Vikipedija:Savaitės tobulinimas/old

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai nebeaktyvus Vikipedijos projektas.
Projekte neatlikta jokių pakeitimų ne mažiau nei metus.
Savaitės tobulinimas

Kiekvieną savaitę (sekmadienį 21 val.) pasirenkamas vienas straipsnis, kuris visą savaitę plečiamas ir tobulinamas.

Straipsnis išrenkamas balsavimu atsižvelgiant į Vikipedijos naudotojų pateiktus pasiūlymus.


Šios savaitės tobulinimo iniciatyvos straipsnis: .... Kviečiame prisidėti prie jo pildymo ir tobulinimo!


Nominacijos ir balsavimas


Naudotojai, prisidėję prie straipsnio ... tobulinimo. (Įnašo aprašymas gali būti: praplėtimas, informacijos šaltinių suradimas, gramatika/stilius, iliustracijos, kt. smulkūs tvarkymai ar panašiai pagal aplinkybes).


Jau prisidėję naudotojai Įnašas
- -
- -


Išrinktas straipsnis pažymimas skydeliu {{Savaitės tobulinimas}}


   Tai nebeaktyvus Vikipedijos projektas.
Projekte neatlikta jokių pakeitimų ne mažiau nei metus.
   Šis straipsnis – savaitės tobulinimo straipsnis.
Prašome prisidėti prie straipsnio taisymo, pildymo ir kitokio tobulinimo.


Projekto taisyklės[redaguoti vikitekstą]

Nominuoti galima bet kokį nebaigtą (stub) ir (arba) netvarkingą (cleanup) straipsnį, tačiau siūlant bei balsuojant reikėtų atsižvelgti ir į šiuos kriterijus:

  • Ar straipsnis gali sudominti daug žmonių? Jei tai yra siaura tema, reikalaujanti siaurų specifinių žinių, greičiausiai prie straipsnio tobulinimo mažai kas prisidės.
  • Ar straipsnis reikšmingas Vikipedijai? Visiškai nereikšmingi be abejo trinami, tačiau iš esamų kai kurie reikšmingesni už kitus. Pavyzdžiui, kažkokia TV šou dalyvė – dainininkė nėra tiek reikšminga, kiek straipsnis apie Bachą. Visi skaitys ir naudos enciklopediją, kurioje nėra straipsnio apie vienadienę vienoje šaly žinomą muzikos žvaigždutę, tačiau ko verta enciklopedija, normaliai neaprašanti žymiausių ir įtakingiausių pasaulio asmenybių biografijų?
  • Daugiau griežtų kriterijų nėra, bet svarbu motyvuoti vieną ar kitą siūlymą. Pati motyvacija yra svarbi tiek, kiek paskatins žmones balsuoti už kandidatą. Motyvai yra labai subjektyvūs bet nereikia to bijoti, atvirkščiai. Galite siūlyti konkretų straipsnį nes jis susijęs su kažkokia kitą savaitę ateinančia proga (pvz., Velykų proga straipsnis Margutis). Galite siūlyti straipsnį nes jis tiesiog atrodo labai įdomus ir manote, kad sudomins kitus. Galite siūlyti nes manote jog straipsnio tema yra būtina bendram išsilavinimui ir Vikipedijoje tiesiog būtina jį turėti išbaigtą ir ištobulintą. Praktiškai visi pasiūlymai šioje iniciatyvoje bus subjektyvūs, bet tai nėra blogai.

Nominuoti straipsnius (kaip ir balsuoti) gali bet kuris užsiregistravęs Vikipedijos dalyvis.

Balsavimas vyksta labai paprastai. Šiame puslapyje yra nominuotų straipsnių sąrašas. Norėdami balsuoti kurį nors straipsnį, tiesiog po juo parašykite: # ~~~~, o skliausteliuose šalia straipsnio pavadinimo atnaujinkite balsų skaičių (+1) ir lieka iki datą pakeisdami į dabartinę +7 dienos. Balsuoti galima tik už. Komentarus rašyti galima taip pat tik . Išskirtiniais atvejais, jei manote, kad straipsnis dėl kažkokių rimtų priežasčių ypač netinka, galite parašyti ir komentarą prieš. Įprasta, kad tokie atvejai būna tada, kai aptariamas straipsnis numatytas ištrynimui iš Vikipedijos dėl reikšmingumo trūkumo ar kitų panašių priežasčių (t.y. netinkama pati straipsnio tema, o ne konkretus jau parašytas tekstas). Visus komentarus galite rašyti greta savo balso. Balsuoti galima už visus pateiktus siūlymus.

Kiekvieną sekmadienio vakarą, 21 val. Lietuvos laiku išrenkamas naujas straipsnis ateinančios savaitės tobulinimui. Juo tampa straipsnis, turintis daugiausiai balsų už. Jei vienodai daugiausiai turi keli, išrenkamas anksčiausiai pasiūlytas.

Kiekvienam straipsniui, netapusiam tos savaitės išrinktuoju, būtina kad tą savaitę būtų gavęs bent vieną palankų balsą. Straipsniai, visą savaitę nesulaukę nei vieno balso, savaitės pabaigoje pašalinami iš kandidatų. Juos iš naujo galima nominuoti tik praėjus vienam mėnesiui (30 d.), jei vis dar yra poreikis. Taip pat pašalinami straipsniai, kurie nuo nominavimo datos per pirmą savaitę nesurinko nė 3 teigiamų balsų.

Patarimai ir prašymai[redaguoti vikitekstą]

  • Balsuokite tik už straipsnius, prie kurių tobulinimo prisidėsite asmeniškai. Prisidėti galima labai įvairiai, net ir gramatinių ar stiliaus klaidų bei kitų smulkmenų pataisymas yra labai svarbu. Tai nėra griežta taisyklė, tačiau jei laikui bėgant paaiškės, kad dažnai balsuojate už, nors visai neprisidedate, Jūsų balso bendruomenė gali tiesiog nepaisyti tiek techniškai, tiek iniciatyvos atžvilgiu.
  • Tobulindami savaitės straipsnį, visada naudokite {{inuse}} šabloną. Atminkite, kad tą savaitę jį norės tobulinti daug žmonių. Venkite redagavimo konfliktų.
  • Visada galite sukurti norimo straipsnio poros sakinių stub ir nominuoti jį čia pildymui ir tobulinimui, tame nėra nieko blogo. Tačiau tuo atveju būkite vienas iniciatyviausių tobulinimo dalyvių. Jei pats neprisidėsite, kiti irgi nebūtinai norės pildyti Jūsų pradėtus straipsnius. Žmonės paprasčiausiai nustos balsuoti Jūsų naudai.

Ką reiškia tobulinimas? Trumpai, idealus šio projekto rezultatas būtų, jei išrinktasis straipsnis po savaitės drąsiai taptų pavyzdiniu. Visų pirma, tai yra apimties plėtimas, remiantis patikimais šaltiniais ir nurodant juos išnašose. Taip pat straipsnis turėtų būti idealus gramatikos ir stiliaus požiūriu, parašytas neutraliai ir objektyviai, su tinkamomis iliustracijomis (kurios, savu ruožtu, tinkamai pakomentuotos) bei atitikti visus kitus svarbius Vikipedijos reikalavimus.