Vikipedijos aptarimas:Taip pat skaityti: Skirtumas tarp puslapio versijų

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Išties apsauga „į „dalinį“ straipsnį“ stipresnė.
SNėra keitimo santraukos
 
Eilutė 14: Eilutė 14:
::: Pagrindimas būtų tas, kad iš principo tekstą iš to straipsnio apie mūšį būtų galima perkelti į straipsnį apie karą: bėda ta, kad kai „nedalinis“ straipsnis labai neišsamus, šitai jį labai išbalansuotų (gautųsi, kad pusė (ar gal ir 90%) straipsnio apie karą išties rašo apie galbūt menką jo dalį). Tada nuorodos pateikimas – šioks toks „kompromisas“.
::: Pagrindimas būtų tas, kad iš principo tekstą iš to straipsnio apie mūšį būtų galima perkelti į straipsnį apie karą: bėda ta, kad kai „nedalinis“ straipsnis labai neišsamus, šitai jį labai išbalansuotų (gautųsi, kad pusė (ar gal ir 90%) straipsnio apie karą išties rašo apie galbūt menką jo dalį). Tada nuorodos pateikimas – šioks toks „kompromisas“.
::: O šiaip kita priežastis – nesinori taisykle išsyk daryti labai didelių pokyčių. Kol kas tokie skyreliai šiaip ar taip, galimi. --[[Naudotojas:Martynas Patasius|Martynas Patasius]] ([[Naudotojo aptarimas:Martynas Patasius|aptarimas]]) 23:53, 29 rugsėjo 2018 (EEST)
::: O šiaip kita priežastis – nesinori taisykle išsyk daryti labai didelių pokyčių. Kol kas tokie skyreliai šiaip ar taip, galimi. --[[Naudotojas:Martynas Patasius|Martynas Patasius]] ([[Naudotojo aptarimas:Martynas Patasius|aptarimas]]) 23:53, 29 rugsėjo 2018 (EEST)

:Šia tema diskusija buvo čia - [[Vikipedijos_aptarimas:Bendras_straipsnio_planas#„Taip_pat_skaityti“_ir_„Papildomam_skaitymui“|Bendras_straipsnio_planas#„Taip_pat_skaityti“_ir_„Papildomam_skaitymui“]]. Ir ten ne tik mano buvo pasisakymai, pagal kuriuos ši dalis yra nereikalinga ir turėtų būti bent jau rekomendacija to nedaryti. Negerai, kad diskusija yra dirbtinai išskaidyta, dėl to kopijuoju šią diskusiją ir ten.--[[Naudotojas:Dirgela|Dirgela]] ([[Naudotojo aptarimas:Dirgela|aptarimas]]) 09:11, 30 rugsėjo 2018 (EEST)

Dabartinė 08:11, 30 rugsėjo 2018 versija

Visi straipsnio skyriai turi būti bešališki, paremti šaltiniais, atitikti reikšmingumo kriterijus. Ši taisyklių dalis yra perteklinė, todėl ją galima trinti. Kad nuorodą geriau įdėti straipsnyje nei šiame atskirame skyriuje visiškai sutinku, todėl reikėtų taip ir daryti. Ir kadangi taip ir daroma, t.y. žmonės straipsnio tekste deda nuorodas, ši dalis nereikalinga. Ir tas pats su beveik viskuo, kas čia išvardinta. Kitos taisyklės (ar labiau patarimai) atrodo nelabai pagrįsti, pvz., kodėl būtent dešimt o ne penkios ar penkiolika nuorodų? Gražiau atrodo iš estetinės pusės? Siūloma, kad nuorodų sąsajos su straipsnio objektu būtų „pakankamai reikšmingos“ bet tai yra beveik neįmanoma, tikrai reikšmingai susiję dalykai turės nuorodas pagrindiniame tekste, vadinasi, čia esančių nuorodų reikšmingumas yra labiau skonio reikalas, kažkam atrodys susiję, kažkam ne. Panašiai ir su neutralumu. Vienintelė konkreti ir protinga taisyklė turbūt būtų, kad nedėti „raudonų“ nuorodų. Natūralu, kad jei jau siūloma žmogui kažką skaityti, tas kažkas turėtų egzistuoti.

Aš turiu kitokį pasiūlymą. Kadangi mano nuomone šis skyrius neduoda nieko gero, ko nebūtų galima pasiekti kitomis priemonėmis (nuorodomis tekste), tačiau turi daug trūkumų – yra reklamos, neutralumo pažeidimų, reikšmingumo problemų magnetas, jo atsisakyti. Visai. Neleisti bekompromisiškai ir pamažu ištrinti egzistuojančius, perkeliant jų nuorodas į tekstą kur verta. Taisyklės ne akmeny iškaltos, ir jei po metų – dviejų pastebėsime kad mums na rimtai trūksta tokio skyriaus, tiesiog neišeina be jo parašyti gero straipsnio, galėsime persvarstyti ir gal būt vėl leisti. Per tą laiką jei kam tikrai nesigaus, galite rašyti tiesiai man į aptarimus, mielai pagelbėsiu suformuluoti sakinius taip, kad juose būtų vietos susijusioms nuorodoms. --Nomad (aptarimas) 05:15, 27 rugsėjo 2018 (EEST)[atsakyti]

