Keith Haring: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S r2.7.1) (robotas Pridedama: mk:Кит Харинг
S r2.7.1) (robotas Pridedama: fa:کایت هرینگ
Eilutė 47: Eilutė 47:
[[et:Keith Haring]]
[[et:Keith Haring]]
[[eu:Keith Haring]]
[[eu:Keith Haring]]
[[fa:کایت هرینگ]]
[[fi:Keith Haring]]
[[fi:Keith Haring]]
[[fr:Keith Haring]]
[[fr:Keith Haring]]

16:43, 4 gegužės 2012 versija

Keith Haring

Keith Haring (1958 m. gegužės 4 d. – 1990 m. vasario 25 d.) – JAV gatvės meno (street art) atstovas, socialinis veikėjas.

Kiti menininkai Haringo gyvenime

Studijuodamas Vaizduojamųjų menų mokykloje Niujorke, Haring‘as susidraugavo su kitais meninikais, tokiais kaip Kenny Scharf ir Jean-Michel Bàsquet, įvairiais muzikantais, grafiti kūrėjais, kurie sudarė augančią menininkų bendruomenę. Haring‘as buvo įkvėptas naujai atrastosios scenos, todė labai greitai įsiliejo į šią veiklą – dalyvavo įvairiuose pasirodymuose, parodose. Haring‘ui įspūdį padarė ne tik jo amžininkų energija bei jų kuriamos naujovės, bet ir Jean Dubuffet, Pierre Alechinsky, William Burroughs, Brion Gysin ir Robert Henri darbai, tvirtinę fundamentalią menininko nepriklausomybę.

Haring‘as dalyvavo įvairiuose projektuose, bendradarbiavo su garsiais menininkais, tokiais, kaip Madona, Grace Jones, Bill T. Jones, William Burroughs, Timothy Leary, Jenny Holzer, Yoko Ono ir Andy Warhol. Savuose darbuose išreiškęs universaliąsias sąvokas, tokias, kaip gimimas, mirtis, meilė, seksas ir karas, Haring‘as sugebėjo pritraukti plačią auditoriją ir išlaikyti savo vaizduotės galią, kuri buvo aiškiai suprasta XX amžiaus vaizduojamąja kalba.

Haringas susipažino su Andy Warhol’u, kuris vėliau tapo kelių Haring‘o darbų personažu, pavyzdžiui, „Andy Mouse“. Jo draugystė su Vorholu turėjo didelę įtaką Haring‘o sėkmei – tiek būnant gyvam, tiek ir po mirties.

Haringas taip pat išbandė savo kaip dizainerio galimybes – sukūrė rožinę striukę Madonai. Šį apdarą dainininkė vilkėjo atlikdama savo dainą „Like a virgin“ televizijos šokių laidoje „Solid Gold“.

Parduotuvė „Pop shop“

1985 metais Haringas atidarė savo parduotuvę „Pop shop“ Soho rajone, Niujorke. Čia pardavinėti marškinėliai, žaislai, plakatai, magnetukai ir kiti daiktai su Haringo kūryba.

Bandydamas sukurti neįprastą, unikalią prekybos aplinką, Keitas parduotuvės viduje išpaišė baltai juodas abstrakcijas.

Parduotuvės atidarymas leido žmonėms plačiau susipažinti su Haringo kūryba bei įsigyti jo darbus nedidelėmis kainomis. Nors ši Haring‘o mintis meno pasaulyje buvo kritikuojama, tačiau pats Keitas išliko ištikimas savo idėjai, kuo plačiau paskleisti savo meną, padaryti jį prieinamą kiekvienam. Su tuo sutiko ir artimiausi menininko draugai, tarp kurių buvo ir Andy Warhol‘as.

Parduotuvė uždaryta 2005 metais.

Liga

1988 metais Haring‘ui diagnozuotas AIDS.

Būdamas 31-erių (1990 m. vasario 16 d.) Keitas Haringas mirė nuo AIDS sukeltų komplikacijų.

Laidotuvės įvyko gegužės 4 dieną Niujorko St. John the Divine katedroje, kurias stebėjo daugiau nei tūkstantis žmonių.

Po savo mirties, Keitas Haringas tapo pagrindiniu personažu keliose tarptautinėse retrospektyvose.

Dabar menininko darbai yra eksponuojami didžiausiuose pasaulio muziejuose bei parodose.

Keito Haringo fondas

1989 metais jis įkūrė Keith‘o Haring‘o fondą, kurio tikslas buvo finansuoti AIDS organizacijas bei vaikų programas. Šis fondas taip pat buvo naudojamas menininko kūrinių licencijavimui, parodų rengimui, platesniam kūrybos skleidimui tarp žmonių.

Paskutiniais gyvenimo metais Haringas daug kalbėjo apie savo ligą, skatino žmonių supratimą apie AIDS.