Vikipedija:Vikiteisėjavimas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Vikteisėjavimas yra pseudo teisinių metodų naudojimas Vikipedijos procesuose. Dažniausiai pasitaikantys vikiteisėjavimo būdai yra:

  • Neteisingas oficialių teisinių terminų vartojimas diskusijų metu.
  • Pabrėžtinas paraidinis taisyklių tekstų interpretavimas, ignoruojant idėjas bei principus, kuriais remiantis jos buvo parašytos.
  • Nuostata, jog galimas paraidinis taisyklių interpretavimas turi prioritetą prieš tikrus jų principus, kuriuos bendruomenės nariai greičiausiai turėjo omeny jų svarstymo bei priėmimo metu.
  • Neteisingas taisyklių interpretavimas netinkamiems veiksmams paremti.

Kitaip tariant, "vikiteisininkas" tendencingai vertina kitus narius bei jų veiksmus be tikro svarstymo peršokdamas tiesiai prie išvadų, naudodamas taisykles kaip atakos priemonę. Vikiteisininkas nenaudoja taisyklių visus tenkinančio sprendimo paieškoms.

Vikipedijos taisyklės ir procedūros turi būti suprantamos ir taikomos prisimenant kam ir kodėl jos buvo parašytos. Jei galimos kelios interpretacijos, taisyklės turi būti suprantamos taip, kaip atrodo teisingiausia siekiant tikslo vardan kurio taisyklė buvo parašyta. Pavyzdžiui, jei dėl nesėkmingos formuluotės taisyklių priėmimo tvarkos dokumentą norint ir galima suprasti taip jog jis apskritai draudžia priimti bet kokias taisykles, šis požiūris vargiai teisingas nes bendruomenė akivaizdžiai rengė dokumentą kuriuo remiantis naujos taisyklės būtų priimamos, ir niekur diskusijoje nematyti pasisakymų jog tai verta visiems laikams uždrausti. Dokumentus rengiantys ir už juos balsuojantys nėra teisininkai todėl tokių klaidų gali pasitaikyti.

Nors vikiteisininko pastebėjimai gali padėti pataisyti neaiškią ar prieštaringą formuluotę, daug dažniau jie labiau trukdo nei padeda sprendimo paieškose.

Dažna "vikiadvokatavimo" klaida jog tarpininkauti apsiėmęs narys imasi spręsti kuri iš besiginčinančių pusių teisi. Pagrindinis tarpininko vaidmuo yra padėti nesutariantiems geriau išsakyti savo pozicijas bei rasti bendrą kalbą. Nėra neįprasta jog viena iš pusių iš tiesų yra neteisi, ir tokiu atveju sprendžiantis tarpininkas nebebūna bešališkas, menkai padėdamas konflikto sprendimui.

Kadangi "vikiteisininko" terminas pats gali būti įžeidžiantis, jį galima naudoti tik kartu suprantamai ir detaliai paaiškinant kodėl įvardijanti pusė taip mano. Įvairių smulkių taisyklių keitimų siūlymas ir pavienių žodžių reikšmės svarstymas gali būti suprastas kaip vikiteisėjavimas bet šiuo atveju paprastai labiau verta tarti jog ketinimai geri ir įsijungti į diskusiją produktyviai.