Mileto mokykla: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ko:밀레토스 학파
Eilutė 16: Eilutė 16:
[[hr:Miletska škola]]
[[hr:Miletska škola]]
[[hu:Milétoszi iskola]]
[[hu:Milétoszi iskola]]
[[ko:밀레토스 학파]]
[[nl:School van Milete]]
[[nl:School van Milete]]
[[pt:Escola de Mileto]]
[[pt:Escola de Mileto]]

04:23, 24 gruodžio 2007 versija

Mileto mokykla buvo senovės graikų filosofinė mokykla, atsiradusi VI a. pr Kr. Jonijos mieste Milete. Šios mokyklos idėjų formuluotojai buvo trys mąstytojai: Talis, Anaksimandras ir Anaksimenas. Jų apmąstymai buvo priešingi tradicinei Senovės Graikijos pasaulėvokai, pagal kurią gamtos fenomenai atsiranda antropomorfinių dievų valia. Mileto mokyklos atstovai į gamtą žvelgė kaip į metodologiškai tirtiną objektą. Toks pasaulėžiūrų skirtumas, žvelgiant iš dabarties perspektyvos žymi mitologinio mąstymo dominavimo Sen. Graikijoje pabaigą ir „tikrojo“ mokslo aušrą.

Svarbu jausti skirtumą tarp Mileto ir Jonijos mokyklos, kuriai priskirtini ne tik trys anksčiau minėti filosofai, bet ir kiti mąstytojai – tokie kaip Herakleitas.

Gamtos filosofija

Visi trys filosofai teigė Kosmosą esant sudarytą iš pirminio nedalaus elemento (arche). Taliui tai buvo vanduo, Anaksimandrui – apeironas, gana mįslinga medžiaga, kuri vėliau dažnai buvo interpretuota kaip pirminis chaosas. Galiausiai Anaksimenas teigė, kad pasaulis sudarytas iš keturių elementų: ugnies, žemės, vandens ir oro (kartais garų).