Ogdoad: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
YurikBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: pt:Ogdóade de Hermópolis
YurikBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: it:Ogdoade
Eilutė 18: Eilutė 18:
[[fi:Ogdoadi]]
[[fi:Ogdoadi]]
[[fr:Ogdoade d'Hermopolis]]
[[fr:Ogdoade d'Hermopolis]]
[[it:Ogdoade]]
[[pt:Ogdóade de Hermópolis]]
[[pt:Ogdóade de Hermópolis]]

13:11, 7 liepos 2006 versija

Egiptiečių mitologijoje Ogdoad - kosmogonijos sistema, kurią sudarė aštuonios dievybės. Jos sudarė keturias androgeniškas poras, kurios atstovavo vieną iš keturių koncepcijų: Nunas/Naunet („vanduo“), Amonas/Amaunet („oras“), Kukas/Kauketė („tamsa“) ir Huh/Hauhetė („amžinybė“). Vieną porą sudarė dievas - vyriška forma ir deivė - dievo moteriška forma. Visos Ogdoad dievybės, buvo vaizduojamos vienodai. Vyriška forma - varle arba žmogumi varlės galva, o moteriška forma - gyvate arba moterimi gyvatės galva.

Kartu šios koncepcijos sudarė būtį, pirminę fundamentinės pradžios būseną. Tačiau mite pasakojama, kad jų sąveika buvo nelygi, to pasekmė naujos būties susidarymas. Kai naujoji būtis „atsidarė“, jos viduje pasirodė Ra, liepsnojanti saulė. Kai ilgai pailsėjo, Ra su kitais dievais sukūrė visą kitą.

Egzistuoja dvi Ra būties kilmės versijos.

Kiaušinio versija

Pagal pirminę mito versiją, būtis iškilo iš vandenų sąveikaujant su žemių kalva, Paukščių taku, Hator. Mite kiaušinį padėjo dangiškas paukštis ant šios žemių kalvos. Kiaušinyje buvo Ra. Pagal pradinę versiją kiaušinį padėjo kosminė žąsis. Tačiau išplitus Toto kultui, buvo teigiama, kad kiaušinis buvo Toto dovana, kurią padėjo Ibis, šventas Toto paukštis.

Lotuso versija

Pagal šią versiją teigiama, kad Atumas ir Ra sudaro vieną dievybę Atumą-Rą. Buvo tikima, kad Atumas atsirado iš mėlyno lotuso pumpuro, pagal Eneadą Atumas buvo prijugtas prie Ra. Buvo sakoma, kad lotusas iškilo iš vandens po sprogimo, ir pumpuras pluduriavęs ant paviršiaus lėtai išsiskleidė, o jame pasirodė vabalas (skarabėjas), Khepris, Ra išraiška, simbolizuojantis kylančią saulę. Vabalas greitai pavirto verkiančiu berniuku Nefertumu (jaunu Atumu), iš kurio ašarų susikūrė visi žemės padarai. Vėlesnėje Egipto istorijoje, dievą Kheprį visiškai absorbavo Ra, buvo teigiama, kad iš lotuso iškarto pasirodė Ra, be laikino Kheprio pasirodymo. Kartais berniukas identifikuojamas su Horu, tačiau daugiausia, todėl kad vėliau Ra ir Horo mitai susiliejo, o juose buvo pasakojama apie vieną juos jungiantį dievą Rą-Heraktį.