Piratų partija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
JustasM (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Kroitus (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 7: Eilutė 7:
|būstinė =
|būstinė =
|narių =
|narių =
|svetainė = http://www.pirateparty.lt
|svetainė = http://www.piratupartija.lt
}}
}}
'''Piratų Partija''' – naujo pobūdžio politinis judėjimas, įkurtas 2012 metais<ref>[http://www.15min.lt/naujiena/pinigai/itkodas/lietuvoje-kuriasi-piratu-partija-51-202168 Lietuvoje kuriasi Piratų partija]</ref>. PP ieško modernių laikų problemų sprendimų, stengiasi apsaugoti žmonių teises, žodžio laisvę. Gina demokratijos principus, siekia užtikrinti skaidrumą versle ir politikoje, moderniai spręsti patentų ir autorinių teisių klausimus, taip pat užtikrinti laisvą priėjimą prie žinių bei mokslo<ref>[http://www.pirateparty.lt Piratų Partijos interneto tinklapis]</ref>.
'''Piratų Partija''' – naujo pobūdžio politinis judėjimas, įkurtas 2012 metais<ref>[http://www.15min.lt/naujiena/pinigai/itkodas/lietuvoje-kuriasi-piratu-partija-51-202168 Lietuvoje kuriasi Piratų partija]</ref>. PP ieško modernių laikų problemų sprendimų, stengiasi apsaugoti žmonių teises, žodžio laisvę. Gina demokratijos principus, siekia užtikrinti skaidrumą versle ir politikoje, moderniai spręsti patentų ir autorinių teisių klausimus, taip pat užtikrinti laisvą priėjimą prie žinių bei mokslo<ref>[http://www.piratupartija.lt Piratų Partijos interneto tinklapis]</ref>.


Piratų Partija<ref>[http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_party Pirate Party]</ref> yra brandas, naudojamas politinių partijų ir judėjimų visame pasaulyje. Piratų Partijos palaiko žmonių teisių apsaugą, demokratijos principus, asmens privatumą, autorinių teisių ir patentų reformą, laisvą prieinamas žinias ir mokslą, politikos ir verslo skaidrumą.
Piratų Partija<ref>[http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_party Pirate Party]</ref> yra brandas, naudojamas politinių partijų ir judėjimų visame pasaulyje. Piratų Partijos palaiko žmonių teisių apsaugą, demokratijos principus, asmens privatumą, autorinių teisių ir patentų reformą, laisvą prieinamas žinias ir mokslą, politikos ir verslo skaidrumą.
Eilutė 20: Eilutė 20:


== Nuorodos ==
== Nuorodos ==
* [http://www.pirateparty.lt Piratų Partijos svetainė]
* [http://www.piratupartija.lt Piratų Partijos svetainė]


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==

11:34, 24 kovo 2012 versija

Piratų Partija
Įkurta2012 m.
Svetainė
http://www.piratupartija.lt

Piratų Partija – naujo pobūdžio politinis judėjimas, įkurtas 2012 metais[1]. PP ieško modernių laikų problemų sprendimų, stengiasi apsaugoti žmonių teises, žodžio laisvę. Gina demokratijos principus, siekia užtikrinti skaidrumą versle ir politikoje, moderniai spręsti patentų ir autorinių teisių klausimus, taip pat užtikrinti laisvą priėjimą prie žinių bei mokslo[2].

Piratų Partija[3] yra brandas, naudojamas politinių partijų ir judėjimų visame pasaulyje. Piratų Partijos palaiko žmonių teisių apsaugą, demokratijos principus, asmens privatumą, autorinių teisių ir patentų reformą, laisvą prieinamas žinias ir mokslą, politikos ir verslo skaidrumą.

Istorija

Pirmoji Piratų Partija buvo įkurta 2006 Sausio 1d. Švedijoje Rickard Falkvinge iniciatyva. Piratai terminas buvo plačiai naudojamas muzikos, filmų industrijų kampanijose nukreiptuose prieš intelektinės nuosavybės ir autorinių teisių pažeidimus. Dabar tų pačių industrijų vis dažniau naudojamas ypatingai perdėtai, ir šiandien piratais vadinami praktiškai visi interneto ir kompiuterių naudotojai, taigi Piratų Partija atstovauja ir gina visuomenės interesus[4]. Industrijai ir kompanijoms neleidžia prisidengiant "kova su piratavimu" pažeisti, apriboti žmonių teises ar įtvirtinti savo monopolį, kitą neskaidrią, visuomenei nenaudingą veiklą.

Lietuvos Piratų Partija

Lietuvoje pirmos idėjos įkurti Piratų Partija viešai pasirodė dar 2009 metais.[5]. Liko daugiausiai tik idėjomis iki 2012 įvykių, kada Lietuvoje buvo įteisintas neskaidrus tuščių laikmenų mokestis, slaptai pasirašyta ACTA sutartis, sukėlusi didžiulį visuomenės nepasitenkinimą ir protestus visame pasaulyje. [6] Pasirodė pirmieji aiškūs muzikos, filmų, programinės įrangos industrijų ir autorinių teisių gynėjų piktnaudžiavimo "kova su piratavimu" rezultatai Lietuvoje. Akivaizdus trūkumas oficialių šalies organizacijų, kurios atstovautų ir padėtų apginti visuomenės interesus, kas labiausiai paskatino Piratų Partijos idėjas paversti realybe. 2012 metais vėl prasidėjo aktyvi veikla, pasirodė straipsniai žiniasklaidoje. Pirmųjų narių (Justas Mikalauskas, Mantas Zimnickas, Justas Ingelevičius, Vytautas Butėnas) video interviu 15min. [7].

Nuorodos

Šaltiniai