Vikipedija:Biografiniai straipsniai

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Vikipedija:Gyvų asmenų biografijos)
   Čia pateiktas pasiūlymas oficialioms Vikipedijos taisyklėms ar tvarkai.
Prašome pasisakyti aptarimo puslapyje.

Biografiniai straipsniai yra straipsniai apie asmenis. Esama bendrų taisyklių taikymo tokiems straipsniams ypatumų.

Paprastai geros reputacijos žinynai „Kas yra kas Lietuvoje“ gali būti laikomi patikimais antriniais šaltiniais apie aprašomus asmenis. Jie nelaikomi nepriklausomais šaltiniais, jei už įtraukimą į žinyną asmenys turi susimokėti. Jie taip pat nelaikomi nepriklausomais šaltiniais žinyno sudarytojams ir leidėjams. Jei nėra kliudančių aplinkybių, paprastai du tokių žinynų įrašai (ne to paties žinyno skirtingų leidimų) yra pakankami reikšmingumui pagal Vikipedija:Reikšmingumas įrodyti. Jei žinyne įrašą sudaro tik trumpas paminėjimas, nepateikiant jokio išsamesnio asmens aprašymo, tai toks šaltinis reikšmingumui pagrįsti netinka. Straipsnis apie asmenį nacionalinėje enciklopedijoje, pvz., „Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje“, paprastai laikomas pakankamu, kad asmuo būtų laikomas reikšmingu.

Asmens, apie kurį rašomas straipsnis, atsakymai į interviu klausimus yra patikimas pirminis šaltinis jo nuomonei.

Jei interviu imantis asmuo arba leidėjas irgi yra patikimi šaltiniai (interviu nagrinėjamais klausimais), interviu kaip visuma gali būti laikomas patikimu antriniu šaltiniu.

Tam, kad asmens duotas interviu galėtų pagrįsti jo reikšmingumą pagal Vikipedija:Reikšmingumas, interviu ar bent didelė jo dalis turi būti apie patį asmenį, o ne ką nors kita (pavyzdžiui, sporto apžvalgininko interviu apie komandos galimybes nėra apie patį apžvalgininką).

Straipsnio apimtis[redaguoti vikitekstą]

Biografiniame straipsnyje bet kuriuo metu turi būti pakankamai informacijos, kad būtų galima nustatyti, apie kokį asmenį yra straipsnis.

Straipsnio planas[redaguoti vikitekstą]

Biografinis straipsnis pradėtinas asmens vardu ir pavarde bei gimimo ir mirties datomis bei vietomis (jei jos žinomos). Po to, lyg apibrėžimas, nurodytina pagrindinė asmens veikla, ypač tokia, dėl kurios jis tapo reikšmingu.

Asmens biografija gali būti pateikiama tiek chronologine tvarka, tiek pagal temas, tiek kombinuotai.

Po biografijos galima apibūdinti svarbias asmens pažiūras, bendrą darbo pobūdį, vertinimą.

Straipsnio pabaigoje (prieš išnašas ir pan.) gali būti išvardintos asmens parašytos publikacijos, gauti apdovanojimai ar pan.

Kitos ypatybės[redaguoti vikitekstą]

Siekiant išvengti ieškinių dėl šmeižto, gyvų asmenų biografijoms keliami papildomi reikalavimai. Tokiuose straipsniuose visi bent kiek labiau neakivaizdūs teiginiai turi būti išsyk paremiami šaltiniais.

Tačiau tai nereiškia, kad atrinktini straipsnio objektui malonūs ar nemalonūs teiginiai – nors Vikipedija:Patikrinamumas taikoma griežčiau, Vikipedija:Neutralus požiūris galioja tiek pat. Ir būtinybės atsižvelgti į straipsnio objekto pageidavimus neatsiranda.

Gyvų asmenų biografijos[redaguoti vikitekstą]

Vikipedijoje skelbiama informacija apie gyvus asmenis gali paveikti šių asmenų bei jų šeimos narių gyvenimus. Nepagrįsti teiginiai taip pat gali būti laikomi šmeižtu ir turėti teisinių pasekmių. Dėl to gyvų asmenų biografijoms taikomi sugriežtinti reikalavimai dėl neutralumo, patikrinamumo, šaltinių nurodymo (originalių tyrimų netoleravimo).

Rašant straipsnius apie gyvus asmenis reikia laikytis pagarbos šių žmonių asmeniniam gyvenimui. Vikipedija yra enciklopedija, o ne geltonoji spauda, dėl to neturėtų prisidėti platinant gandus apie tam tikrų žmonių asmeninį gyvenimą. Rašant straipsnius apie gyvus asmenis turi būti ypač griežtai vertinamas šaltinių patikimumas, ypač asmeninio aprašomų žmonių gyvenimo klausimais. Tai galioja ne tik straipsnio objekto, bet ir kitų straipsniuose minimų gyvų asmenų atžvilgiu, taip pat ir tų straipsnių aptarimo puslapiams. Tokiuose straipsniuose visi bent kiek labiau neakivaizdūs teiginiai turi būti išsyk paremiami patikimais, publikuotais šaltiniais, juos nurodant tekste prie kiekvieno tokio teiginio. Šaltiniais neparemti arba netiesiogiai paremti neakivaizdūs teiginiai, nepriklausomai nuo to ar jie yra pozityvūs, negatyvūs ar neutralūs, turi būti nedelsiant šalinami.

Tai nereiškia, kad atrinktini straipsnio objektui malonūs ar nemalonūs teiginiai – nors patikrinamumo taisyklė taikoma griežčiau, neutralaus požiūrio taisyklė galioja tiek pat. Ir būtinybės atsižvelgti į straipsnio objekto pageidavimus neatsiranda.

Taip pat skaitykite[redaguoti vikitekstą]