Toumani Diabaté

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Toumani Diabaté

Tumanis Diabatė 2007 m.
Biografija
Pilnas vardasToumani Diabaté
Gimė1965 m. rugpjūčio 10 d. (58 metai)
KilmėMalio vėliava Malis
Žanraitradicinė, world muzika
Veiklainstrumentalistas
Instrumentaikora
Aktyvumo metai1987-
Įrašų kompanijaWorld Circuit

Tumanis Diabatė (Toumani Diabaté; g. 1965 m. rugpjūčio 10 d.) – Malio muzikos atlikėjas, kora atliekantis tradicinę Malio muziką. Taip pat su kitais atlikėjais yra sukūręs flamenko, bliuzo, džiazo stiliaus kūrinių.

Tumanio Diabatė tėvas buvo vienas žymiausių Malio koros virtuozų Sidikis Diabatė. Jo giminė nuo seno vystė grojimo kora tradicijas, Tumanio pusseserė Sona Džobartė taip pat žymi koros muzikos atlikėja. 1987 m. Tumanis Diabatė įrašė savo pirmąjį albumą ir su savo tėvo ansambliu koncertavo Jungtinėje Karalystėje. 1988 m. ten įrašė savo pirmą solinį albumą.

Tumanis Diabatė dažnai koncertuoja su savo „Simetriniu orkestru“ (Symmetric Orchestra), kurį sudaro įvairūs muzikantai iš Vakarų Afrikos (daugiausia griotai – „pasakotojai“), grojantys kora, džembe, balafonu, bolombatu, taip pat šiuolaikiniais instrumentais (gitara, sintezatoriumi). Diabatė yra įrašęs bendrų kūrinių su tautiečiais Ali Farka Turė, Balakė Sisoku, ispanų flamenko grupe „Ketama“, anglų bosistu Deniu Tomsonu, amerikiečių bliuzo atlikėju Taj Mahal, džiazo atlikėju Rozvelu Rudu, islandų dainininke Björk.

Tumanis Diabatė yra grojęs daugelyje tarptautinių muzikos festivalių: WOMAD, Sigeto, Glastonberio, WOMADelaide festivaliuose.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]