Visi straipsnio skyriai turi būti bešališki, paremti šaltiniais, atitikti reikšmingumo kriterijus. Ši taisyklių dalis yra perteklinė, todėl ją galima trinti.“ – taip, ta projekto versija (Specialus:PermanentLink/5411382) dar toli gražu nebuvo užbaigta (diskusijoje prireikė iš esmės bet kokio juodraščio). Daug kas joje buvo surašyta siekiant laikinai „užkamšyti skyles“.
Taigi, dabar (Specialus:Diff/5411382/5447329) perrašyta.
Ir pabrėžta, kad yra du atvejai, kai toks skyrelis tinkamas: kai straipsnis neišsamus ir kai reikia nuorodos į sąrašą.
Taisyklės ne akmeny iškaltos, ir jei po metų – dviejų pastebėsime kad mums na rimtai trūksta tokio skyriaus, tiesiog neišeina be jo parašyti gero straipsnio, galėsime persvarstyti ir gal būt vėl leisti.“ – štai tas ir reikalas, kad kai straipsnis „geras“ (išsamus), vienas iš dviejų taikymų nebegalimas. Bet ne visi straipsniai yra išsamūs, o su jais irgi reikia apsieiti.
O kai reikia nuorodos į sąrašą (pavyzdžiui, Specialus:Diff/4806249/4806252) – retai kada išeina parašyti straipsnį taip, kad būtų kita (gera, nepritempta) vieta tokiai nuorodai. --Martynas Patasius (aptarimas) 21:19, 28 rugsėjo 2018 (EEST)[atsakyti]
Dėl nebaigto straipsnio viskas labai paprasta, jei straipsnis nebaigtas tai nebaigtas, jame natūraliai kažko trūksta. Bet tai neturėtų būti priežastis daryti skyrius kur suverčiama trūkstama informacija sąrašų pavidalu. Pvz., nebaigtame straipsnyje apie kokį nors Trajaną būtų analogiškai galima sudėti ne tik sąrašą nuorodų į susijusius straipsnius, bet ir sąrašą jo įveiktų karvedžių, ar laimėtų mūšių, ar jam pavaldžių centurionų. Nuorodos į straipsnius–sąrašus yra rimčiau, nuorodas į juos tekste iš tiesų nelengva įdėti, ir aš būčiau už tai kad ir nedėti – sąrašai yra gana skirtingas dalykas nuo normalių straipsnių. Gal būt, straipsnyje pvz. apie JAV prezidento instituciją ir vertą pabaigoje įdėti nuorodą į visų JAV prezidentų sąrašą. Nesu tikras. --Nomad (aptarimas) 03:37, 29 rugsėjo 2018 (EEST)[atsakyti]
Išties apsauga „į „dalinį“ straipsnį“ stipresnė. Ji neleistų straipsnyje apie karvedį taip pateikti nuorodos į straipsnį apie jo nugalėtus karvedžius (karvedys visgi nėra kito karvedžio dalis). Vargu ar straipsniuose apie žmones taip būtų galima pateikti kokias nors nuorodas.
Iš panašios temos būtų galima tokiu būdu pateikti nuorodą į straipsnį apie mūšį straipsnyje apie karą, kai straipsnis apie karą labai neišsamus, bet straipsnis apie vieną iš jo mūšių jau parašytas. Tokie atvejai reti (aš būtent tokio dabar neradau).
Pagrindimas būtų tas, kad iš principo tekstą iš to straipsnio apie mūšį būtų galima perkelti į straipsnį apie karą: bėda ta, kad kai „nedalinis“ straipsnis labai neišsamus, šitai jį labai išbalansuotų (gautųsi, kad pusė (ar gal ir 90%) straipsnio apie karą išties rašo apie galbūt menką jo dalį). Tada nuorodos pateikimas – šioks toks „kompromisas“.
O šiaip kita priežastis – nesinori taisykle išsyk daryti labai didelių pokyčių. Kol kas tokie skyreliai šiaip ar taip, galimi. --Martynas Patasius (aptarimas) 23:53, 29 rugsėjo 2018 (EEST)[atsakyti]
Šia tema diskusija buvo čia - Bendras_straipsnio_planas#„Taip_pat_skaityti“_ir_„Papildomam_skaitymui“. Ir ten ne tik mano buvo pasisakymai, pagal kuriuos ši dalis yra nereikalinga ir turėtų būti bent jau rekomendacija to nedaryti. Negerai, kad diskusija yra dirbtinai išskaidyta, dėl to kopijuoju šią diskusiją ir ten.--Dirgela (aptarimas) 09:11, 30 rugsėjo 2018 (EEST)[atsakyti]