Taikomieji mokslai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Taikomasis mokslas)

Taikomieji mokslai – į mokslo praktiką orientuotos mokslo šakos, pošakiai. Priešingai nei mokslo teorijos taikomieji mokslai, aktualūs praktinėje veikloje, visuomenėje, jų tyrimai nėra nukreipti į teorinių modelių kūrimą, kuriais remiasi atitinkamas mokslas, jo struktūriniai vienetai, atšakos.

Tikslus taikomųjų mokslų termino apibrėžimas lieka ir toliau mokslotyros objektu (Louis Pasteur yra pasakęs: „Nėra jokio taikomojo mokslo, yra tik mokslo (pri)taikymai“).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taikomųjų mokslų svarbą atspindėjo ir specializuotųjų aukštųjų mokyklų (University of Applied Sciences – taikomųjų mokslų universitetas), Vokietijoje - Fachhochschule, TSRSinstitutų, akademijų steigimas greta universaliųjų mokslo tyrimo įstaigų (universitetų) atsiradimas.

Lietuvoje buvo įsteigti specializuoti institutai, vėliau reorganizuoti į specializuotus universitetus (Vilniaus pedagoginis institutas tapo Vilniaus pedagoginiu universitetu, Kauno medicinos institutas – Kauno medicinos akademija, Kauno medicinos universitetu; Vilniaus statybos ir inžinerijos insitutas – Gedimino technikos universitetu etc.).