Sidhiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Sidhiai (air. aos sí, sen.air. aes sídhe) airių mitologijoje – galingų, į fėjas ir elfus panašių protingų būtybių rūšis. Paprastai tikima, kad sidhiai gyvena fėjų kalvose, kitapus vakarų jūros, arba nematomame pasaulyje, kuris yra lygiagrečiai žmonių pasauliui.

Sidhius dar vadina air. daoine sídhe, škot. gėl. daoine sìth ar škot. gėl. daoine sìdh, ir laiko arba protėvių dvasiomis, arba gamtos dvasiomis, arba tokiais dievais. Sidhiai neretai vadinami air. Tuatha Dé Danann 'Deivės Danu tauta', jie laikomi airių mitologijos dievybėmis ir sudievintais protėviais. Kai kurie šaltiniai sidhius laiko Deivės Danu tautos likučiais, kurie, nugalėti mileziečių, pasitraukė į kitą pasaulį. Pagal Lebor Gabála Érenn ('Airijos užėmimo knyga'; angl. The Book of Invasions) mileziečiai (legendinio dabartinių airių protėvio Míl Espáine sūnūs) kautynėse sumušė Deivės Danu tautą.

Pralaimėjusi Deivės Danu tauta pagal pasidavimo sutartį sutiko pasitraukti ir apsigyventi po žeme Airijos žemes nusėjusiose kalvose ir pilkapiuose, kurie vadinami sídhe (air. ; škot. gėl. sìth; sen.air. síde, vnsk. síd). Kiekvienos Deivės Danu tautos genties vadui teko po vieną kalvą. Pagal kalvų pavadinimą sídhe daugelyje tautų vadinami sidhiai, kadangi vėliau angliškuose tekstuose žodžiu sídhe vadino tiek kalvas, tiek jose gyvenančius žmones.

Faktas, kad daugelis kalvų, kuriose, kaip buvo manoma, gyveno sidhiai, yra senoviniai pilkapiai, laikomas patvirtinančiu hipotezę, kad sidhiai buvo tolimi airių (gėlų) protėviai.

Pagal liaudies tikėjimus sidhius stengėsi palenkti aukomis, stengėsi jų nesupykinti ir neįžeisti. Sidhius dažniausiai vadindavo netiesiogiai, eufemizmais, pvz., „gerieji kaimynai“, „doroji tauta“ (angl. fair folk) ar tiesiog „tauta“. Buvo tikimasi, kad jei žmonės taip vadins sidhius, tai jie tokie ir bus. Su šia tradicija siejamas ir kitas jų pavadinimas air. aos sí 'taikos žmonės'.

Kartais sidhiai laikomi karingais savo buveinių sargybiniais, saugančiais savąsias fėjų kalvas, fėjų ratus, ypatingus medžius (paprastai gudobeles) ar tam tikrą ežerą ar giraitę. Būdavo manoma, kad gėlų kitas pasaulis būna artimesnis prieblandoje (vakare ar auštant), todėl toks paros metas buvo laikomas ypatingu sidhiams. Dažniausiai sidhiai aprašomi kaip nuostabiai gražūs, nors kartais – kaip baisūs ir bjaurūs.

Su sidhiais siejama:

  • Banšė. Banšės pavadinimas pažodžiui reiškia 'sidhių moteris' ar 'fėjų kalvų moteris'.
  • Škotų bean nighe – skalbėja, kurią mato skalbiant kruvinus drabužius ar plaunant kruvinus šarvus žmogaus, kuris pasmerktas mirti.
  • Sluagh sídhe 'sidhių kariauna' – airių ir škotų folklore tai nemalonios oro dvasios, galbūt prakeikti, pikti, neramūs mirusieji (nemirėliai?).
  • Leanan sídhe – 'fėja meilužė'
  • Cat Sìth – fėjų katė
  • Cu Sìth – fėjų šuo.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikižodynas
Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas sidhiai