Idealizmas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Naujas puslapis: '''Idealizmas''' - filosofija, kuri teigia, kad galutinė realybės prigimtis yra idealas, pagrįstas idėjomis, vertybėmis, esme. Išorinis, t.y. realusis pasaulis neg...
 
S nukreipia į straipsnį apie meno kryptį
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Idealizmas''' - [[filosofija]], kuri teigia, kad galutinė [[realybė]]s prigimtis yra [[idealas]], pagrįstas idėjomis, vertybėmis, esme. Išorinis, t.y. realusis pasaulis negali būti atskirtas nuo [[sąmonė]]s, [[suvokimas|suvokimo]], minties, intelekto. Idealizmo siekiamybė yra idealas - tobulas kažkieno vaizdinys, neatitinkantis esamos realybės. Idealizmo priešingybė yra [[realizmas]], taip pat kontrastuoja ir su [[materializmas|materializmu]]. Idealizmas teigia, kad materija kinta, o idėjos išlieka amžinos.
'''Idealizmas''' - [[filosofija]], kuri teigia, kad galutinė [[realybė]]s prigimtis yra [[idealas]], pagrįstas idėjomis, vertybėmis, esme. Išorinis, t.y. realusis pasaulis negali būti atskirtas nuo [[sąmonė]]s, [[suvokimas|suvokimo]], minties, intelekto. Idealizmo siekiamybė yra idealas - tobulas kažkieno vaizdinys, neatitinkantis esamos realybės. Idealizmo priešingybė yra realizmas, taip pat kontrastuoja ir su [[materializmas|materializmu]]. Idealizmas teigia, kad materija kinta, o idėjos išlieka amžinos.


Idealizmo pradininku laikomas [[Platonas]].
Idealizmo pradininku laikomas [[Platonas]].

19:02, 31 gruodžio 2008 versija

Idealizmas - filosofija, kuri teigia, kad galutinė realybės prigimtis yra idealas, pagrįstas idėjomis, vertybėmis, esme. Išorinis, t.y. realusis pasaulis negali būti atskirtas nuo sąmonės, suvokimo, minties, intelekto. Idealizmo siekiamybė yra idealas - tobulas kažkieno vaizdinys, neatitinkantis esamos realybės. Idealizmo priešingybė yra realizmas, taip pat kontrastuoja ir su materializmu. Idealizmas teigia, kad materija kinta, o idėjos išlieka amžinos.

Idealizmo pradininku laikomas Platonas.