Dezideras Adomas Chlapovskis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Dezideras Adomas Chlapovskis
Chlapovickiai
Chlapovickio herbas
Chlapovickio herbas
Gimė 1788 m. gegužės 23 d.
Mirė 1880 m. kovo 27 d. (91 metai)
Tėvas Juozapas Chlapovickis
Motina Uršulė Močenska
Sutuoktinis (-ė) Antonina Grudzinska
Vaikai Kazimieras
Vikiteka Dezideras Adomas Chlapovskis
Parašas

Dezideras Adomas Chlapovskis (lenk. Dezydery Chłapowski, 1788 m. gegužės 23 d. – 1880 m. kovo 27 d.) – žymus Lenkijos generolas ir agronomas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Kosciano seniūno Juozapo Chlapovickio šeimoje. Mokėsi pijorų kolegiume Radzine. Studijavo karo meną Berlyno artilerijos akademijoje. Kada 1806 metais pradėjo artėti Prūsijos su Napoleonu karas, Chlapovickio tėvas išbraukė iš Prūsijos armijos sąrašų, ir Chlapovickis įstojo į Lenkijos armijos gretas, kuri susiformavo po prūsų sutriuškinimo netoli Jenojaus ir Auerštedto ir Napoleono Berlyno užėmimo. Tarnavo Varšuvos kunigaikštystės armijos 9-ame pėstininkų pulke. Buvo apdovanotas Garbingo Legiono ordinu. Dancigo apgulties metu pateko prūsams į nelaisvę. Buvo išlaivintas po Tilžės taikos sudarymo 1807 metais.

1808 metais buvo iškviestas į Paryžių ir paskirtas Napoleono adjutantu. Dalyvavo Napoleono Ispanijos ir Austrijos kampanijose. Suteiktas imperijos bajoro titulas. 1811–1813 vadovavo raitelių pulkui. Sužeistas Liudeno mūšyje, jis išėjo į atsargą, sugrįžo į savo giminės dvarą ir užsiėmė žemė ūkiu.

Pabūvojęs 1818 –1819 metais Anglijoje ir Škotijoje tikslu susipažinti su tos šalies žemės ūkiu, Chlapovickis laipsnišku pertvarkymu padarė savo dvaro žemes pavyzdžiu Lenkijos dvarininkams. 1821 metais vedė Antoniną Grudzinską, kurios sesuo Joana buvo didžiojo kunigaikščio Konstantino Pavlovičiaus žmona.

Dalyvavo 1831 metų sukilime, o po sukilimo numalšinimo vėl sugrįžo į žemės ūkį. Prūsijos valdžios už dalyvavimą sukilime įkalintas Štetino tvirtovėje, Chlapovickis parašė čia rašinį apie žemės ūkį („О Rolnictwie“), kuris skaitosi vienu iš geriausių Lenkijos agronomijos literatūros kūrinių.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]