Sosipatra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sosipatra Efesietė (sen. gr. Σωσιπάτρα) – IV a. pr. helenų filosofė neoplatonikė, teurgė. Jos gyvenimas žinomas iš Eunapijo „Sofistų gyvenimo“.

Gimė turtingoje žemvaldžių šeimoje netoli Efeso. Pasak legendos, kai Sosipatrai buvo penkeri metai, į dvarą užsuko du seneliai, nešini didelėmis krivūlėmis ir dėvintys odinius rūbus. Jie pasiprašė prižiūrėti dvaro vynuogyno. Šis stebuklingai užderėjo, ir tėvas pamatęs judviejų stebuklingas galias, atidavęs jiems mokyti savo dukterį.

Senoliai įšventino mergaitę į „chaldėjų išmintį“, ji gavo aiškiaregystės dovaną. Sosipatra puikiai išmanė poeziją, filosofiją, retoriką, cituodavo klasikinius autorius, lengvai išspręsdavo filosofinius klausimus.[1]

Vėliau ji ištekėjo už Eustatijaus Kapadokiečio. Judviejų sūnus Antoninas taip pat tapo neoplatoniku. Po vyro mirties Sosipatra pasitraukusi į Pergamą, kur mokė filosofijos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Algis Uždavinys. Helėniškoji filosofija. Nuo Numenijo iki Sirijano. Vilnius: Kultūros, filosofijos ir meno institutas, 2003. p. 232–234.