Vikipedija:Kodėl redaguoti Vikipediją?

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Prieš bandant Vikipedijoje ką nors nuveikti gali būti verta savęs paklausti: o ką išties tuo norisi pasiekti? Juk jei nežinomas tikslas, sunku parinkti ir geras priemones... Tad kokie būna dažnesni Vikipedijos naudotojų tikslai?

Siekis pasirodyti[redaguoti vikitekstą]

Kai kurie naudotojai siekia pasirodyti. „Pasirodymo“ rūšių yra daug. Kai kurie gali norėti reklamuoti savo komercinius gaminius ar įmonę. Kai kurie gali norėti pristatyti, išgarsinti savo visuomeninę veiklą. Kai kurie gali siekti, kad nebūtų užmiršti vienokie ar kitokie jų nuopelnai. Kai kurie gali tikėtis susilaukti pagarbos už savo darbą Vikipedijoje.

Tokie siekiai nebūtinai pakenkia Vikipedijai, bet gali vesti prie visokių nereikalingų sunkumų.

Nurodymas „iš aukščiau“[redaguoti vikitekstą]

Kartais redaguojama pagal „nurodymą iš aukščiau“. Pavyzdžiui, dėstytojas gali nurodyti studentams parašyti Vikipedijos straipsnį kokia nors tema.

Pastebėtina, kad reikalavimai Vikipedijos straipsniams gali nesutapti su tais, kurie keliami „iš aukščiau“. Kartais galima juos suderinti, kartais – ne (kartais dėl to susidaro interesų konfliktas).

Siekis padėti Vikipedijai[redaguoti vikitekstą]

Kai kurie naudotojai redaguoja siekdami padėti Vikipedijai. Tai gali pasireikšti įvairiai. Kai kurie pasinaudoję Vikipedija gali užsimanyti „grąžinti skolą“. Kai kurie nori pagerinti vienokius ar kitokius lietuviško projekto statistinius rodiklius. Kai kurių tikslas gali būti gana abstraktus Vikipedijos „vystymas“.

Tokie siekiai nėra blogi. Tačiau kartais jie gali vesti prie nesuvaldomo entuziazmo. Toks naudotojas gali, pavyzdžiui, imti masiškai kurti straipsnius, visiškai nesirūpindamas jų kokybe. Dar blogiau, toks naudotojas gali nesąmoningai imti tikėtis pripažinimo už savo veiklą. Savo ruožtu, tai trukdo ramiai ir racionaliai priimti kritiką, o ir bendradarbiauti, tartis bei derėtis su kitais naudotojais.

Siekis pamokyti kitus[redaguoti vikitekstą]

Kai kurie naudotojai redaguoja siekdami pamokyti skaitytojus, juos apie kažką informuoti, gal ir suformuoti jų nuomonę kažkokiu klausimu.

Tokie siekiai taip pat nėra blogi. Tačiau jie gali paskatinti naudotoją remtis ne šaltiniais, o savo turimomis žiniomis. Savo ruožtu, tai sumažina galimybes lanksčiai reaguoti kilus ginčams. Taip pat padidėja pavojus rašyti ne enciklopediniu, o vadovėlio stiliumi.

Siekis kažko išmokti[redaguoti vikitekstą]

Kai kurie naudotojai rašo ir redaguoja straipsnius siekdami daugiau sužinoti, išmokti ir suprasti. Tai remiasi idėja, pagal kurią „lengviausia ko nors išmokti mokant kitus“. Be to, galima tikėtis, kad kiti naudotojai ištaisys padarytas klaidas ar straipsnį papildys.

Šis tikslas – vienas iš palankiausių Vikipedijai. Tokiu atveju naudotojas paprastai būna linkęs remtis šaltiniais, sumažėja nuožmių ginčų tikimybė.