Skersinė gaubtinė žarna

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Storosios žarnos piešinys, kuriame skersinė gaubtinė žarna žarna pažymėta mėlyna spalva

Skersinė gaubtinė žarna – storosios žarnos dalis. Ilgis yra apie 30 cm, gali siekti apie 50-60 cm (platesnės variacijos ribos – 30-85 cm). Viršutiniu paviršiumi, einant iš dešinės į kairę, liečia kepenų apatinį paviršių, kur susidaro gaubtinės žarnos įspaudas (impressio colica), tulžies pūslę, skrandžio didžiąją kreivę. Užpakalinis paviršius liečia dvylikapirštės žarnos nusileidžiančiąją dalį, kasos galvą, kairįjį inkstą, o apatinis – tuščiosios ir klubinės plonosios žarnos kilpas. Priekinį paviršių iš priekio dengia didžioji taukinė, kuri ją skirią nuo priekinės pilvo sienos. Žemiausias skersinės žarnos taškas priekinėje pilvo sienoje gali būti bambos srityje.

Žarna judri, nes yra intraperitoninėje padėtyje ir turi skersinės gaubtinės žarnos pasaitą (mesocolon transversum). Kairysis gaubtinės žarnos linkis (flexura coli sinistra) yra aukščiau ir kiek atgal negu dešinysis linkis, išsidėsto ties kairiuoju inkstu ir blužnimi.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Žmogaus anatomija (I tomas): vadovėlis / Autoriai: Gintautas Čėsnys, Janina Tutkuvienė, Arūnas Barkus, Vytautas Leonas Gedrimas, Rimantas Jankauskas, Renata Rizgelienė, Janina Žukienė – Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2008. –664 p. ISBN 978-9955-33-361-6 UDK 611 (075.8)