Vikipedija:Gyvų asmenų biografijos

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia pateiktas pasiūlymas oficialioms Vikipedijos taisyklėms ar tvarkai.
Prašome pasisakyti aptarimo puslapyje.

Biografiniai straipsniai yra straipsniai apie asmenis. Esama bendrų taisyklių taikymo tokiems straipsniams ypatumų.

Šaltiniai

Paprastai geros reputacijos žinynai „Kas yra kas?“ gali būti laikomi patikimais antriniais šaltiniais apie aprašomus asmenis. Jie nelaikomi nepriklausomais šaltiniais, jei už įtraukimą į žinyną asmenys turi susimokėti. Jie taip pat nelaikomi nepriklausomais šaltiniais žinyno sudarytojams ir leidėjams. Jei nėra kliudančių aplinkybių, paprastai du tokių žinynų įrašai (ne to paties žinyno skirtingų leidimų) yra pakankami reikšmingumui pagal Vikipedija:Reikšmingumas įrodyti.

Asmens, apie kurį rašomas straipsnis, atsakymai į interviu klausimus yra patikimas pirminis šaltinis jo nuomonei.

Jei interviu imantis asmuo arba leidėjas irgi yra patikimi šaltiniai (interviu nagrinėjamais klausimais), interviu kaip visuma gali būti laikomas patikimu antriniu šaltiniu.

Tam, kad asmens duotas interviu galėtų pagrįsti jo reikšmingumą pagal Vikipedija:Reikšmingumas, interviu ar bent didelė jo dalis turi būti apie patį asmenį, o ne ką nors kita (pavyzdžiui, sporto apžvalgininko interviu apie komandos galimybes nėra apie patį apžvalgininką).

Straipsnio apimtis

Biografiniame straipsnyje bet kuriuo metu turi būti pakankamai informacijos, kad būtų galima nustatyti, apie kokį asmenį yra straipsnis.

Straipsnio planas

Biografinis straipsnis pradėtinas asmens vardu ir pavarde bei gimimo ir mirties datomis bei vietomis (jei jos žinomos). Po to, lyg apibrėžimas, nurodytina pagrindinė asmens veikla, ypač tokia, dėl kurios jis tapo reikšmingu.

Asmens biografija gali būti pateikiama tiek chronologine tvarka, tiek pagal temas, tiek kombinuotai.

Po biografijos galima apibūdinti svarbias asmens pažiūras, bendrą darbo pobūdį, vertinimą.

Straipsnio pabaigoje (prieš išnašas ir pan.) gali būti išvardintos asmens parašytos publikacijos, gauti apdovanojimai ar pan.

Kitos ypatybės

Siekiant išvengti ieškinių dėl šmeižto, gyvų asmenų biografijoms keliami papildomi reikalavimai. Tokiuose straipsniuose visi bent kiek labiau neakivaizdūs teiginiai turi būti išsyk paremiami šaltiniais.

Tačiau tai nereiškia, kad atrinktini straipsnio objektui malonūs ar nemalonūs teiginiai – nors Vikipedija:Patikrinamumas taikoma griežčiau, Vikipedija:Neutralus požiūris galioja tiek pat. Ir būtinybės atsižvelgti į straipsnio objekto pageidavimus neatsiranda.