Vikipedija:Skydeliai yra naudingi

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Skydeliai yra naudingi. Kai kurie naudotojai mano, kad skydeliai, nurodantys įvairias bėdas su straipsniais, yra nereikalingi. Ši nuomonė klaidinga.

Paaiškinimas skaitytojui[redaguoti vikitekstą]

Visų pirma, skydeliai nurodo skaitytojui bėdas su straipsniu. Pavyzdžiui, tai sumažina dezinformacijos pavojų.

Rašančiųjų apmokymas[redaguoti vikitekstą]

Skydeliai taip pat padeda rašantiesiems (tiek pažymėto straipsnio autoriams, tiek ir kitiems) tobulėti. Skydeliai, nurodydami bėdas su esamais straipsniais, atkreipia rašančiųjų dėmesį į galimas bėdas. Pavyzdžiui, skydeliai, nurodantys šaltinių nebuvimą, padeda rašantiems suprasti, kad šaltiniai yra reikalingi.

Patobulinimų pritraukimas[redaguoti vikitekstą]

Skydeliai gali pritraukti naudotojus, galinčius pataisyti juose minimus straipsnio trūkumus. Kad tai veiktų geriau, paprastai skydeliai priskiria straipsnį atitinkamai kategorijai. Be to, jie padeda straipsnį pataisiusiam naudotojui pastebėti, kad straipsnis priklausė jau nebereikalingai kategorijai.

Patobulinimų realumo patikrinimas[redaguoti vikitekstą]

Skydeliai taip pat padeda nustatyti, ar straipsnio patobulinimai yra tikėtini. Jei bėda su straipsniu jau ilgai pažymėta skydeliu, bet nėra taisoma, šis faktas gali paremti nuomonę, kad paprastas taisymas mažai tikėtinas ir reikia ryžtingesnio taisymo.

Diskusijos išprovokavimas[redaguoti vikitekstą]

Skydeliai taip pat gali išprovokuoti diskusiją apie straipsnio trūkumus. Tokia diskusija gali vesti prie sutarimo dėl straipsnio taisymo būdų.

Galimi prieštaravimai[redaguoti vikitekstą]

Darbo pakaitalas[redaguoti vikitekstą]

Kartais teigiama, kad skydelių dėliojimas pakeičia darbą, ir geriau tiesiog patobulinti straipsnį.

Deja, ne visada lengva straipsnį pataisyti. Tam reikia šaltinių, laiko, kompetencijos. Dėl to pasirinkimas paprastai yra ne iš žymėjimo skydeliu ir straipsnio pataisymo, bet iš žymėjimo skydeliu ir nieko nedarymo. Nieko nedarymas tokiu atveju yra blogesnė alternatyva. Noras, kad būtų pasirinkta „tobula“ alternatyva gali iliustruoti posakį „Tobulas - gero priešas“.

Be to, skydelio nuėmimas gali irgi savotiškai „pakeisti darbą“.

Skydeliai neveikia[redaguoti vikitekstą]

Kartais teigiama, kad skydeliai „neveikia“, nes pažymėti straipsnių trūkumai lieka nepataisyti.

Šis prieštaravimas sutelkia dėmesį į vieną iš skydelių naudos aspektų (patobulinimų pritraukimą), bet ignoruoja likusius.

Skydeliai įžeidžia[redaguoti vikitekstą]

Kartais teigiama, kad skydeliai įžeidžia straipsnio autorius.

Tačiau skydelio uždėjimas tėra atlikto darbo kritika, o ne įžeidimas. Naudotojai, kurie įsižeidžia dėl tokios kritikos turėtų laikytis nuo Vikipedijos atokiau.

Skydeliai negražūs[redaguoti vikitekstą]

Kartais teigiama, kad skydelių reikia vengti, nes jie yra negražūs.

Tai labiau argumentas skydelius pagražinti, o ne juos pašalinti.