrumpinti ar išmesti (kai kurių nesutvarkytos tik dalys, tai tų dalių ir reikia atsikratyti). Nes kitaip taip ir turėsime solidų netvarkytų straipsnių bagažą. knutux 15:48, 26 Rugpjūčio 2005 (EEST)
Šiaip tai kiekvienoje VP (tikėtina, kad ir lietuviškoje) yra tokios savanoriškai prisiimtos administratoriaus pareigos, į kurias be kita ko visų pirma įeina VP sistemiškumo, redagavimo bei tobulinimo klausimai. Jei kuriami nauji straipsniai, vadinasi, turima laiko be įprastinės administravimo veiklos; rekomenduotina vietoj naujų str. kūrimo bent jau administratoriams prisidėti prie str. redagavimo.
Nereikėtų pamiršti ir savaitės iniciatyvų, kai kuriami nauji str., vietoj tikslo pagerinti VP kokybę, tvarkant esamus str. --Ooom 13:40, 13 Birželio 2006 (EEST)

Iš esmės sutinku, kad yra straipsnių, kuriuos reikia pažymėti, kaip netinkamus Vikipedijai. Tačiau dabartinis pats pavadinimas jau yra emociškai nuspalvintas (nuo kada straipsnis turi, gali turėti ar teikti viltį?!), todėl prieštaraujantis NPOV. Be to konretaus straipsnio netinkamumas būna konkretus, o čia Template:Beviltiškas - išvardinta kas ant seilės papuolė:

Atkreipiu dėmesį, kad EN versijoje tik Šablonas:copyvio sukelia trynimo (per 2 savaites, berods?) precedentą, visi kiti straipsniai yra visdėlto sveikintini (įdomu, kodėl?! :-)

...be to LT tapo dažna ydinga praktika, kai kažkas "sėja" žymes, tarsi kompleksuojantis redaktorius (kuriam pristigo pinigų pasamdyti korektorius), kurių, kaip žinia, Vikipedijoje nėra ir nebus.

Formuluotė yra tokios, kad jo neįmanoma pritaikyti enciklopedijai taip pat man sukelia didelį vidinį dialogą (kurį galėsių aprašyti vėliau...)

Taigi - vienas dalykas - struktūra (kurią galima tobulinti iki idealios), kitas dalykas - kai straipsnis Netinkamas iš esmės (copyvio, įstatymo tekstas, tuščias ar beprasmių simbolių rinkinys) --AndriuZ 00:34, 6 Spalio 2005 (EEST)

Nepatinka pavadinimas - visada galima daryti redirect iš "netinkamas" ar bet kokio kito, nepakankamai tikslus žymės tekstas - visada galima gerinti. O Dėl angliškos Vikipedijos - jie neturi analogiškos žymės, bet panaši procedūra yra - galima pasiūlyti straipsnį trynimui (kaip netinkamą) ir vėliau jis trinamas ar ne. knutux 07:37, 6 Spalio 2005 (EEST)
Angliškoje wikipedijoje yra naudojama trynimo procedūra, kuri neretai taikoma net ir visai prasmingiems straipsniams, kurie neenciklopediški, nesuprantami, blogai struktūruoti, etc. Kažkada po vieno tokio straipsnio nutarėme sukurti šabloną "Beviltiškas", kaip švelnesnį būdą tvarkytis: kai kada net beviltiškame straipsnyje būna daug naudingos informacijos, tiesiog ji gali būti nepriimtinai pateikta, pvz., kaip kažkada buvo straipsnyje sunkusis metalas. Bendro kriterijaus tokiems "Beviltiškiems" straipsniams nėra - šis šablonas būtent ir skirtas atvejams, kai neaišku ką daryti: trinti gaila, o enciklopedijai netinka.

Konkrečiau dėl paskirų punktų, pavyzdžiais:

  • turinys - didelis kiekis nestruktūruotos perteklinės informacijos, ar informacijos, kurią reiktų dėti į kitus straipsnius
  • struktūra - informacija gali būti pateikta, kaip pasakojimas, o ne kaip enciklopedinis aprašymas.
  • neutralumas - neutralumo trūkumas - tai nebūtinai NPOV pažeidimas. Tiesiog straipsnis gali būti nuspalvintas emociškai ir todėl būti neenciklopedišku.
  • požiūrio taškas - tai vėlgi nebūtinai NPOV pažeidimas, pvz., gaisrininko požiūris į architektūrą: gaisrininkiškas, bet ne architektiškas.

Ir dar vienas pastebėjimas - jei straipsnio struktūra netinka, straipsnio ar struktūros "patobulinti" nelabai įmanoma, nes bet koks struktūros keitimas reikalauja kardinalių straipsnio dalių perrašymų. Tai tipiškas beviltiškų straipsnių pavyzdys: beveik nekeičiant straipsnio detalių (pvz., sakinių), perrašinėti ir keisti reikia tiek daug, kad vargu ar kas darys. Itin ryškus atvejis - Sunkiųjų metalų poveikis žmogaus organizmui. Tokį atvejį atitinka paprastas subjektyvus beviltiškumo kriterijus: jei straipsnis prasmingas, bet klaikiai neenciklopedinis, o norėdamas jį pertvarkyti, nežinai nuo ko pradėti ir atrodo, kad visą straipsnį parašyti iš naujo būtų net paprasčiau - reiškia straipsnis beviltiškas. --Tractor 10:37, 6 Spalio 2005 (EEST)

Poros sakinių straipsniai[redaguoti vikitekstą]

Jei beviltišką straipsnį tesudaro vienas - du sakiniai, manau, reikia tiesiog trinti. Šio skydelio prasmė yra ta, kad daug teksto iškart trinti gaila, nes jame gali būti ir naudingų dalykų. Tuo tarpu tokiais atvejais nėra ko gailėtis. Skydelio dėjimas tik prideda papildomos biurokratijos. --Nomad 09:36, 2006 Lapkričio 15 (EET)

Siūlau pervadinti[redaguoti vikitekstą]

Siūlau ir šablone, ir šitame straipsnyje pervadinti "Beviltiškas" į "Neenciklopediškas". Žodis, pirmą kartą gavus tokią žymę, tikrai gąsdinantis.--Zaliavos 19:22, 2007 lapkričio 6 (EET)